G4Media.ro

Legile anti-arme de foc stricte din California n-au împiedicat atacurile în masă…

Foto: Pexels.com

Legile anti-arme de foc stricte din California n-au împiedicat atacurile în masă recente. De ce se întâmplă asta?

Cele două asasinate în masă care au avut loc în ultimele zile în California, soldate cu 18 morți și mai mulți răniți, s-au produs în ciuda faptului că statul pacific american are unele dintre cele mai stricte legi împotriva armelor de foc din SUA. Experții cred că este foarte possibil ca armele folosite în cele două atacuri, în Monterey Park și Half Moon Bay, să fi fost obținute și/sau deținute ilegal de către atacatori. Asasinatele în masă din California au reaprins discuția despre armele de foc în Statele Unite.

Atacuri sângeroase

Unsprezece persoane au fost ucise și alte nouă rănite într-un atac armat care a avut loc sâmbătă seara în Monterey Park, aflat la circa 11 km de centrul oraşului Los Angeles. Atacul armat a avut loc după ora locală 22:00 la o sală de dans populară printre localnici, în apropierea locului în care se desfăşura o sărbătoare dedicată Noului An chinezesc.

Persoana suspectată de comiterea atacului armat, un asiatic în vârstă de 72 de ani, identificat drept Huu Can Tran, a fost găsită moartă după ce s-a sinucis duminică în duba la volanul căreia se afla.

„Suspectul a suferit răni prin împuşcare şi a fost declarat mort la faţa locului,” a declarat şeriful Robert Luna. Tran a fost singurul suspect, a afirmat șeriful, adăugând că motivul atacului încă nu este cunoscut şi o anchetă este în desfăşurare.

După doar două zile, un suspect a deschis focul în două locații din Half Moon Bay, în districtul San Mateo din apropiere de San Francisco. Ambele atacuri armate au avut loc în ferme apropiate una de cealaltă, iar șapte persoane au fost ucise.

Potrivit ziariștilor americani, o a opta victimă este grav rănită. Victimele sunt toate muncitori agricoli chinezi.

Ulterior, bărbatul suspectat că a deschis focul s-a predat poliției. Arestarea suspectului, numit de posturile locale ABC şi NBC drept Zhao Chunli, 67 de ani, a fost filmată de ambele canale de televiziune. Bărbatul a fost reperat în vehiculul său în parcarea secţiei de poliţie din Half Moon Bay, iar în maşina lui a fost găsită o armă.

„Suspectul a fost arestat. Nu mai există niciun pericol pentru populaţie în acest moment,” a scris pe Twitter biroul şerifului din comitatul San Mateo, care include oraşul Half Moon Bay unde au avut loc tragediile, un oraș cunoscut pentru agricultură și surfing.

Atacurile din Monterey Bay și Half Moon Bay au zguduit comunitatea chino-americană, aflată în plină perioadă de sărbătorire a Anului Nou chinezesc.

Legi anti-arme stricte

Atacurile armate din apropiere de Los Angeles și de San Francisco au reaprins dezbaterea interminabilă despre armele de foc în Statele Unite. Aceasta mai ales în condițiile ăn care California are unele dintre cele mai dure legi împotriva deținerii și utilizării armelor de foc din Statele Unite. Cum a fost însă posibil ca cei doi atacatori să intre în posesia armelor pe care le-au folosit?

Şeriful Robert Luna a declarat că asasinul de la sala de dans din Monterey Park a folosit un pistol semiautomatic dotat cu un încărcător de mare capacitate ataşat la armă. Poliția a recuperat arma după ce angajatul unui al doilea studio de dans din Alhambra, un oraș la câțiva kilometri nord de Monterey Park, l-a dezarmat pe Huu Can Tran când ce acesta a intrat în sală, aparent cu intenția de a împușca mai mulți oameni.

Oficialii au afirmat că nu este clar cum Huu Can Tran a obținut pistolul, o armă semi-automată Cobray M11 de 9 mm compatibilă cu încărcătoare cu 30 de cartușe. De asemenea, nu este clar dacă trăgătorul a obținut în mod legal o a doua armă recuperată de polițiști din interiorul camionetei sale – o armă pe care el a folosit-o pentru a se împușca mortal. A doua armă, a precizat CNN, poate fi cumpărată din California; prima însă a fost interzisă în statul american de mai bine de trei decenii.

Potrivit Vox, faptul că arma semi-automată este în prezent ilegală în California face ca statul din sud-vestul Americii să se afle într-o situație neobișnuită; astfel de arme pot fi achiziționate legal în majoritatea Statelor Unite. Și asta i-a determinat pe politicienii din California să ceară nu doar legi anti-arme mai puternice în stat, ci și în SUA.

