Libanul are un nou guvern, primul de la explozia din portul capitalei Beirut de anul trecut / Cel mai bogat om din țară, miliardarul Najib Mikati, a fost numit din nou prim-ministru
Libanul, țară aflată în criză, are un nou guvern, primul de la explozia din portul capitalei Beirut, punând capăt unui vid de putere de peste 13 luni, potrivit BCC și CNN.
Primul ministru Najib Mikati, un miliardar care a fost deja de două ori în funcția de premier, va conduce un cabinet de miniștri care va avea de gestionat o depresie economică pe care Banca Mondială o consideră una dintre cele mai grave din lume de la mijlocul secolului al XIX-lea.
Mikati l-a vizitat pe președintele libanez Michel Aoun la Palatul Prezidențial Baabda, unde a semnat un decret de formare a noului guvern în prezența președintelui parlamentului Nabih Berri, a declarat președinția libaneză.
Adresându-se națiunii după întâlnire, Mikati a spus că va încerca să „oprească prăbușirea țării”.
„Situația este dificilă, este foarte dificilă”, a declarat Mikati în timpul unui discurs emoționant. „Cu toate acestea, nu este imposibil dacă ne unim … prioritatea noastră este să calmăm suferința poporului libanez. Nu voi risipi ocazia de a deschide ușile cu lumea arabă. Astăzi, Libanul are nevoie de lumea arabă”, a spus el.
Din noul guvern face parte și George Qiradhi, care a fost anterior gazda emisiunii de televiziune populare, „Cine vrea să fie milionar”, și un controversat ministru de finanțe Yousuf Khalil. Khalil a fost directorul operațiunilor financiare la Banca Centrală din Liban și arhitectul unui program financiar care a încercat să atragă depozite oferind rate de dobândă ridicate. Programul a contribuit la o criză bancară care a decimat depozitele din toată țara.
Noul ministru al sănătății, Firass Abiad, conduce primul spital public care a primit pacienți cu coronavirus și a jucat un rol principal în combaterea pandemiei.
Ministrul de externe Abdallah Bouhabib a fost ambasadorul Libanului la Washington din 1983 până în 1990.
Libanul se confruntă cu o criză financiară severă care a dus la pierderea monedei cu peste 90% din valoarea sa. După anunțul de vineri, lira libaneză s-a apreciat pe piața neagră de la 19.000 de lire/ dolar până la aproximativ 15.000/dolar.
De asemenea, se așteaptă ca noul Executiv să fie supus unei presiuni internaționale masive pentru a introduce reformele economice, pentru a se asigura că alegerile parlamentare din 2022 vor avea loc conform programării și pentru a relua negocierile cu Fondul Monetar Internațional.
Mikati a fost al treilea politician responsabil cu formarea unui cabinet după ce fostul prim-ministru Hassan Diab a demisionat în urma exploziei portuare care a ucis peste 200 de persoane și a devastat cartiere întregi din capitala țării.
La câteva zile după explozie, președintele francez Emmanuel Macron a condus o inițiativă de a promova o rezoluție politică în Liban, în încercarea de a preveni colapsul statului.
Principalii politicieni de la acea vreme au promis să formeze un guvern în câteva săptămâni, dar o serie de negocieri eșuate între grupuri rivale au pus procesul de formare în așteptare, exacerbând o criză economică care se deteriora rapid, ceea ce a făcut ca moneda să piardă peste 90% din valaore în comparație cu perioada de dinainte de criză, provocând o penurie de combustibil și medicamente.
Mikati și fratele său, și principalul partener de afaceri, Taha sunt cei mai bogați oameni din Liban. În iulie, operatorul de telecomunicații norvegian Telenor și-a vândut operațiunile din Myanmar companiei lui Mikati, M1 Group, pentru 105 milioane de dolari.
Sursa foto: Twitter/ Lebanese Presidency
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu