Liberalii îi cer lui Victor Ciorbea să atace la CCR ordonanța de urgență prin care au fost introduse noi taxe și impozite, avertizând că în caz contrar îl vor da în judecată
Liberalii au depus, vineri, la sediul Avocatului Poporului, solicitarea de sesizare a Curţii Constituţionale asupra ordonanței de urgență prin care a fost modificat Codul fiscal și prin care Guvernul a impus noi taxe și impozite. Reprezentanții PNL au avertizat că vor da în judecată Avocatul Poporului, în cazul în care instituția nu va da un răspuns la această solicitare.
„Vorbim despre o ordonanţă fiscală cu măsuri criminale pentru economia României, care va ucide creşterea economică a ţării în anul 2019 şi costul acestor măsuri va fi plătit de toţi românii. Punctual, vorbim despre faptul că plafonarea preţului la gaze şi la energia electrică este o minciună şi este o măsură cu dedicaţie pentru anumiţi băieţi deştepţi din acest sector, şi nu pentru populaţie. Vorbim despre faptul că această plafonare la gaze şi la energia electrică se face la producător şi ea se va resimţi doar la nivelul unor consumatori care au contracte direct cu producătorii de energie electrică sau de gaze naturale, în timp ce populaţia va trebui să suporte costul noului impozit de 2% pe cifra de afaceri care se va aplica tuturor companiilor din sectorul energetic”, a declarat purtătorul de cuvânt al PNL, Ionel Dancă, după depunerea solicitării.
El a adăugat că taxa pusă pe cifra de afaceri pentru sectorul telecom este „specifică regimurilor autoritare, care vor să restricţioneze accesul populaţiei la informaţia liberă şi de calitate”, apreciind că această taxă va creşte factura românilor la serviciile de telecomunicaţii şi internet.
„În această ordonanţă se mai vorbeşte de o aberaţie care nu mai există nicăieri în lume, stabilirea unei taxe pe activele bancare în funcţie de un indicator stabilit de piaţa liberă interbancară, în funcţie de Robor, şi este o minciună grosolană că această măsură va duce la limitarea Robor, pentru că acest lucru nu este posibil, acesta fiind un rezultat al cererii şi ofertei de împrumuturi pe piaţa interbancară. Această taxă va duce la creşterea ratelor românilor care au făcut împrumuturi la bănci”, a menţionat Dancă.
Ordonanța de urgență de modificare a Codului fiscal, adoptată de Guvern la finalul anului trecut, prevede printre altele introducerea unui impozit pe cifra de afaceri a companiilor, plafonarea preţului la gazele naturale la 68 lei/MWh, de la 1 ianuarie 2019 până la 28 februarie 2022, dar şi faptul că participanţii la fondurile de pensii administrate privat din Pilonul II se vor putea retrage înainte de termen pe bază de cerere, începând de anul viitor, după minimum 5 ani de participare.
În plus, se introduce, tot de la 1 ianuarie 2019, o ”taxă pe lăcomie” pe activele băncilor, acestea urmând să fie taxate diferenţiat, în funcţie de nivelul Robor la 3 şi la 6 luni.
Măsurile propuse au fost criticate vehement atât de către preşedintele Klaus Iohannis, de mediul de afaceri şi de sindicate.
Foto: Inquam Photos / George Călin
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
23 comentarii