Legea privind data alegerilor locale pe 27 septembrie, adoptată de Senat: Amendamentul USR cu votul vreme de două zile a fost respins / Amendament PSD admis: Partidele vor putea folosi subvențiile în campanie, lucru interzis în prezent de lege
Plenul Senatului a adoptat marți, în calitate de primă Cameră sesizată propunerea legislativă a UDMR privind data alegerilor locale din această toamnă, document care urmează să fie înaintat Camerei Deputaților, care este forul decizional.
S-au înregistrat 81 de voturi „pentru”, 8 ”împotrivă” şi 39 de abţineri.
Astfel, potrivit actului normativ adoptat de Senat, data alegerilor locale din acest an a fost stabilită pentru ziua de 27 septembrie.
Inițiativa a fost discutată anterior în Comisia juridică, unde a fost respins amendamentul USR ca votarea să se deruleze vreme de două zile.
În schimb, a fost admis un amendament depus de social-democrații Șerban Nicolae și Radu Preda, potrivit căruia partidele vor putea folosi banii din subvenția de la stat pentru cheltuieli de campanie, lucru interzis în prezent de lege.
De asemenea, a fost aprobat un amendament depus de PSD și PMP, care permite partidelor politice fără grupuri parlamentare în ambele Camere – precum PMP sau Pro România – să aibă reprezentanți în secțiile de votare.
Comisia juridică a luat în discuţie marţi şi un proiect similar al Guvernului, la care au dat raport de respingere, proiectul fiind respins şi de plenul Senatului. Unele articole au fost preluate de comisie în varianta finală a proiectului adoptat, care urmează acum să intre în dezbaterea Camerei Deputaţilor.
Parlamentarii USR s-a abţinut de la vot, senatoarea Florina Presadă argumentând că acesta are o serie de prevederi neconstituţionale.
„A fost respinsă propunerea USR privind organizarea de vot pe parcursul a două zile – sâmbătă, 26 septembrie, şi duminică, 27 septembrie. (…) PSD nu vrea ca cetăţenii, în condiţii de pandemie, să voteze timp de două zile. Sănătatea românilor va fi pusă în pericol. (…) Joaca cu copiatul dintr-un proiect de lege al Guvenului a rezultat într-o decizie de neconstituţionalitate, în bună parte din cauza paralelismului legislativ”, a susţinut senatoarea USR.
Şi senatorii PNL s-au abţinut de la vot, Daniel Fenechiu reclamând în plen „maniera de lucru”, prin care un proiect similar al Guvernului a fost respins de Comisia juridică şi aproximativ jumătate dintre amendamente au fost preluate în proiectul legislativ al UDMR.
Iniţiatorul propunerii legislative, liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila, a precizat că proiectul este unul important, care s-a degajat din dezbaterea publică şi din poziţionările publice ale majorităţii formaţiunilor parlamentare sau chiar neparlamentare legat de data alegerilor locale.
„Sigur că anul acesta este o situaţie specială, în care a trebuit să prelungim mandatele autorităţilor locale. (…) Avem două proiecte legislative, şi unul are raport de admitere şi celălalt de respingere, aşa cum scrie Regulamentul Senatului. Din punct de vedere procedural, Comisia juridică a luat decizia cea mai bună. (…) Haideţi să fim responsabili”, a spus senatorul.
El a subliniat că proiectul prevede şi fonduri pentru indemnizaţiile membrilor şi preşedinţilor secţiilor de votare. „Acestea sunt, de regulă, prevăzute de o hotărâre de Guvern şi nu de lege, dar pentru că Guvernul nu a prevăzut fondurile necesare, în bugetul anual actual, pentru organizarea celor două alegeri din acest an, Parlamentul a trebuit să vină cu o soluţie în acest sens”, a arătat Cseke Attila.
Propunerea legislativă, iniţiată de UDMR, a avut în vedere contextul epidemiologic existent şi posibil, precum şi necesitatea stabilirii unui consens mai larg al forţelor politice parlamentare cu privire la data la care să se desfăşoară scrutinul.
sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
20 comentarii