G4Media.ro

Legea Salarizării va fi modificată astfel încât sporurile bugetarilor să nu fie…

sursa foto: G4Media.ro

Legea Salarizării va fi modificată astfel încât sporurile bugetarilor să nu fie mai mari de 20% din salariul de bază și să fie acordate pentru două categorii de muncă

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat la B1TV că intenționează să modifice legea salarizării astfel încât sporurile acordate bugetarilor să nu fie mai mari de 20% din nivelul salariului de bază și să fie acordate pentru cei care muncesc la distanțe foarte mari sau în condiții extrem de periculoase iar a doua categorie de sporuri să fie motivaționale.

„Avem sporuri create ca artificii ca să crească salariile. Aceste sporuri fie vor fi reduse în sumă fixă, de obicei, iar acolo unde salariile chiar trebuie să crească, pentru că au fost lăsați în urmă, să crească pe grila de salarizare, să crească salariul de bază. Nu trebuie să inventezi sporuri care mai de care mai năstrusnice, ci mai degrabă ajuți omul să aibă un salariu de bază mai mare”, a spus Raluca Turcan, citată de Digi24.

 Aceasta a mai explicat că sunt categorii care nu au fost introduse pe grila de salarizare: „Am primit de la autoritățile publice locale solicitarea să fie și ei introduși pe grilă, pentru că salarizarea din primării, de exemplu, se face raportat la salariul primarului. Avem anomalii în care salarii dintr-o primărie micuță sunt mai mari decât într-o primărie, reședință de județ, uneori chiar mai mari decât în administrația centrală, ceea ce este nefiresc”.

„Intenționăm ca în aceste principii de bază să vină fiecare minister de linie și să ne spună cum trebuie facută politica în domeniile pe care le coordonează. Eu, ca ministru al Muncii, nu pot să intru în detaliu cu viziunea în politica salarială în Sănătate. Nu am cum să știu cum trebuie gandită cel mai bine aceasta. Vom aștepta propuneri de la Educatie, Sănătate, Justiție, Interne, Apărare, cu solicitarea noastră să țină cont de aceste principii de bază. După ce avem viziunile pe fiecare categorie socio-profesională, mergem la Finanțe și vor spune «aceasta este anvelopa în care trebuie să vă încadrați și așezați-vă planul de majorări ulterioare salariale în funcție de asta”, a mai adăugat Raluca Turcan, conform Digi24.

Sursa foto: G4Media.ro

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

63 comentarii

  1. Ma doare undeva de bugetari…..dar umblați exact unde va este foarte simplu……mama uite ce realizare am făcut…….dar furturile din achiziție publice, furturile de la drumuri, salariile nesimțite care le aveți prin parlament si in guvern și mai ales în consiliile de administrație, pensiile speciale….mai continuam?….ne frecați la melodie cu câteva sporuri……si romanul bineînțeles ca pune botul

    • nu trebuie pusa problema cu alea ”sau” celelalte, trebuie curatat ”si” alea, ”si” celelalte, imediat!

    • Lumineaza-ma te rog….dar cum trebuie pusa problema stimabile? Când jumătate din banii de achiziții publice sunt furați………adică vorbim de miliarde si ei se iau de câteva sporuri sau ca bulgarii construiesc km de autostrada cu 7 milioane si noi cu 20 de milioane…..mai continuam?……dar na la noi totul este scump….la ce comentarii sunt ma doare capul….

  2. Insignifiant…

  3. Cel mai bine este fără sporuri. Nu le convine, marș în domeniul privat.

    • Sau mars in alta tara, ceea ce se va și întâmpla. Cum sa tai sporul unui balerin sau al unui sculptor sau muzician? Vor migra in masă prin Germania sau UK iar în România se va afunda in incultura. Iată dovada in comentariului tau.

    • Esti frustrat domnuu’….incearca si tu sa obții o slujbă de bugetar, participa la un concurs de incadrare. Sa latram asa de pe margine cu spume la gura e simplu:))

    • De exemplu sa se angajeze la un SRL de postaci asa ca voi!
      Bai nene! Voi cand mai munciti? Ca stati toata ziua sa postati bazaconii fasciste!

