G4Media.ro

Legea votată de coaliția ad-hoc PSD – PNL care dădea medicilor veterinari…

Foto: Pixabay

Legea votată de coaliția ad-hoc PSD – PNL care dădea medicilor veterinari monopol pe farmaciile și cabinetele veterinare, respinsă de CCR

CCR a declarat miercuri neconstituțională o lege promovată de o coaliție parlamentară PSD-PNL care le dă medicilor veterinari atribuții exclusive în vânzarea medicamentelor de uz animal și în tratarea animalelor, potrivit unui comunicat al Curții.

Sesizarea de neconstituționalitate a fost făcută de Avocatul Poporului, Renate Weber.

G4Media.ro a scris în exclusivitate în octombrie despre proiectul de lege ai cărui principali promotori sunt Alexandru Stănescu (fratele influentului baron PSD Paul Stănescu) și ministrul PNL al Agriculturii, Adrian Oros.

Proiectul de lege, printre ai cărui inițiatori se numără și parlamentari USR, USMR și PMP, a trecut deja de Senat și urmează să fie votat în ședința de plen a Camerei Deputaților de mâine, 6 octombrie.

Proiectul de lege impune practic monopolul medicilor veterinari atât pe piața farmaciilor veterinare (unde, potrivit informațiilor G4Media.ro, circa 40% dintre acestea nu au acționar majoritar un medic veterinar), cât și pe piața tratamentelor, interzicându-le tehnicienilor și asistenților veterinari să trateze animale altfel decât în prezența medicului.

De remarcat că este al doilea act normativ extrem de favorabil medicilor veterinari inițiat de ministrul Adrian Oros, care este medic veterinar de profesie și vicepreședinte al Colegiului Medicilor Veterinari din România. În noiembrie 2019, Parlamentul a votat un proiect la care Oros a fost co-inițiator, proiect care prevedea că medicii veterinari concesionari trebuie să primească indemnizație de la stat de 10.000 de lei pe lună.

Principalele modificări ale proiectului de lege care instituie monopolul medicilor veterinari:

– farmaciile veterinare și cabinetele veterinare pot funcționa doar dacă un medic veterinar este acționar și are pachetul majoritar de acțiuni. În acest moment, circa 40% din piața farmaciilor veterinare e formată din farmacii care nu sunt deținute de medici veterinari
– interdicție pentru tehnicienii și asistenții veterinari să trateze animalele altfel decât în prezența medicului veterinar (ceea ce ar putea crea probleme pentru multe ferme mici sau ciobani)
– interdicție pentru persoanele fizice care dețin animale de companie să își trateze singure animalele

Dacă legea ar fi intrat în vigoare, ar fi produs modificări majore în piața tratamentului animalelor, dat fiind că în România profesează circa 7.000 de medici veterinari și nu e clar cum vor putea acoperi aceștia toate domeniile pe care vor primi monopol. (Foto: Pixabay)

  • Citește și:

EXCLUSIV: Coaliție PSD – PNL pentru ca medicii veterinari să aibă monopol pe farmaciile și cabinetele veterinare și pe tratamentul animalelor. Tehnicienii și asistenții veterinari nu vor mai putea trata animalele decât în prezența medicului

Efectul legii veterinarilor: ”Proiectul pare a ținti cu adevărat doar stabilirea unui monopol”

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

  1. O tara bananiera! Daca nici o decizie a CJUE nu mai este respecatata la ce sa te astepti?

  2. Foarte bine. Numai monopoluri si legi cu dedicatie sint in capatinile astora.

  3. USL traieste, nu e o „coalitie ad-hoc”.

  4. Eu nici nu stiam de legea asta. Deci tot de PNL si PSD impreuna e votata. Bai ce bine se mai inteleg astia.

    USL traieste. La vot romani! Pe 6 Decembrie dam un upercut adormitor USL-ului. Haiteti ca se poate!

  5. Si se tratează animalele cu femeia de serviciu a cabinetului (ii spunem pompos tehnician, dar învățământul tehnic veterinar produce nulitati) dupa cum o taie si pe ea capul… Superb! Pe cand si in medicina umana, ca și așa e accesul la servicii medicale restricționat?
    Cu nerăbdare, asteptam primele intervenții chirurgicale. Doar ca am o curiozitate: pe asigurarea cui de malpraxis? Cine e responsabil pentru tratamentul făcut prost?

    • În lege era vorba de monopol pe vânzare. Vânzătorii nu au avut niciodată dreptul să scrie rețete sau să administreze tratamente, și nici nu s-a pus problema să aibă de-acum încolo. Această lege ar fi obligat clienții să cumpere doar de la srl-urile medicilor, tratementul și prescrierea fiind tot de la medic.

  6. Articolul acesta sugerează ca CCR e infestata de securiștii din usr_plus? Nu m_ar mira!

  7. Un tehnician veterinar/asistent veterinar nu are experienta si studiile unui medic veterinar. Daca doamne fereste de o boala la animale care afecteaza sanatatea alimentara la om, cine raspunde?

  8. „Baietii destepti” din industria medicamentului veterinar si al distributiei,au reusit sa faca un cartel bine consolidat,care impune legea pe care o vor ei. Si iata ca au reusit sa impuna vanzarea de medicamente de uz veterinar cui vrea si cui nu vrea. Bineinteles ca efectivele de animale sunt in cadere libera si vor avea si ei de suferit la greu. Domnilor,consecinta este ca oamenii si ce este mai dramatic,copii vor manca antibiotice si antiparazitare la fiecare masa pe langa dezastrul ce este in aliment adaugat de industria de profil. Va urez doar atat. POFTA BUNA

  9. Nu credeam niciodata ca g4media.ro nu gândește inainte sa scrie, oare ati citit legislatia europeana domnilor? Ati vazut recomandările uniunii europene legate de vanzarea medicamentului? Doriti ca pe masa de crăciun sa aveti cârnați cu substanțe/reziduuri de medicamente /antiinflamatoare? Precis ca NU
    Dragi „farmacisti”, apucativa si faceti facultatea de medicină veterinară!!! Si nu lăsați un tehnician veterinar cu o școală de o sambata sau mai rau sa va aplice tratamente.
    Trăiască „farmavet chinezilor” prietenii stiu de ce!!!!

