„Legionar” a fost cel mai căutat cuvânt de către români, pe DEX online, în noaptea alegerilor
„Legionar” a fost cel mai căutat cuvânt de către români, în noaptea de duminică spre luni, conform unei indexări realizate de DEX online. Până la ora 06:10, „legionar” înregistrase 2234 de afișări.
Conform postării de pe Facebook a DEX online, în topul căutărilor urmează cuvântul „suveranitate”, cu 1570 de căutări, „antisemitism”, cu 641 de afișări, și „mason” cu 522.
Românii au mai căutat în noaptea alegerilor și semnificația cuvinteleor, „diasporă”, „rusofil” și „pedologie”.
Căutările au avut loc în contextul în care Călin Georgescu, candidatul pro-rus cu discurs legionar și antisemit, a devenit marele câștigător al alegerilor prezidențiale, intrând în turul doi de pe prima poziție.
Călin Georgescu a fost vizibil pe televiziuni atunci când George Simion l-a numit propunerea AUR pentru funcția de premier, dar a făcut un pas în spate la scurt timp, în februarie 2022.
Atunci, Georgescu a devenit motiv de tensiune între George Simion și co-președintele AUR de la acea vreme, Claudiu Târziu, după ce a făcut apologia criminalilor de război calificându-i ”eroi” pe șeful legionar Corneliu Zelea Codreanu și pe autorul Holocaustului din România, Ion Antonescu. Tot el a spus despre asasinarea lui Nicolae Iorga de către legionari că ”istoria este mistificată”. Procurorii i-au deschis dosar penal pentru elogierea vinovaților de genocid și crime de război, dar nu e clar în ce stadiu este ancheta.
- Georgescu a făcut adesea și apologia ”înțelepciunii rusești”, iar într-o dezbatere electorală de la Digi24, Georgescu nu a fost în stare să verbalizeze dacă este sau nu un admirator al lui Putin, deși moderatorii au insistat pentru un răspuns simplu, cu ”Da” sau ”Nu”. Georgescu a devenit vizibil iritat, a comentat că primește prea des această întrebare și nu a răspuns dacă îl admiră sau nu pe Vladimir Putin, inculpat internațional pentru crimele de război din Ucraina.
Ulterior episodului în care a făcut apologia criminalilor de război, Georgescu a fost retras de AUR, ”pierzând” funcția de ”premier” și fiind nominalizat drept ”președinte de onoare” al partidului. O lună mai târziu, Georgescu a anunțat că a întrerupt discuțiile cu partidul extremist (februarie 2022). Călin Georgescu nu a mai fost vizibil în presa tradițională, dar a început să crească pe rețeaua chinezească de socializare Tik Tok.
Citește aici mai multe despre Cine e Călin Georgescu, candidatul-surpriză pro-rus, antisemit cu discurs legionar și anti-Occident / Fostul ”premier” al lui Simion a crescut fulgerător în ultima lună printr-o strategie de pe TikTok.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.