Letonia și Estonia vor să ceară despăgubiri Rusiei pentru ocupația din perioada sovietică
Letonia și Estonia vor ca Moscova să plătească pentru anexarea statelor baltice de către URSS, scrie ziarul polonez RZECZPOSPOLITA, citat de Rador. Miniștrii de justiție leton și eston s-au întâlnit marți la Riga și au dat o declarație comună, din care reiese că țările vor prezenta curând Rusiei factura pentru „daunele provocate în perioada ocupației sovietice”.
În prezent au loc consultări interguvernamentale, sunt analizate diferite variante și mecanisme juridice, pe care țările baltice le-ar putea adopta, cerând despăgubiri de miliarde. Atât la Riga, cât și la Tallinn se anunță că tema aceasta va fi pusă în discuție la ONU.
Acum câțiva ani, letonii au evaluat că Uniunea Sovietică a provocat statului leton pierderi în valoare de cel puțin 300 miliarde euro. La această concluzie a ajuns comisia guvernamentală special înființată în anul 2005, care a calculat pierderile umane și materiale. Membrii comisiei au spus atunci că în perioada URSS Moscova a sponsorizat pe teritoriul Letoniei numai armata și a neglijat dezvoltarea țării.
“Nu așteptăm vreo recompensă de la Rusia, care respinge tot. Măsurile acestea au o însemnătate simbolică, este bine să amintim de această perioadă a istoriei și să vorbim de pierderile pe care le-am suportat” – spune pentru “Rz” Aivars Ozolins, unul din publiciștii letoni de seamă.
”Daunele pe care ni le-au provocat sunt greu de evaluat în bani. Experții letoni s-au întrebat cum s-ar fi dezvoltat Letonia, dacă nu ar fi pierdut independența. Este suficient să privim la dezvoltarea altor țări similare, care nu au cunoscut ocupația”, adaugă expertul citat.
O comisie guvernamentală similară a acționat și în Estonia, dar încă nu s-au calculate pierderile după ocupația sovietică. Istoricii estonieni afirmă că în urma ocupației germane și sovietice țara a pierdut chiar 18% din populație, adică circa 180.000 de oameni.
“Nu suntem dușmanii Rusiei, dar merită să înțelegem prin ce a trecut poporul estonian. Militarii noștri au fost împușcați în perioada stalinistă la fel ca soldații polonezi. Nu există în prezent familie în Estonia, care să nu fi suferit represiunile comuniste” – a spus în martie anul trecut în discuția cu “Rz” fostul președinte al Estoniei, Arnold Rüütel.
Statele baltice au fost încorporate la URSS în anul 1940 în urma deciziilor cuprinse în Pactul Ribbentrop-Molotov. Un an mai târziu, după ofensiva celui de al Treilea Reich asupra URSS a început acolo ocupația germană, iar în anul 1944 a intrat din nou Armata Roșie. Rusia a devenit moștenitoarea Uniunii Sovietice după dezmembrarea ei, dar niciodată nu a recunoscut ocupația statelor baltice.
Astăzi, la Moscova, la cuvântul “ocupația” se reacționează nervos. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat că “Rusia nu este de acord cu această terminologie”. A sugerat de asemenea că nu poate fi vorba de nicio compensație. În opinia sa, locuitorii statelor baltice nu ar trebui să uite de contribuția pe care “Uniunea Sovietică a avut-o în dezvoltarea infrastructurii și a economiei”.
“Nu a fost nicio ocupație. Aceea a fost eliberarea oamenilor de sub Hitler” – spune pentru “Rz” prof. Aleksei Podberiozkin, șeful Centrului rus pentru Cercetări Militar-Politice, care funcționează pe lângă prestigiosul Institut de Relații Internaționale din Moscova (MGIMO).
“Guvernul nostru ar trebui să prezinte factura pentru fiecare soldat sovietic, care a murit în cursul eliberării acestor teritorii. Cât costă astăzi viața unui om asigurat? În afară de aceasta, acestea așa numite state nu erau pe hartă, erau mici provincii ale Imperiului Rus. Au existat în istorie abia mai bine de zece ani în perioada dintre I și cel de al II-lea război mondial” – adaugă Podberiozkin.
Traducerea Rador: Maria Stanciu
Foto: Letoni uciși de armata URSS în 1940 (Captură youtube)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii