G4Media.ro

Lenovo urmează exemplul Huawei și dezvoltă propriul său sistem de operare, alternativă…

Sursa foto: Pexels

Lenovo urmează exemplul Huawei și dezvoltă propriul său sistem de operare, alternativă la Windows 11 / Compania, suspectată de legături cu Beijingul, promite că va pune accentul „pe intimitate și securitate”

Lenovo, cel mai mare producător mondial de computere personale, lucrează la un sistem de operare bazat pe inteligență artificială (IA), care ar putea fi o alternativă la platforma Windows 11 oferită de Microsoft, transmite TechRadar.

Prima companie majoră chineză care a dezvoltat un sistem de operare alternativ la cele vestice a fost Huawei, cu Harmony OS. Acesta concurează direct cu Android.

Liu Jun, vicepreședinte executiv al Lenovo Group, a anunțat la salonul de electronice CES 2024 că sistemul de operare va fi lansat în acest an. Reprezentantul companiei nu a oferit detalii despre noul proiect.

Companiile chineze dezvoltă alternative la tehnologiile vestice pentru a fi mai puțin vulnerabile în eventualitatea în care sunt sancționate, așa cum s-a întâmplat cu Huawei și ZTE.

Xiaomi a anunțat, de asemenea, propria platformă, numită HyperOS. Sistemul de operare este bazat tot pe Android și are rolul de a „lega” produsele din ecosistemul Xiaomi. Compania produce, pe lângă smartphone-uri, smartwatch-uri, aspiratoare, televizoare sau camere video de securitate. Xiaomi anunțat chiar și o mașină electrică.

Platforma dezvoltată de Lenovo va fi folosită de asemenea pe mai multe categorii de produse, precum PC-uri sau terminale și dispozitive inteligente care le vor permite tuturor oamenilor să experimenteze beneficiile oferite de inteligența artificială, potrivit lui Liu Jun. El a dat asigurări că produsele pun accentul „pe intimitate și securitate”.

Compania a fost acuzată de unii membri ai Congresului american de legături strânse cu guvernul de la Beijing și cu armata chineză, dar a respins acuzațiile. „Lenovo nu este afiliată cu Armata de Eliberare a Poporului, nu este controlată de Partidul Comunist Chinez și nu participă la sau are legături cu campaniile de cyberspionaj ale statului chinez”, a declarat un purtător de cuvânt.

Lenovo a fost autorizată în 2023 în România de Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) să participe la dezvoltarea rețelei 5G din România, deși România are din 2021 o lege special creată pentru a ține la distanță companiile chineze.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. În China e vorba doar de securitate. Mai ales ca nu există companii private, ele sunt doar cu numele însă sunt obligate din motive de securitate națională să împărtășească toate datele pe care partidul comunist le cere. Asta aviz celor care vor să investească acolo crezând ca e ca peste tot

    • Iar companiile americane nu sunt obligate din motive de securitate națională să facă exact același lucru în favoarea serviciilor lor de securitate? Credeți că am uitat de Edward Snowden, sau ce a zis Elon Musk după ce a preluat Twitter?