Guvernatorul Gavin Newsom, un democrat care a semnat unele dintre cele mai stricte legi de control ale armelor din America în timpul mandatului său, a spus că asasinatele ar trebui să încurajeze restul națiunii să urmeze exemplul Californiei. „Nici o altă țară din lume nu este terorizată de acest flux constant de violență cu armele de foc. Avem nevoie de o adevărată reformă a armelor la nivel național,” a scris el duminică pe Twitter.

De altfel, experții afirmă că, foarte probabil, legile stricte din California privind controlul armelor interzic pistolul semi-automat folosit în atacul din Monterey Bay.

California ocupă primul loc în SUA în ceea ce privește controlul strict al armelor de foc, conform Everytown for Gun Safety, o organizație care pledează pentru controlul armelor.  Legile sale sunt atât de extinse încât chiar există întrebări cu privire la cât de stricte le-ar putea face congresmenii din legislativul statal fără a se confrunta cu provocări legale extinse, cum ar fi cele cu care se confruntă noile măsuri de control al armelor din Illinois.

În parte datorită legilor actuale, rata violențelor produse cu arme de foc din California este relativ scăzută: datele de la Centers for Disease Control and Prevention arată că doar 8,5 din 100.000 de oameni din stat au murit din cauza unei arme de foc în 2020, comparativ cu o medie de 13,7 la nivel național.

California este unul dintre cele opt state americane, împreună cu Washington DC, care au interzis armele de asalt precum cea folosită în atacul din Monterey Bay, care sunt concepute pentru a ucide eficient, fără ca un trăgător să fie nevoit să reîncarce frecvent. Majoritatea americanilor susțin interzicerea armelor de asalt, inclusiv 83% dintre democrați și 37% dintre republicani, potrivit unui sondaj din aprilie 2021 realizat de Pew Research.

Interdicția impusă ăn California privind armele de asalt precede cea mai recentă acțiune federală. Legea a intrat în vigoare în 1989, după ce cinci copii au fost uciși într-un atac armat la o școală primară din Stockton, și a interzis în mod specific vânzarea, fabricarea, achiziționarea sau cumpărarea modelului de armă folosit în atacul din Monterey Bay de sâmbăta trecută. Experții spun că s-ar putea ca atacatorul de la sala de dans, care avea 72 de ani, să fi obținut arma folosită în asasinatul în masă înainte de intrarea în vigoare a interdicției, lucru care i-ar fi permis să mențină posesia acesteia în mod legal în temeiul unei clauze din lege.

De asemenea, asasinul din Monterey Bay ar fi putut obține arma în mod legal în afara statului sau ilegal de la un traficant de arme. Statele învecinate Californiei, precum Nevada și Oregon, au redus masiv traficul de arme solicitând verificări ale antecedentelor din ultimii ani pentru cei care doresc să cumpere arme. Dar Arizona nu necesită verificări ale antecedentelor pentru a cumpăra arme, ceea ce a transformat acest stat în cea mai mare sursă de arme din afara statului în California în 2021, potrivit datelor furnizate de Bureau of Alcohol, Tobacco, Firearms, and Explosives – ATF.

California este, de asemenea, unul dintre cele 14 state americane care au interzis încărcătoarele de mare capacitate, care pot avea de la 10 la 100 de cartușe și reprezintă aproximativ 22% până la 36% din armele implicate în crime la nivel național, potrivit Everytown. Interdicția din California – care restricționa în mod specific vânzarea, fabricarea și importul de încărcătoare de mare capacitate – a intrat în vigoare în 2000. Dar, ca și interdicția armelor de asalt, legea are o clauză care i-ar fi permis atacatorului din Monterey să dețină un încărcător de mare capacitate – dacă l-a cumpărat înainte de intrarea în vigoare a legislației.

În 2016, alegătorii din California au aprobat o măsură legislativă pentru a elimina această excepție din lege și a face ilegală deținerea de încărcătoare de mare capacitate în statul american. Legea nu a intrat însă în vigoare până în prezent, deoarece depinde de soluțiile unor litigii federale pe acest subiect.

Vox a explicat că americanii pot cumpăra în mod legal în California o armă precum cea pe care asasinul din Monterey Bay a folosit-o pentru a se sinucide. Dar există restricții: în general, trebuie ca cumpărătorul să aibă peste 21 de ani pentru a cumpăra o armă de foc și poate face acest lucru numai de la un dealer autorizat după o perioadă de așteptare de 10 zile și după prezentarea actului de identitate și dovada rezidenței de stat, precum și după finalizarea unei pregătiri de certificare și demonstrație. O licență care îți permite purtarea de armă, eliberată de autoritățile din California, este, de asemenea, necesară pentru a avea o armă în public.

