Legendara Martina Navratilova și scandalurile de dopaj din tenis: „Sistemul este putred, WADA trebuie resetată”
Martina Navratilova a comentat pe marginea scandalurilor de dopaj din tenis din ultima perioadă (cazurile Iga Swiatek și Jannik Sinner), iar multipla campioană de Grand Slam consideră că WADA (Agenția Mondială Antidoping) trebuie resetată, întreg sistemul fiind putred.
Fosta lideră WTA a lansat acuzații dure la adresa WADA, Martina precizând că întreg sistemul este unul putred.
Navratilova le ia partea Igăi Swiatek și lui Jannik Sinner și spune că „în loc să-i căutam pe cei care trișează ne ocupăm de masaje și pastile”.
„Nu voi fi foarte diplomată pe acest subiect și vă voi spune că toate acestea miros urât. Întregul sistem trebuie să fie aruncat în aer și trebuie să o luăm de la zero.
În momentul de față, WADA este analizată pentru ceea ce a făcut cu sportivii chinezi sau, mai degrabă, ar fi mai bine să spun ce nu a făcut.
Cazurile Sinner și Swiatek nu au nimic de-a face cu dopajul.
În loc să încercăm cu adevărat să-i găsim pe cei care trișează, ne concentrăm asupra cremelor de masaj sau a unui somnifer, luat timp de cinci ani și care acum s-a dovedit a fi contaminat.
Până acum, ideea este că sportivii sunt vinovați până când își dovedesc nevinovăția. Sinner a crezut că cazul său s-a încheiat și acum se confruntă cu un apel.
Dar de ce? Este ceva ce nu înțeleg. Dar cred că este nevoie de o clarificare a acestui caz cât mai curând posibil”, a spus Navratilova, citată de Gazzetta dello Sport.
Cine este Martina Navratilova
În vârstă de 68 de ani, Navratilova este una dintre cele mai importante jucătoarea din istoria tenisului. A adunat 167 de titluri (record pentru Era Open) și a fost pentru prima dată pe locul 1 în data de 10 iulie 1978.
Are 18 titluri de Grand Slam la simplu și alte 31 la dublu. Acestora li se adaugă ale 10 titluri majore la dublu mixt.
Doar din premiile din tenis a adunat de-a lungul carierei suma de $21,626,089.
Martina Navrátilová, attacca duramente il sistema antidoping mondiale, dicendo che dovrebbe essere fatto saltare e riavviato. La WADA dovrebbe dare la caccia agli imbroglioni. Jannik era stato assolto e ora deve difendersi un’altra volta. Il suo e quello di Swiatek non è doping. https://t.co/1tgKaVGxUb
— Stefano Giustini – Alobrasil (@AloBrasil1974) January 13, 2025
Ce s-a întâmplat în cazul de dopaj al lui Jannik Sinner
WADA (Agenția Mondială Antidoping) a făcut apel la TAS (Tribunalul de Arbitraj Sportiv) în cazul de dopaj în care este implicat Sinner.
Sinner a fost inițial exonerat de Agenția Internațională de Integritate în Tenis (ITIA) după ce i s-a găsit un steroid anabolizant în organism, dar apelul WADA ar putea întoarce total cazul de dopaj al liderului din clasamentul ATP.
Italianul a picat două teste antidoping în luna martie a anului trecut, iar liderul ATP a spus că respectiva substanță a ajuns în organismul său de la un membru al echipei.
Respectivul personaj din echipa lui Sinner a folosit crema pentru a trata o tăietură, iar de aici substanța interzisă a ajuns în organismul jucătorului și a dus la testele sale antidoping pozitive.
De știut despre cazul de dopaj al Igăi Swiatek
Agenţia Internaţională de Integritate în Tenis (ITIA) a anunţat în data de 28 noiembrie 2024 că poloneza Iga Swiątek, locul 2 WTA, a acceptat o suspendare de o lună în cadrul Programului antidoping în tenis, după ce a fost depistată pozitiv cu substanţa interzisă trimetazidină (TMZ), eşantionul fiind prelevat în afara competiţiei în august 2024, transmite News.ro.
ITIA a acceptat că testul pozitiv a fost cauzat de contaminarea unui medicament reglementat fără prescripţie medicală (melatonină), fabricat şi vândut în Polonia, pe care jucătoarea îl luase pentru probleme de decalaj orar şi de somn, şi că încălcarea nu a fost, prin urmare, intenţionată.
Această decizie a fost luată în urma unor interviuri cu jucătoarea şi anturajul acesteia, a unor investigaţii şi a unor analize efectuate de două laboratoare acreditate de WADA.
În ceea ce priveşte nivelul de vinovăţie al jucătoarei, având în vedere că produsul contaminat era un medicament fără prescripţie medicală reglementat în ţara de origine şi de achiziţie a jucătoarei şi luând în considerare toate circumstanţele utilizării acestuia (precum şi alte cazuri de produse contaminate în temeiul Codului mondial antidoping), nivelul de vinovăţie al jucătoarei a fost considerat a fi la limita inferioară a intervalului pentru „nicio vină semnificativă sau neglijenţă”.
Prin urmare, ITIA i-a oferit lui Swiątek o suspendare de o lună, iar la 27 noiembrie 2024, jucătoarea, aflată în prezent pe locul doi în clasamentul de simplu feminin, a recunoscut oficial încălcarea şi a acceptat sancţiunea.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.