    • @Mihai,
      Da, și-n altă țară, de ce nu. Să le dea nemții „spor” de sculptură…

      @Cris,
      Viermuș, eu lucrez și-ți plătesc ție sporurile și voucherele și norma de hrană, putoare asistată.
      Auzi la ordinar, cine se ia de sporurile lor zice „mizerii fasciste”!!! Huoo, bugetar nenorocit.

      @Alex,
      Trîntă bugetară, eu nu suport să-mi fie colegi și șefi toți hoții, puturoși, penalii și cocălarii.

    • Barbule impusca-te, am învățat mult pt a ajunge sa fiu admis , și am ocupat prin examen postul unde lucrez. Asa ca dorești poți merge tu la sparanghel sau oriunde în alta tara analfabetule . Nu îți mai da cu părerea dezaxatule.

    • Ești prost de bubui…habar nu ai ce vorbești,se vede că te tine ma-ta ,și tac- tu pe banii lor!

    • Ce bine e sa gandesti cu alt cap decat cel de pe umeri! Cel de pe umeri e bun ca dop, nu te mai ploua in gat.

  4. Nu crede nimeni ce minte Turcan. PNL a promis atatea in campanie si n-a facut nimic, exact ca PSD.

  5. Cum puteti sa vbiti asa? Sporurile mai ridicau putin salariile de mizerie ale romanilor. Dvs. puteti trai cu 1500 net? ori platesti rate si facturi, ori mananci? din pacate trebuiesc amandoua. Pacat ca au ajuns sa ne conduca, oameni cu asemenea gandire….. au transformat romanii in sclavi, in propria tara

    • stimabila @simona,
      daca amaratii aia de 1500 net din salariul de bugetar nu-ti sunt suficienti, iti recomand sa iti folosesti calificarile multiple in privat, unde munca este platita la adevarata ei valoare.. si o sa vezi ce iti cresc veniturile.. .( pardon, am vrut sa spun ca nu te angajeaza nici dracu, dar mi-a scapat ironia) .
      PS: si daca tot nu vrei si nu vrei, inca se mai culege sparanghel,ceapa,capsune,rosii si ce mai produc aia care au clima mai calda..

    • Rin TinTin balerinii ,muzicienii ,sculptorii ,acrobatii soliștii de opera trebuie să aibă sporurile pentru că munca este munca grea -încadrată de specialiști ,și nu de 1 an sau 2 ci de” N ani” , in grupa 1 de munca.Apoi ,aceste meserii sunt produse de lux ,pe care nu oricine este in stare sa le facă. Daca nu te pricepi nu mai vorbi!

    • Nu exista asa ceva…bugetar cu 1500 de lei….

  6. Doar gargara ieftină nimic concret. Au facut atâta gălăgie ca vezi doamne bugetarii ăștia și de fapt nimic doar circ si bugetarii au rămas cu salariile intacte ci sporuri cu beneficii . Restructurarea sectorului public urgent tăierea salariilor bugetarilor drastic mai ales în guvern și companiile statului, eliminarea pensionarilor din sistemul bugetar , cumularzii speciali pensionati devreme la 45 de ani reangajati la stat pe funcții calde bine plătite și cumulează pensia specială cu salariul ocupând locuri de muncă ale tinerelor care stau în șomaj sau pleacă din țară și vor dezvolta economia altor state .

  7. Restructurarea sectorului bugetar (e nevoie de una masivă; unele instituții trebuie desființate cu totul) și limitarea sporurilor la procente normale vor rămâne doar vorbe goale.

  8. Autoritatea națională de reglementare în domeniul securității muncii trebuie să definească clar condițiile de muncă în funcție de gradul de risc al sănătății: fără risc, cu risc moderat, cu risc înalt. După această definire să stabilească obligația fiecărui angajator de a asigura condiții de muncă fără risc și acolo unde nu este posibil, să stabilească clar care sunt posturi de lucru cu condiții de risc. Odată stabilite aceste condiții fișa postului să specifice clar condițiile de risc pentru fiecare post ( indiferent dacă este funcție plătită din fonduri publice sau private ) și valoarea salariului să fie ajustată corespunzător condițiilor de risc cu o sumă compensatorie fixă, determinată de condițiile de risc. Bonusurile nu au nici o legătură cu suma compensatorie de risc și nu trebuie „bălmăjite” cu aceasta.