Autoritățile din Los Angeles și cele federale, inclusiv FBI și ATF, analizează modul în care atacatorul din Monterey Bay și-a obținut armele și dacă s-ar fi putut face ceva pentru a preveni ca acele arme să ajungă în mâinile lui. Dar această investigație este încă în desfășurare, iar poliția nu a declarat încă cu certitudine că armele atacatorului erau ilegale. În ceea ce privește persoana suspectă de atacurile din Half Moon Bay, oficialii au precizat că arma semi-automată utilizată de Zhao Chunli a fost achiziționată și deținută în mod legal conform legii din California. (https://www.npr.org/live-updates/half-moon-bay-mass-shooting-calif)

O discuție fără sfârșit

Atacurile din California sunt parte a unui trend ce pare fără sfârșit în Statele Unite în care asasinate în masă sunt realizate de atacatori individuali, cu arme puternice, folosite în general de forțele de ordine sau de militari. La fel cum se întâmplă de obicei, atacurile recente California au dus la reluarea discuțiilor despre controlul armelor de foc, cu argumente pro și contra oferite de cei ce susțin legi mai dure și de cei care afirmă că dreptul americanilor de a deține arme este băturt în cuie de al Doilea Amendament la Constituție.

Așa cum explicam într-o analiză trecută, două sunt motivele ce fac imposibilă în prezent creionarea unui plan coerent care să ducă, în perioada următoare, la interzicerea armelor de foc în Statele Unite: impotența politică a celor din Congres și lipsa de susținere în rândul opiniei publice din America.

