G4Media.ro

Legea PSD privind interdicțiile și impozitele uriașe pentru tranzacțiile cu terenuri agricole…

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Legea PSD privind interdicțiile și impozitele uriașe pentru tranzacțiile cu terenuri agricole este constituțională, a decis CCR / Fermierii actuali vor avea monopol pe terenurile agricole din România

Curtea Constituţională a României (CCR) a respins marţi sesizarea PNL şi USR şi a decis că este constituţională legea PSD care impune o serie de interdicții și impozite uriașe pentru tranzacțiile cu terenuri agricole.

În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că legea respectivă este constituţională în raport cu criticile formulate, potrivit unui comunicat al CCR.

Liberalii și cei de la USR au atacat luna trecută la Curte legea inițiată de deputatul PSD Alexandru Stănescu, fratele fostului ministru Paul Stănescu și mare latifundiar din Olt, care interzice efectiv românilor și străinilor care nu sunt fermieri să cumpere teren agricol în România, rezultatul fiind că actualii fermieri români vor avea monopol pe cumpărarea de terenuri.

Potrivit PNL și USR, legea ar fi neconstituțională deoarece instituie obligația românilor deținători de terenuri de a se adresa cu prioritate anumitor latifundiari, mai exact celor care au societăți de exploatație agricolă de cel puțin cinci ani in zona agricolă respectivă.

De asemenea, au mai subliniat PNL și USR, legea încalcă principiul proporționalității, deoarece restrânge nejustificat dreptul de proprietate, fără a exista vreo cauză de catastrofă socială sau de calamitate naturală pentru a fi aplicabilă dispoziția art.53 din Constituție.

O altă critică se referea la faptul că legea impune o dublă impozitare asupra sumelor obținute de cetățenii care își vând un teren în mai putin de 8 ani de la dobândire, situație aplicabilă inclusiv în cazul în care terenul a fost dobândit prin moștenire, ceea ce, au avertizat PNL și USR, afectează implicit dreptul fundamental la dobândirea unei moșteniri prevăzut de Constituție.

Nu în ultimul rând, se mai preciza în sesizare, legea afectează libera circulație a terenurilor, lucru care va duce la scăderea valorii de piață a acestora, putând fi astfel cumpărate mai ieftin de marii latifundiari.

În ceea ce privește criticile privind forma legii, PNL și USR au arătat că aceasta a fost adoptată în Camera Deputaților într-o formă semnificativ diferită față de cea a Senatului, încălcându-se astfel principiul bicameralismului.

Propunerea legislativă inițiată de deputatul PSD Alexandru Stănescu, fratele baronului de Olt Paul Stănescu, prevede că, dacă cei care care au drept de preempțiune pentru cumpărarea unui teren agricol scos la vânzare de proprietar (rude, arendași, vecini, tineri fermieri) nu își exercită dreptul de preempțiune, atunci terenul respectiv nu poate fi cumpărat decât de alți fermieri cu activitate în România.

Practic, legea votată în iunie de Parlament interzice cetățenilor români și străini care nu sunt fermieri cu activitate în România în ultimii cinci ani să cumpere terenuri agricole.

Dacă legea va intra în vigoare, doar fermierii români actuali vor mai putea cumpăra terenuri agricole în România. Practic, legea ar face imposibil ca un român să un cetățean străin care nu are afaceri în agricultură să mai poată deveni proprietar de teren și fermier.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

  1. PSD va deţine tot pământul din România, dar voi tot îi votaţi, inteligenţilor.

  2. Am senzatia ca trebuie sa incepem sa construim un Zid. Unul lung. La cati tradatori au aparut in Romania in ultimii 30 de ani.

  3. Ce strigau psd-istii cand mutilau legile justitiei si erau aratati cu degetul de aliatii straini? Nu ne vindem tara! si cu ei toti spalatii dacat pe creier… Nu o vindem dar le-o dam pe gratis oligarhilor nostri…

  4. Iar luam o scatoalca de la Comisia Europeana.
    Deci numai Badalau,Stanestii si alte jivine pot cumpara teren?

  5. Dupa alegeri, daca se schimba majoritatea, se abroga legea feudala, asa constitutionala cum e ea si se inlocuieste cu una capitalista.

  6. e o lege FFFF GRAVA, daca ANAF/DNA nu ia la puricat AVERILE tuturor latifundiarilor, toti CORUPTII vor cumpara Romania CU BANI MURDARI , LA PROPRIU

  7. INCALCA TRATATUL UE, LIBERA CIRCULATIE A CAPITALURILOR. DACA VA AMINTITI A FOST NEGOCIATA LA ADERARE O EXCEPTARE TEMPORARA, STRAINII NU AU AVUT DREPTUL CSA CUMPERETERENURI DECAT DUPA 2015. DECI TREBUIE RECLAMAT LA cURTEA DE jUSTITIE ue STATUL ROMAN, NU LA CURTEA DE INJUSTITIE A PENSIONARILOR SPECIALI

  8. Nu mai găseau baronii psd terenuri de vânzare că începuseră orășenii să-și facă mini-ferme, solarii, producție la scară mică cu distribuție locală. Îmi pare rău că nu am cumpărat și eu înainte de legea asta. Asta e, să-mi fie învțătură de minte.

    • Poate o opreşte CJUE.

  9. Legea asta pute a neconstituționalitate dar ceceristilor li s-a atrofiat și simțul mirosului, atât de nesimțiți au devenit!
    Javre pesediste și comuniști bășinosi!

  10. O hotarare care consfintind constitutionalitatea unei legi incalca de fapt Constitutia Romaniei, batand in cuie o categorie de „preemtionalisti” de gradul II… :((

    PS. Chiar asa… speranta doar la CJUE mai e !

  11. Cainii latra caravana trece. Cei care au apucat sa citeasca legea si sa isi dea seama care este de fapt rezultatul aplicarii ei nu fac altceva decat sa vorbeasca … Cati suntem ? 50..100…1000 ?
    In timp ce restul de 19 milioane si ceva au citit titlul sau nici macar atat si habar nu au ce se intampla …Pe asta se bazeaza analfabetii care ne conduc… Ca cei care isi dau seama sunt prea putini si oricum nu fac nimic …Dupa care isi vor vedea de treaba urmarindu-si cu perseverenta interesele.
    Ce putem face toti ?
    Trimiteti catre toti cunoscutii textul acestei legi si subliniatile problemele care deriva din aprobarea acestei legi. Nu mai tb sa acceptam limitarea drepturilor