G4Media.ro

Letonia va demola aproape 300 de monumente sovietice, inclusiv uriașul memorial al…

foto: captură video

Letonia va demola aproape 300 de monumente sovietice, inclusiv uriașul memorial al victoriei din capitala Riga, un gest care va stârni probabil furia Kremlinului și a marii minorități rusofone din națiunea baltică – The Times

De la invadarea Ucrainei de către Rusia, numeroase situri care comemorează înfrângerea naziștilor de către Armata Roșie au fost demontate în Europa Centrală și de Est. Cu toate acestea, nicio țară nu s-a apucat să șteargă aceste urme persistente ale ocupației sovietice în mod atât de sistematic ca Letonia, unde aproape fiecare monument comemorativ va fi demolat în următoarele patru luni. Istoricii au terminat de întocmit lista în această săptămână.

De departe cel mai mare și cel mai controversat dintre acestea este memorialul din Parcul Victoriei din centrul orașului Riga, format dintr-un obelisc de 79 de metri, o statuie feminină reprezentând patria sovietică și trei soldați triumfători ai Armatei Roșii.

Monumentul este atât de masiv încât se bănuiește că fundațiile sale din beton se întind zeci de metri în solul de dedesubt, ceea ce înseamnă că demontarea sa va fi extrem de dificilă. În 1997, o bandă de ultranaționaliști letoni a încercat, fără succes, să o arunce în aer, doi dintre membrii acesteia murind în timpul tentativei.

Deși monumentul a fost construit abia în 1985 pentru a onora alungarea de către URSS a „invadatorilor fasciști germani” din Letonia, astăzi el întruchipează falia din societatea letonă.

Puțin peste o treime din populația țării vorbește rusă ca limbă maternă și, în multe cazuri, trăiește într-un fel de lume paralelă, cu școli rusești, mass-media rusești și partide politice rusești afiliate la partidul Rusia Unită al președintelui Vladimir Putin.

În timp ce sondajele sugerează că majoritatea vorbitorilor de limbă rusă din Letonia fie se opun războiului din Ucraina, fie s-au abținut să ia atitudine, un număr semnificativ dintre ei îl susțin pe Putin. Partidul Uniunea Rusă din Letonia, puternic pro-Kremlin, a câștigat teren în detrimentul partidului Armonia, un partid rus mai moderat, iar în octombrie vor avea loc alegeri parlamentare.

De la începutul anilor 2010, memorialul din Riga a căpătat o semnificație totemică pentru vorbitorii de limbă rusă, care s-au adunat acolo în mulțimi de până la 250.000 de persoane – aproape jumătate din populația capitalei – pentru a marca aniversarea victoriei sovietice asupra Germaniei naziste la 9 mai.

Cu toate acestea, pentru mulți vorbitori de letonă, în special pentru generațiile care au trăit sub opresiunea comunistă, este o amintire dezagreabilă a regimului sovietic și o emblemă a dezbinării lor actuale. Unele ziare au început să îl numească Monumentul Ocupației, cu referire la anexarea de către URSS a Letoniei în 1940 – 1941 și apoi în 1944 – 1991.

În luna mai, în urma valului de indignare publică provocat de atacul asupra Ucrainei, deputații au adoptat o lege care prevede demolarea tuturor „obiectelor care glorifică regimurile sovietic și nazist” până la 15 noiembrie.

Memorialul din Riga a fost unul dintre primele menționate de pe listă. De asemenea, guvernul orașului a interzis mitingurile tradiționale de Ziua Victoriei din 9 mai și a trimis tractoare pentru a demonta marile omagii florale care fuseseră lăsate acolo.

„Fără îndoială, vor exista oameni care vor fi profund răniți de acest lucru și ar putea exista proteste”, a declarat Daunis Auers, profesor asociat de politică comparată la Universitatea din Letonia. „Dar, pe termen lung, se va scăpa de această diviziune foarte vizibilă în societatea letonă”.

În Letonia există puține temeri că Putin însuși va răspunde cu ceva mai puternic decât propagandă și plângeri, potrivit lui Martins Hirss, un politolog de la Școala de Drept din Riga, care a petrecut aproape un deceniu studiind tacticile de dezinformare rusești în țara sa natală.

Acest lucru se datorează, nu în ultimul rând, faptului că toate cele mai mari posturi de știri pro-Kremlin din țară au fost interzise de la începutul invaziei. „Rusia este distrasă de războiul din Ucraina și acesta este un lucru mărunt în comparație cu ceea ce se întâmplă acolo”, a declarat Hirss.

Limitele influenței Rusiei asupra statelor baltice au fost expuse luna aceasta, când Lituania a oprit mai multe trenuri rusești care transportau bunuri sancționate, precum cărbune și oțel, către enclava militară a Kremlinului din Kaliningrad, de la Marea Baltică.

Guvernul Lituaniei a rămas pe poziții, deși se așteaptă ca Uniunea Europeană să ridice restricțiile în zilele următoare, în timp ce conducerea de la Bruxelles încearcă să dezamorseze conflictul.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...