  • Conform unui sondaj Pew Research Centre din 2017, aproximativ 40% dintre americani spun că dețin o armă sau locuiesc într-o casă în care există o armă de foc. (https://www.pewresearch.org/fact-tank/2017/06/22/key-takeaways-on-americans-views-of-guns-and-gun-ownership/) Dreptul de a purta armă este considerat un drept fundamental de Constituția Statelor Unite și a fost reafirmat de Curtea Supremă în câteva decizii majore.
  • Unele estimări afirmă că americani dețin circa 270 de milioane de arme de foc (mai mult de una pentru fiecare adult). Aproximativ 7,7 milioane de americani dețin fiecare între opt și 140 de arme. Numărul urias de arme este unul dintre motivele pentru care decizia de a confisca armele americanilor este considerat nerealist și imposibil, din punct de vedere practic. Americanii dețin sute de milioane de arme și e greu de crezut că le-ar ceda ușor statului. Orice inițiativă de control a armelor în SUA se confruntă astfel cu realitatea brutală a unei țări deja inundate de arme de foc.
  • O treime dintre americanii peste 50 de ani au spus că dețin o armă. Rata de proprietate a armelor a fost mai mică pentru adulții mai tineri – aproximativ 28%. Cea mai numeroasă categorie care deține arme de foc o reprezintă bărbații albi și cei care susțin republicanii (40%). Doar 20% dintre democrați și independenții care preferă democrații afirmă că au arme de foc.
  • 48% dintre americani afirmă că dețin arme pentru protecția lor, în timp ce unul din trei afirmă că principalul motiv este vânătoarea (sondaj Pew din 2013). Un sondaj din 1999 afirmă că 49% dintre americani aveau o armă pentru vânătoare, iar protecția era atunci pe locul al doilea.
  • Tinerii între 18 și 29 de ani sunt cei care susțin cel mai mult implementarea de legi pentru controlul armelor de foc, proporția lor crescând după atacurile din Orlando (2016) și Parkland (2018).
  • Rata crimelor sau a omorurilor produse cu arme de foc în Statele Unite este cea mai ridicată în țările dezvoltate (73% din numărul total al crimelor). Afro-americanii, care alcătuiesc 13% din populația Statelor Unite, reprezintă mai mult de jumătate din totalul victimelor crimelor și atacurilor cu arme de foc.
  • Atacul produs în 2017 la Las Vegas (în care au murit 59 de persoane și au fost rănite prin împușcare alte 422) a fost cel mai grav din istoria recentă a Statelor Unite. Șase dintre atacurile armate cu cel mai mare număr de victime au avut loc în ultimii 10 ani.
  • Atacurile cu arme de asalt cu putere de foc mare, utilizate cu precădere de militari, au fost folosite în unele dintre cele mai sângeroase atacuri în masă, inclusiv masacrul de la clubul de noapte Pulse din Orlando (2016) și de la Școala Sandy Hook din Connecticut (2012). Unele dintre statele americane au interzis aceste arme puternice, care pot fi cumpărate din magazine cu circa 1.500 de dolari.
  • Opinia americanilor legată de interzicerea armelor de foc s-a schimbat dramatic în ultimii 60 de ani. În acest moment, o majoritate semnificativă a americanilor se opune interzicerii armelor de foc, potrivit unui sondaj realizat de Gallup în luna martie a anului 2018. Cu toate acestea, cei mai mulți dintre americani spun că sunt nemulțumiți de legile și politicile din SUA privind armele de foc, iar majoritatea celor care se declară nemulțumiți de acest aspect doresc o legislație mai strictă.
  • Atât democrații, cât și republicanii doresc restricționarea armelor pentru persoanele care sunt bolnave mintal sau pentru cele care se află pe lista de monitorizare de către agențiile din domeniul securității. Opiniile lor diferă însă atunci când e vorba de alte propuneri, cum ar fi posibilitatea de a permite cetățenilor obișnuiți să aibă drepturi sporite de a avea arme ascunse asupra lor în public.
  • Ultima legislație majoră privind controlul armelor adoptată de Congresul Statelor Unite a fost interzicerea armelor de atac, în 1994, lege care a expirat însă în 2004. Din acel moment, orice încercare de legiferare a fost respinsă.
  • Fiecare stat american are o legislație proprie privind armele de foc, unele dintre state având legi mai restrictive decât altele. De asemenea, legile diferă de la stat la stat în ceea ce privește tipurile de arme de foc pe care oamenii le pot deține. California are unele dintre cele mai dure legi privind armele de foc.
  • Mulți politicieni susțin dreptul americanilor de a avea arme, influențați, fără îndoială, și de vehemența celor din grupurile pro-arme, despre care se știe că sunt extrem de activi din punct de vedere politic. Aceștia participă la reuniuni, la mitinguri, își bombardează congresmenii cu telefoane și, cel mai important, votează în număr mare la alegeri. Multe voci afirmă că discuția nu trebuie în niciun caz politizată și folosită atunci când se produce vreo tragedie.
  • De asemenea, democrații și republicanii par să aibă idei cu totul diferite în ceea ce privește modul în care trebuie acționat privind introducerea unei legislații de control. Republicanii insistă, de altfel, că nu există legătură între dreptul de a avea arme și asasinatele în masă, în timp ce democrații spun că legile mai stricte cu privire la arme ar duce probabil la mai puține incidente de atacuri cu victime multiple. Democrații și republicanii au idei similare în ceea ce privește controalele pentru cei care cumpără arme (în special pentru cei cu probleme psihice), dar nu cad de acord în legătură cu crearea unui baze naționale care să țina evidența posesorilor de arme sau în ceea ce privește interzicerea comercializării armelor de asalt.
  • Susținătorii armelor afirmă că o nouă legislație care limitează proprietatea asupra lor nu ar spori siguranța publică și nu va face decât să pună și mai multe arme în mâinile infractorilor.
  • Existența unei mitologii naționale legate de armele de foc este un factor important. În acest context, merită menționat faptul că, potrivit unui sondajPew Research din 2017, majoritatea proprietarilor americani de arme de foc (74%) a afirmat că dreptul de a avea arme este esențial pentru libertatea lor, așa cum este prevăzut și de cel de-al Doilea Amendament al Constituției SUA. Istoria Americii, afirmă ei, este plină de arme, de la Revoluție și masacrarea indienilor, la cucerirea Vestului și crearea statului modern.
  • Principala organizație care se opune tuturor formelor de control al armelor de foc este National Rifle Association. (https://home.nra.org/) NRA, unul dintre cele mai influente și puternice grupuri de lobby de la Washington în chestiunea politicilor privind armele de foc, susține că mai multe arme de foc fac din America o țară mai sigură. În total, circa unul din cinci proprietari de arme de foc din Statele Unite este membru al NRA, organizația bucurându-se în special de susținere printre republicani sau independenții care susțin de obicei Partidul Republican.
  • Lipsa unei susțineri publice puternice pentru interzicerea armelor de foc este, spun experții, unul dintre motivele pentru care adoptarea în prezent a unei legi de control al armelor este extrem de dificilă, dacă nu chiar imposibilă. Cele mai multe sondaje nu arată că violența provocată de armele de foc este în topul preocupărilor americanilor, care se gândesc mai degrabă la starea economiei, imigrație și asistentă medicală.

Surse: CNN, NPR, Vox, New York Times, Patch, Pew Research, Twitter

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Asta este de fapt argumentul principal _impotriva_ unei ipotetice interziceri a posesiei de arme: interzicerea prin lege ii va impiedica de fapt doar pe cetatenii onesti sa-si procure o arma, infractorii le procura prea rar pe canale legale.

  2. Pe galbejiti nu-i opresti cu o simpla lege.