Legea votată de coaliția ad-hoc PSD – PNL care dădea medicilor veterinari monopol pe farmaciile și cabinetele veterinare, respinsă de CCR
CCR a declarat miercuri neconstituțională o lege promovată de o coaliție parlamentară PSD-PNL care le dă medicilor veterinari atribuții exclusive în vânzarea medicamentelor de uz animal și în tratarea animalelor, potrivit unui comunicat al Curții.
Sesizarea de neconstituționalitate a fost făcută de Avocatul Poporului, Renate Weber.
G4Media.ro a scris în exclusivitate în octombrie despre proiectul de lege ai cărui principali promotori sunt Alexandru Stănescu (fratele influentului baron PSD Paul Stănescu) și ministrul PNL al Agriculturii, Adrian Oros.
Proiectul de lege, printre ai cărui inițiatori se numără și parlamentari USR, USMR și PMP, a trecut deja de Senat și urmează să fie votat în ședința de plen a Camerei Deputaților de mâine, 6 octombrie.
Proiectul de lege impune practic monopolul medicilor veterinari atât pe piața farmaciilor veterinare (unde, potrivit informațiilor G4Media.ro, circa 40% dintre acestea nu au acționar majoritar un medic veterinar), cât și pe piața tratamentelor, interzicându-le tehnicienilor și asistenților veterinari să trateze animale altfel decât în prezența medicului.
De remarcat că este al doilea act normativ extrem de favorabil medicilor veterinari inițiat de ministrul Adrian Oros, care este medic veterinar de profesie și vicepreședinte al Colegiului Medicilor Veterinari din România. În noiembrie 2019, Parlamentul a votat un proiect la care Oros a fost co-inițiator, proiect care prevedea că medicii veterinari concesionari trebuie să primească indemnizație de la stat de 10.000 de lei pe lună.
Principalele modificări ale proiectului de lege care instituie monopolul medicilor veterinari:
– farmaciile veterinare și cabinetele veterinare pot funcționa doar dacă un medic veterinar este acționar și are pachetul majoritar de acțiuni. În acest moment, circa 40% din piața farmaciilor veterinare e formată din farmacii care nu sunt deținute de medici veterinari
– interdicție pentru tehnicienii și asistenții veterinari să trateze animalele altfel decât în prezența medicului veterinar (ceea ce ar putea crea probleme pentru multe ferme mici sau ciobani)
– interdicție pentru persoanele fizice care dețin animale de companie să își trateze singure animalele
Dacă legea ar fi intrat în vigoare, ar fi produs modificări majore în piața tratamentului animalelor, dat fiind că în România profesează circa 7.000 de medici veterinari și nu e clar cum vor putea acoperi aceștia toate domeniile pe care vor primi monopol. (Foto: Pixabay)
- Citește și:
Efectul legii veterinarilor: ”Proiectul pare a ținti cu adevărat doar stabilirea unui monopol”
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
14 comentarii