Lia Savonea îl acuză pe președintele Iohannis că subminează autoritatea CSM și îi cere să respecte independența justiției
Președinta Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Lia Savonea, o judecătoare apropiată de Dragnea și PSD, a făcut un apel public joi la președintele Klaus Iohannis ”să respecte independența justiției” și îl acuză, într-un comunicat transmis în nume propriu, pe șeful statului că subminează autoritatea și rolul constituțional al Consiliului.
Savonea a făcut aceste acuzații în contextul anunțării de către Klaus Iohannis a referendumului pe justiție și a consultărilor avute la Palatul Cotroceni cu reprezentanții magistraților și ai societății civile.
”Temeiul invitației Președintelui României (la consultările de la Cotroceni – n. red.) a vizat „modificările recente și succesive aduse legilor justiției, ce au generat reacții atât în plan intern, cât și european”, iar, în deschiderea întâlnirii, a precizat că acţionează ca mediator la această dezbatere. Cu toate acestea, a rezultat că dispoziţiile art. 80 alin. 2 teza finală din Constituția României, ce prevăd că „Președintele exercită funcția de mediere între puterile statului”, ar fi determinat, cu necesitate, o altă configurare a cadrului întâlnirii, iar nu doar între instituţiile din cadrul autorităţii judecătoreşti, asociaţiile profesionale ale magistraţilor şi ONG-uri”, se arată în comunicatul transmis de Savonea.
Ea susține că dezbaterea de la Cotroceni dintre președinte și reprezentanții magistraților nu rezolvă problemele justiţiei ”care sunt complexe, recurente și constante în timp”, iar cadrul în care întâlnirea a avut loc ”nu era cel menit să realizeze acest deziderat, ci dimpotrivă, față de momentul ales, respectiv în campanie electorală, există riscul ca justiția să fie folosită în scop politic”.
”Resping categoric asocierea imaginii justiției cu activitatea politică, precum și orice încercare de a fi utilizate nevoile justiției în scop politic. Procedând în această modalitate sunt subminate autoritatea și rolul constituțional al Consiliului Superior al Magistraturii, organism ce reprezintă cadrul legitim de dezbatere a problemelor și nevoilor justiției de către reprezentanții magistraților, cu participarea asociațiilor profesionale ale magistraților ori a magistraților în mod individual”, mai susține Savonea.
”În calitate de Președinte al Consiliului Superior al Magistraturii subliniez că în conformitate cu dispozițiile art. 133 alin. 1 și art. 134 alin. 4 din Constituția României, Consiliul Superior al Magistraturii este autoritatea care îndeplinește atribuțiile constituționale și legale de garant al independenței justiției și reamintesc înalților reprezentanți ai statului că respectarea principiului separației puterilor în stat și al cooperării loiale impune, înainte de toate, respect reciproc și responsabilitate”, a conchis președinta CSM.
De menționat că Lia Savonea a transmis comunicatul în nume propriu, neangajând Consiuilul Superior al Magistraturii, instituția pe care o conduce. Savonea procedează astfel începând cu jumătatea lunii trecute, când a vrut să transmită un comunicat în numele CSM prin care să Consiliul să se delimiteze de cei care criticau anchetarea Laurei Codruța Kovesi de către Secția Sepcială. Potrivit unor surse G4Media.ro, luarea de poziție a fost respinsă de CSM, care nu și-a asumat textul în numele instituției, dar comunicatul a fost în cele din urmă dat publicității de președinta Consiliului Superior al Magistraturii, Lia Savonea, în nume propriu.
Reprezentanții magistraților au fost miercuri la Palatul Cotroceni pentru discuții cu președintele Klaus Iohannis pe marginea legilor justiţiei, a Secţiei speciale de investigare a magistraţilor, dar a oportunității organizării referendumului pentru justiţie (detalii aici).
Foto: Lia Savonea, președinta Consiliului Superior al Magistraturii. Sura: Inquam Photos / Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
38 comentarii