    • stii destul de bine ca legea actuala nu permite functionarea unei farmacii veterinare daca nu are angajat un medic veterinar .Ca sunt si tehnicieni pe langa doctor,legea permite asta. La farmaciile veterinare primesc bon fiscal pentru fiecare produs pe care il cumpar , in schimb medicul veterinar de la tara nu mi-a data NICIODATA asa ceva . Evaziunea facuta de doctorii concesionari este de aproape 100%. De zeci de ani stau cu mana intinsa la pomana statului !Dupa ce ca incasarile la buget au scazut dramatic , vine „liberalul” oros ,(medic veterinar initiator si direct profitor al legii ,incalcand flagrant legea 31/90 si normele europene in materie de concurenta )sa inchida aproape 40% din farmaciile veterinare , farmacii care platesc impozite si taxe statului ! Cum ar veni: da-o dracului de tara ,noi sa avem monopol si ne mearga bine !
      P.S. Draga „doctor” veterinar cu multi ani de facultate , permite unui umil strungar cu scoala profesionala sa te invete sa scrii corect „apucati-va „!

  10. Legea are chestii bune si chestii mai putin bune dar este chiar inutila.
    Sunt 3 categorii in meseria asta: Medicii veterinari, asistentii veterinari si tehnicienii veterinari. Tehnicienii au terminat doar liceul veterinar, asistentii au facut invatamant superior de scurta durata (3 ani) iar medicii 6 ani.
    Teoretic asistentii si tehnicienii sunt subordonatii medicilor, nu au voie sa atinga un animal fara incuvintarea unui medic dar realitatea romaneasca ne arata ca este posibil. Fiecare tehnician/asistent din romania se crede si pretinde a fi medic si deci trateaza animale. De ce? Pe de o parte toti au acces la medicamente si nu ii doare mana sa dea un tratament mai ales ca 50% din ce se poate intampla cu un animal ar putea fi rezolvata de oricine, doar toti ne doftoricim singuri cu o aspirina, cu un algocalmin si pe de alta parte medicina veterinara nu e ce ar trebui sa fie din cauza invatamantului de o foarte proasta calitate din Romania. Orice asistent veterinar din europa da lectii multor medici veterinari scoliti la noi si asta o dau in scris. Cine sa ii traga la raspundere pe tehnicienii si asistentii care trateaza ilegal? Poate daca ar exista Colegiu medicilor dar nu exista. Si chiar daca ar exista, tehnicienii si asistentii nu sunt membri ai colegiului si deci nu ar putea fi sanctionati.
    In partea cu monopol/nemonopol nu ma bag ca nu cunosc.
    A, am uitat. Mai sunt dresorii care prescriu si aia medicamente.

  11. Pentru G4 Media și cei care nu stiu mai nimic despre legea privind circulația și vânzarea medicamentelor de uz veterinar din România. In primul rand nu exista profesia de farmacist în medicina veterinară ,tocmai pentru faptul ca medicamentul veterinar nu este o simpla marfa pentru comerț ci este un produs care, datorita destinației lui ,de a fi administrat la animale,poate fi folosit ușor și excesiv la animale punând în pericol sănătatea oamenilor prin consumul de carne sau produse de origine animală.
    In România, conform legislației actuale, ca de altfel in toate tarile din lume,asistenții si tehnicienii veterinari nu pot profesa decât ca angajați în cadrul unităților de asistenta veterinară autorizate în acest sens și sub supravegherea medicului veterinar. Ei nu pot deține astfel de unități,deoarece nu au pregătirea profesionala de a pune diagnostice si a stabili tratamente la animale și ca urmare nu pot deține medicamente .De ce farmaciile si producătorii de medicamente le vând aceste produse???Pentru simplul fapt ca nu vor decât sa vândă oricui si oricum si nimic mai mult….
    In mare majoritate farmaciile veterinare aparțin unor lanțuri de producători de medicamente/societati comerciale,la care in actionariatul acelor firme nu exista medici veterinari,deși în întreaga lume legislatiile veterinare prevăd obligativitatea existentei medicului veterinar la acest nivel. Oare de ce la noi nu se poate ?….Pentru ca nu vrem decât sa vindem oricui si oricât fără sa ne pese de ce urmează…..
    Apoi avem proprietarii de animale,unii dintre ei ,cei care defapt vor sa evite medicul veterinar,invocând tot felul de motive si care își pot cumpăra singuri medicamente sa le administreze la animale, pentru simplul fapt ca nu vor sa se știe câte animale au defapt in gospodărie si câte vând ocolind legislația în domeniu si punând în pericol sănătatea celor care cumpăra animale și produse de la ei ,fără acte și pline de toxine si reziduuri de medicamente.
    Oare de ce mai avem nevoie de medici veterinar in tara asta,dacă fiecare poate face ce vrea el la animale dacă tot nu este vorba de persoana lui?…Car egoiști putem fi sa nu ne pese nici măcar de ce mâncam noi si copiii noștri? CE SPUNETI G4 MEDIA? E MONOPOL?CITITI LEGISLATIA EUROPEANA IN DOMENIU…..si apoi publicati articole….