G4Media.ro

Legea privind pensiile magistraților, modificată în Comisia pentru muncă a Camerei Deputaților:…

Sursa foto: Pixabay / Montaj

Legea privind pensiile magistraților, modificată în Comisia pentru muncă a Camerei Deputaților: vârsta de pensionare se modifică la 65 de ani de la 1 ianuarie 2026 / Inițial se prevedea prelungirea vârstei gradual până în anul 2045

Comisia pentru muncă a Camerei Deputaţilor a modificat, miercuri, proiectul de lege privind pensiile magistraţilor, iniţiat de liderii coaliţiei de guvernare, după ce cu o zi în urmă i-a dat raport de adoptare în forma iniţiatorilor, transmite Agerpres.

Comisia a eliminat tabelele prin care se eşalona vârsta de pensionare a magistraţilor, astfel încât în anul 2045 să se ajungă la 65 de ani vârsta standard de pensionare.

A fost modificat, de asemenea, modul de calcul al pensiilor magistraţilor şi a fost acceptat un amendament al USR în acest sens.

„Judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituţională, magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de la Curtea Constituţională, precum şi personalul de specialitate juridică cu o vechime de cel puţin 25 de ani realizată numai în aceste funcţii se pot pensiona la împlinirea vârstei standard de pensionare de 65 de ani şi pot beneficia de o pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de media indemnizaţiilor de încadrare brute lunare şi a sporurilor avute în ultimele 48 de luni de activitate înainte de data pensionării. Cuantumul net al pensiei de serviciu nu poate fi mai mare de 100% din suma netă corespunzătoare indemnizaţiei de încadrare brute lunare avute în ultima lună de activitate înainte de data pensionării”, se arată în acest amendament.

Potrivit preşedintelui Comisiei pentru muncă, Adrian Solomon, în urma acestor modificări, începând cu data de 1 ianuarie 2026 magistraţii vor ieşi la pensie la împlinirea vârstei de 65 de ani.

„Există şi dezbaterea decizională în Senat, acolo unde colegii noştri mai înţelepţi ca noi vor reuşi să rezolve problema şi să facă o eşalonare potrivită”, a precizat Solomon.

Proiectul de lege intră miercuri în dezbaterea şi votul plenului Camerei Deputaţilor.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Yep, se rezolva in senat de zidari, hoti de baterii de bormasini si studenti la site-uri de dating.

  2. Legea o să fie declarată neconstituțională de CCR, fiindcă nu se poate ca măreața și renumita pentru corectitudine justiție română să nu fie cea mai specială

  3. PSD, PNL si UDMR mimeaza ca vor rezolvarea problemei pensiilor speciale nesimtite, pe care au creat-o chiar ele, iar aceleasi partide – PSD, PNL si UDMR – prin oamenii numiti de ele in CCR, vor declara noua lege neconstitutionala.

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.