  9. Tot cumva se rezuma la salariul functionarului marunt, nu la cel al sefului… care in fapt cresc media salariala la STAT, si cu la stat in medie este un sef la fiecare 5 angajati, care are cel putin cu 30-50% mai mult la incadrare clar ca nu ajungem departe

  10. De exemplu sa se angajeze la un SRL de postaci asa ca voi!
    Bai nene! Voi cand mai munciti? Ca stati toata ziua sa postati bazaconii fasciste!

  11. Matracuca asta e de rasu-plânsu, nu găseau alta mai bună ca ea!

  12. Ce sporuri? Mizerii… Taiat tot! Atit stiti sa spuneti. Nu conteaza zecile de tari si experienta lor in materie de salarizare. Nu conteaza faptul ca in state civilizate un spor este egalul salariului unui roman pe un an. Si el se da pt cunoasterea unei limbi straine. Taiem tot.

    • Nea..Petrișor dar cine ești tu sa vorbești în calitate de ce??da.ti drumu la munca nu mai lătrati fără sa știți nimik.invata și tu sa ajungi bugetar.mare boala ce aveți pe bugetari.Rusine sa va fie.

  13. Dar fara a plati nimic (salarii,sporuri, etc.)in sistemul bugetar , nu se poate ?

  14. Privatii in loc sa fie nemultumiti ca patronii ii tin pe salarii mizere sar la gatul bugetarilor, sa moara si capra vecinului. Cand a vrut Psd sa creasca salariul minim toti privatii au sarit ca arsi, de ce? Si inca ceva, manevra asta cu asmutirea privatilor impotriva bugetarilor o fac cu scopul de a distrage atentia si a face tot ce vrea muschii lor, Divide et impera va suna cunoscut?

    • P. S. si eu sunt bugetar, dar inafara de norma de hrana in valoare de 347 Ron(si aia impozabili) nu am alte sporuri, la finalul lunii imi iese 10 Ron pe zi, mai putin decat tichetele privatilor. Apropo am salariu sub 3000, si pt asta am invatat, am dat examen si interviu. Sa stiti ca posturile astea nu sunt mostenite din tata in fiu, oricine poate fi bugetar, aaa ca nu va duce capul sa treceti de niste examene aia e alta poveste, mai bine stati salahori sau muncitori necalificati in privat,sau poate mergeti si sezonieri la sparanghel ca v-a deschis boul din deal cararea

    • „capra vecinului” paște in curtea altuia. Putorile bugetare s-au obișnuit să latre pentru bani, dar performanta,ioc . Toate sectoarele bugetare sunt praf, in fiecare zi sunt știri cu corupția și prostia din bugetarime. Dwca nu vă vine de hac guvernul actual, va va rezolva FMI- ul . Abia așteptăm sa lătrați ca greierele in pragul iernii. Putorilor!

    • @Raul,
      Păi ai un salariu fantastic de mare. Exagerat. Pentru o trântă care merge „la muncă”, cică, să nu stea acasă și care nu știe ce are de făcut, ești extraordinar de bine plătit. Și pupatul tîrțăului șefului de celulă, pardon,„partid”, nu este examen, da!?

  15. Toate sectoarele bugetare sunt praf. Sănătate, învățământ, poliție,pompieri, administrație sunt pline de corupți și putori. Arată in fiecare zi la știri. Așteptăm FMI sa rezolve problema numarului de putori asistate.

