G4Media.ro

Libanul şi Israelul anunţă negocieri privind frontierele disputate

sursa foto: Captură Google Maps

Libanul şi Israelul anunţă negocieri privind frontierele disputate

Libanul şi Israelul au anunţat joi negocieri cu medierea ONU privind frontierele maritime şi terestre disputate, un acord „istoric” între aceste două ţări aflate tehnic în război, potrivit Washingtonului.

„În ce priveşte chestiunea frontierelor maritime, întâlnirile se vor ţine continuu la sediul Naţiunilor Unite la Naqoura, sub flamura Naţiunilor Unite”, a arătat preşedintele Parlamentului libanez, Nabih Berri, într-o conferinţă de presă.

„Reuniunile se vor ţine sub auspiciile biroului de coordonare special al ONU pentru Liban (UNSCOL)”, a adăugat el.

Şi precizează: „cele două părţi, Israelul şi Libanul, au cerut Statelor Unite să joace rolul de mediator şi de facilitare pentru delimitarea frontierelor maritime şi ele sunt gata pentru asta”.

Acordul de negocieri „este rezultatul a aproape trei ani de eforturi diplomatice intense” din partea Washingtonului, a declarat secretarul de stat american, Mike Pompeo, într-un comunicat.

Nicio dată nu a fost anunţată de şeful Parlamentului libanez pentru începutul negocierilor, nici despre modalitatea de negociere.

La rândul său, Israelul a afirmat că negocierile vor fi „directe” şi vor avea loc după sărbătoarea evreiască Sucot care se încheie pe 10 octombrie, potrivit unui comunicat al biroului ministrului energiei israelian, Youval Steinitz.

În 2018, Libanul a semnat primul său contract de explorări petroliere pentru două blocuri offshore (4 şi 9) cu un consorţiu condus de grupul francez Total şi incluzând compania italiană Eni şi cea rusească Novotek.

„Istoric”

La rândul lui, ministrul israelian al afacerilor externe, Gabi Ashkenazy, a mulţumit într-un comunicat omologului său american, „Mike Pompeo, şi echipei sale pentru eforturile lor devotate care au dus la negocieri directe între Israel şi Liban”.

Guvernul israelian a declarat în mai 2019 că şi-a dat acordul pentru a se începe negocierile cu Libanul prin intermediul Statelor Unite pentru a rezolva conflictul privind frontierele lor maritime.

În acest caz, Washingtonul face naveta între cele două ţări de aproape un deceniu pentru a deschide calea spre negocieri pe tema frontierelor.

Pe 8 septembrie, secretarul adjunct american pentru afaceri în Orientul Mijlociu, David Schenker, vorbea despre „progres” în vederea începerii negocierilor spunând că speră „să semneze un acord în următoarele săptămâni”.

Acordul cadru prevede, în afara litigiului maritim care se referă la o zonă de 869 km2, negocieri privind „frontierele terestre legate de linia albastră” şi semnarea unui acord „de către Liban, Israel şi UNIFIL”, a arătat Nabih Berri.

Forţa interimară a ONU pentru Liban (FINUL) a salutat acordul, afirmându-și disponibilitatea de a „da tot sprijinul (…) şi a facilita eforturile vizând rezolvarea acestui litigiu”.

„Necesar” pentru Liban

Rezolvarea litigiului frontalier este vitală pentru Liban, rămas în urmă în explorarea resurselor offshore şi înnămolit de un an în cea mai rea criză economică de decenii.

„Delimitarea frontierelor (maritime) este necesară, deoarece ea facilitează mai întâi lucrul la blocul 9 şi poate suscita interesul companiilor internaţionale pentru blocul 8, din care peste jumătate se găseşte în zona contestată”, explică Laury Haytayan, expert în gestionarea hidrocarburilor în Orientul Mijlociu.

Libanul, în incapacitate de plată din martie, este cu atât mai interesat de noile explorări cu cât lucrările făcute în primul bloc (nr. 4) nu s-au dovedit edificatoare, urme de gaz fiind găsite, dar în cantitate insuficientă pentru comercializare.

Autorităţile libaneze au mari speranţe în legătură cu o potenţială descoperire în continuare, văzând în asta o modalitate de a relansa o economie aflată într-un punct mort şi de a răspunde nevoilor energetice într-o ţară care suferă de peste trei decenii de penurie cronică de curent electric.

Sursa: Le Point / Traducere: Gabriela Sîrbu (Rador)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Levantinii astia sunt asa de inceti la a lua decizii.
    Au avut aproape 70 de ani la dispozitie sa rezolve problema.