    • Deșteptule, la stiri nu arata decat nivelul tău…de privat. Vezi multe stiri de genul: azi de la spitalul x au plecat 50 de pacienți plini de recunostinta sau elevii de clasa I au invatat astazi litera H, sau pe raza orasului y politistii au aplanat z stari conflictuale?! Nu are rost sa-ti mai raspund ca esti praf precum zici

  16. Alo Dna Turcan?
    Daca chiar observați ca la Primaria Văscauți un frecangiu de bugetar are un salariu dublu fata de omologul sau de la Voluntari cum de nu observati in calitate de membru al Guvernului daca:
    – Este oportună menținerea unei Primarii Rurale când populația comunei este de 1354 de locuitori?
    – Este eficient numarul de bugetari angajați la Primaria Rurală? Adică in medee 27 +2 pensionari cumularzi de pensie si salariu.
    29 salariați la 1354 de suflete!
    Va spune ceva cifra 47?
    Nu?
    Un bugetar la 47 săteni!
    Si încă o intrebare:
    Stiti câți pensionari si salariati sunt in cele 2862 de Primarii mici de la tara?
    Evident nu stiti!
    Sunt cca 78000 de salariați si 5400 de pensionari căpuşa.
    Nu cred ca stiti câți erau in 1989?
    Doar asa indicativ: in medie 7.
    Si scriau cu creionul chimic!
    Aici cam descris o componenta jafului la care sunteti parte!

  17. Mă’ băieți! Trimiteți voi acasă toți medicii, profesorii,pompierii,polițiști,armata, chiar si funcționarii publici și decurcați-va voi mă!

  18. Mă’ băieți! Trimiteți voi acasă toți medicii, profesorii,pompierii,polițiștii,armata, chiar si funcționarii publici și decurcați-va voi mă!

  19. Hmmm… Văd că toți ați citit articolul și toți sunteți capabili să comentați în scris pe marginea lui. Vă invit să vă amintiți cine v-a învățat să scrieți și să citiți! Este oare o „putoare” bugetară din învățământ?
    Hai să dăm puțin mai înapoi timpul și să vedem cine v-a ajutat să veniți pe această lume! Oare o „putoare” din sănătate?
    Concluzia: să le desființam pe toate căci nu mai sunt necesare!
    Le-am desființat!
    Dar, hopaa! Așteptăm un copil! Unde îl aducem pe lume? Păi la privat, pentru că sistemul de sănătate l-am desființat ca era corupt și „putorile” care lucrau acolo aveau nevoie de un venit din care sa trăiască. Căutăm oferte pentru nașterea la privat și constatăm ca prețurile sunt de la 5000 de lei în sus.
    Copilul a crescut și trebuie să meargă la grădiniță, la școală, iar taxele la privat sunt de la 3000 de lei pe lună la privat pentru că și învățământul l-am desființat.
    Așadar, dragi lucrători la privat care sunteți cu adevărat lucrători și nu patroni, descurcați-vă cu salariul minim pe care vi-l oferă patronul ca să supraviețuiti în mediul privat!

  20. Fara nici o problema, mor mai putn oameni fara ei. Marea ciuma a tarii asteia e bugetarimea.

  21. Toți cei așa zis privați, sunteți frustrați și nemulțumiți voi de voi. Să vedem cum o să vă duceți copiii în scoli private, să fiți tratați voi și familia voastră în spitale private… privatizare totala… Cum o fii ?? E bine cand aveți nevoie de serviciile date de cei de la stat(bugetari). Mai bine vedeți-vă de slugăritul la patronii voștri, care se conving ce poame sunteți și vă șutuie care mai de care. Cereți-vă drepturile dacă meritați mai mult, nu mai aruncați cu noroi în alții. Sunteți mai buni, meritați mai mult, demonstrați…

  22. La noi, la privat, salariile chiar se dau pe performanta si se munceste in draci si in conditii se stres, ba ca mai facem si treaba statului. Stiu o groaza de bugetari si abia daca gasesti unul care-l duce capul. Dar la sporuri si tot felul de beneficii sunt primii. Da, la spitale dai spaga, astepti pe la usi si mori de malpraxis si infectii sau ars, politia te maltrateaza si te arunca in padure iar cand suni la 112 le ia 3 zile sa te gaseasca, profesorii vin in lehamite, nu au nicio metoda buna de predare sau compasiune. Mai vreti exemple?? Sunt mii de exemple. Si spuneti ca bugetarii sunt eficienti? Cate milioane de bugetari sunt la populatia actuala? Cati sefi/bugetar? Cate strucuri paralele si care niciuna nu „are competente”? Cat si mai cate. Nu va meritati salariile macar! Sunteti capusarii tarii, inventatorii birocratiei si a dosarului cu sina, a abuzurilor si a statului la stat.

  23. Eu nu mai pricep mimic!Fie madam Turcan minte de ingheata apele,ori nu cunoaste egea.Din cate stiu primarul si implicit salariatii sunt platiti in functie de nr. De locuitori.Nu vad cum salariatii dintr-o primarie de 1000 – 2000 locuotori ar putea avea un salariu mai mare decat salariatii dintr-o comuna de peste 3000 locuitori sau fata de cei de la un municipiu.Cred ca aceasta individa cauta un motiv de intriga ,sa mai uite lumea de scumpiri si taieri ,ca de lucruri bume nu prea am auzit la ei.Si cum spunea o batranica sa le dea Dumnezeu dua inima lor!

  24. O singură întrebare am: dacă nici unui privat nu îi convine cât câștigă, de ce nu se angajează în sectorul bugetar? Locuri mai sunt.

  25. În curând nu o să mai aveți de cine să vă mai plângeți, în cine să dați. O să fie bine când noi ca țară o să fim vânduți, iar voi o să aveți același curaj să vă exprimați nemulțumirea față de patronașii voștri? Atunci să vă vedem… Ce veți face, o să vă scoateți ochii unii altora? Slugi la voi acasă… Succes!

  26. Avem 1.200.000 de bugetari, peste 920.000 sunt cei din sănătate, învățământ, justiție, armată , poliție și servicii, funcționari sub 175.000 și în jur de 115.000 personal contractual.
    Ultimele două categorii nu prea au sporuri, cu excepția șefilor.
    La o populație de cât? 16.000.000, e ok? Nu e deloc mare numărul de angajați, mă refer la personalul contractual și la funcționari, sub 300.000.
    Divide et impera!
    Aștept cu nerăbdare privatizarea sănătății, unde o intervenție chirurgicală poate ajunge sau depăși și 20.000 de euro!
    Nu mai zic de învățământ privat!
    Poate privatizăm și justiția, armată, poliția, serviciile, tot!
    Divide et impera!
    Succes!

  27. Pt. “privații” care comentează mereu la subiecte de genul acesta… sa știți ca sunt foarte multe categorii de bugetari, sa ii numim așa, cum spuneti voi, care s-au angajat susținând examene la nivel național! Concurenta fiind f mare, cca. 20-30 de oameni pt. Postul respectiv! ( acest Variază anual). Justiția e unul dintre domeniile de genul asta, mai exact, ca sa devii un anumit bugetar, trebuie sa știi carte! 🙂 dar la privat e invers, mai degrabă munciți, nu gândiți!

  28. Mai bine va impoziteaza pe voi cu multinationalule retardatilor mai vb dupa asta cand plecati la capsuni ca nu mai aveti bani sa iesiti la mitinguri nazistilor

  29. Slăbuță. Atât în domeniul pe care performeaza cât și pe general intelligence.

    Trebuie anexați fiecărui contract individual de muncă indicatori de performanță care să fie corelați cu strategia instituției unde lucrează acești bugetari.
    Să fie implementate proceduri și standarde operaționale pe fiecare proces organizațional astfel încât să eficientizeze activitatea fiecărui bugetar implicat în acel proces organizațional. Angajatii să completeze zilnic rapoarte de activitate.
    Și numai după ce obțineți ceva performanță individuală la evaluările trimestriale sa începeți să vorbiți de sporuri individuale.

  30. Ar fi bine să privatizam poliția, jandarmii, ambulanța, pompieri, vrei ceva platesti

  31. @Brbu Gh.
    Un inginer la o firma PRIVATA de constructii cai ferate are salariul net de 8.000 lei. Doar cei necalificati, ca tine, fara bacalaureat, au salarii mici. Tu esti viermele.

  32. „Popor de idioţi”. Vorbele astea nu pot fi înţelese de angajaţii din privat pentru că ei doar muncesc, nu mai gândesc.

  33. Guvernul actual a cadorisit BCR si Reiffeisen cu 400 milioane ron, dar vrea sa recupereze de la romani 1-2 milioane. Poporul merita taieri masive de salarii si pensii.

  34. Fără sporuri. Sporurile să fie ceva excepțional, acordat pentru o zi, o săptămână, maxim o lună și să poată fi compensat și prin timp liber suplimentar pentru refacere. Dacă dai sporuri recunoști că sunt condiții vătămătoare și este o crimă să pui salariatul să lucreze mereu în condiții vătămătoare. Pui în loc un robot, dacă activitatea este necesară și nu se pot asigura condiții sigure de lucru, ori renunți la activitate.

  35. Au reusit gunoaiele care ne conduc de 31 de ani,sa ne balacarim unii pe altii chiar sa ne urim.Acesta a fost scopul iar ei isi vad nestingheriti sa-si faca jocul.Atat bugetari(intradevar unii taie frunze la caini pe salarii grase.Apropo de mult trambitata interzicere a cumului pensie cu salarii la stat,o sa vadeti ca o sa se interzica celor care cumuleaza o pensie de 2000 lei cu un salariu minom pe economie iar cei cu pensii dr peste 10.000 lei si ci salarii de 15.000 lei vor cumula in continuare; si va mai intreb cum este posibil sa ai 2 sau chiar trei servicii platite de la stat?).Totul este praf in ochi pentru populime.Sa ne dam in cap unii altora ca ei sa rada de noi.Suntem jalnici.PS.Aceleasi gunoaie sunt de la stanga la dreapta.

  36. Sigur ca da…performanta, stres…ai si timp de scris povesti postacule!

  37. Trebuie să fie detașați și să privim fenomenul in ansamblu. Nu putem spune că un șofer de la stat câștigă mai mult ca un șofer angajat la un particular și nici un inginer angajat la stat nu câștigă mai mult că un inginer angajat la particular. Normal că la stat sunt angajați mai multe persoane cu studii superioare și atunci e logic, când faci media salariilor să încline in favoarea bugetarilor. Încă un aspect de care trebuie să ținem cont: de multe ori, in privat angajatorul plătește la gri pentru că sunt mari taxele, sau găsește alte tertipuri sa recompenseze angajații merituoși cum ar fi mașina de serviciu, carburant, premii cu diferite ocazii etc, bacșișuri in domeniul HORECA, etc. Pe când la stat în multe sectoare nu există așa ceva. Acum sa revenim la legea salarizării care numai unitară nu este. Astfel, un angajat Intr o instituție de control dintr o instituție de control dintr un judet, are un salariu cu 1000 lei mai mare fata de un omolog pe aceeași funcție din alt judet. De asemenea, fiecare categorie care a avut influența și susținere, a primit o felie mai mare de tort atunci când s au împărțit darurile, ceea ce crează frustrări enorme. Astfel, in unele instituții de control, au plecat toți cei care au putut in locuri de muncă la stat mai bine plătite, astfel încât aici a rămas personal puțin și gândiți va că cei mai bine pregătiți au plecat și privatul nu mai are de la cine cere un sfat, pentru că cei pregătiți au migrat. Legiuitorul trebuie să ia în considerare acest aspect. Adică nu sa fie pentru unul mumă și pentru altul ciuma. Faceți comparație cu veniturile de la DSV, DSP, INSPECTORATELE SCOLARE pe de o parte și pe de altă parte cu cei din Ministerul Muncii cum ar fi pensii, șomaj, ITM. Logic ar fi că toți să aive cam aceleași salarii, având aceeași pregătire. De ce unul să câștige 8000 lei și unul 4300? Deci frustrări sunt peste tot, dar trebuie sa luptam fiecare pentru drepturile noastre.