G4Media.ro

Libertarianul Bogdan Glăvan a fost numit în conducerea a două companii cu…

Libertarianul Bogdan Glăvan a fost numit în conducerea a două companii cu capital de stat

Profesorul universitar Bogdan Glăvan, un cunoscut teoretician libertarian, adversar declarat al implicării statului în economie, al clientelismului și monopolurilor de stat, a fost numit de Ministerul Finanțelor în conducerea a două companii controlate de stat.

Astfel, Glăvan apare pe site-ul Loteriei Române ca membru provizoriu în Consiliul de Administrație. El a fost numit în 11 decembrie 2019 și are o remunerație de 7.198 lei brut/lună.

Glăvan a fost propulsat de Ministerul Finanțelor și la Fondul Român de Contragarantare SA, o altă companie la care statul român este acționar majoritar. În ședința Adunării generale a acționarilor din 13 ianuarie, profesorul Glăvan a fost numit membru provizoriu și președinte al Consiliului de Supraveghere al companiei.

El i-a luat locul altui profesor, Cristian Socol, care fusese propulsat în funcție de PSD.

Bogdan Glăvan este membru PNL, profesor la Universitatea Româno-Americană și redactor-șef al revistei de economie ”Romanian Economic and Business Review”, potrivit cv-ului său. De asemenea, este antreprenor, administrator al firmei producătoare de bere White Collar Brewing, consultant pentru corporații și asociații patronale în domeniul energiei și finanțelor.

El are o constantă activitate publicistică și s-a pronunțat în dese rânduri împotriva clientelismului politic și a extinderii atribuțiilor statului în economie. Iată câteva postări pe Facebook ale lui Glăvan:

Facebook / 5 noiembrie 2019: Un monopol de stat sau un sistem puternic centralizat și controlat de stat, pe modelul economiei socialiste panificate, nu are cum să producă ceva bun – în raport cu nevoile și interesele oamenilor.

Facebook / 11 noiembrie 2017: Trebuie să milităm permanent pentru minimizarea statului, a puterii politice, este cea mai sigură metodă prin care putem limita abuzurile și dezastrul fiscal-bugetar care, altminteri, se repetă ciclic.

Blog: Cum putem face statul mai mic? Reducerea la minim a numărului de poziții decizionale din administrația publică centrală și locală. Urmărim eliminarea salarizării preferențiale și reducerea posibilității obținerii de rente prin exercitarea discreționară a funcției publice. Birocrații și clientela politică vor fi astfel stimulați să-și convertească comportamentul strict redistributiv într-unul antreprenorial: să prospere nu prin vânătoare/acordare de favoruri și privilegii din banul public, ci prin obținerea de câștiguri legitime din activități proprii pe piața liberă.

Foto: Bogdan Glăvan / Facebook

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

14 comentarii

  1. Ati uitat sa mentionati ca face parte din conducerea PNL Bucuresti,

  2. Nu ne-ați spus și remunerația pentru a doua sinecură .

  3. În fața banului, nimeni nu mai are co…loană

  4. Nu vad care e problema cat timp isi face treaba bine. Sper sa propuna privatizarea loteriei romane.

  5. Ce sa faca si el, poate nu ii mai merge afacerea cu berea sau s-a saturat sa predea la Romano-Americana…
    Dar ma asteptam sa vrea prin Educatie, pe platforma de comentarii Republica, are un amplu articol referitor la cum ar dori sa privatizeze el toata educatia. Foarte interesant articolul, cica ar vrea sa vanda si scolile in acest proces, iar inscrierea la scoli sa fie unde vrei, nu ca acum prin arondare/viza de flotant, daca te tin curelele evident, ca la scolile bune vor fi niste taxe foarte „liberale” :))). Cica asa se rezolva problemele invatamantului romanesc si nu intelege de ce aproape toate comentariile sunt contra :)))

    • Daca te uiti prin lume, scolile din TOP100 sunt private. O activitate privata este mai eficienta decat una coordonata de stat. Daca ai avea impozitul mai mic si din banii respectivi ai duce copilul la o scoala buna ti-ar place? Sau iti este frica ca nu ai avea destui bani. Dar invatamantul se finanteaza din banii nostri, atunci unde e logica?

  6. Acum sa fim corecti: astia care se ocupa cu teoria, nu o aplica intotdeauna. Sunt cam ca niste popi, nu traiesc la inaltimea morala a ceea ce predica. 😈 Chiar insusi Nozick, idolul lu’ Glavan, a calcat pe langa, folosindu-se de legea ce prevedea controlul chiriilor in Cambridge, ca sa il oblige pe Eric Segal (autorul romanului „Love Story” 🙂 ), sa-i scada chiria si chiar sa-i plateasca si niste despagubiri.

    Bine, asta daca nu cumva Glavan intentioneaza sa desfiinteze companiile in conducerea carora a fost numit, dar nu as prea crede …

  7. Calea corecta este reducerea taxelor si impozitelor, deoarece fiecare cetatean stie cel mai bine de ce are nevoie el si membrii familiei lui si poate sa decida cat cheltuie in cunostinta de cauza, pe cand cei care decid pt altii in numele statului nu cunosc nevoile fiecarui individ, de unde si ideea ca statul nu este un bun administrator. Pe de alta parte, se stie foarte bine ca taxele si impozitele mari favorizeaza coruptia, supradimensionarea aparatului bugetar , investitii care nu se recupereaza sau nu fac profit . Daca au fonduri suficiente, politicienii nu mai fac eforturi sa atraga altele sau sa caute investitori. Consecinte negative are si ignorarea principiilor economiei de piata.

    • Pai nu principiile libertariene i se reproseaza omului, ci consecventa in aplicarea principiilor. Ceea ce cu totul altceva. 🙂

  8. Bogdan Glavan e in CA al unor companii de stat. Aceleasi companii de stat pe care le lua la per pulis ca sunt monopoluri ineficiente.
    Citu la fel, e la MF acum, iar acum cativa ani o ardea cu „taxarea e furt”.

    La nivel principial nu poti sa critici statul si apoi sa lucrezi in CA al unor entitati de stat. S-a dus dracu toata principialitatea ta atunci.

    Vai de pielea mea de liberali…

  9. Cumva da. Ca libertarian sau liberala clasic intr-o ordine capitalista, ai mai multe optiuni sa rezisti ispitei etatiste, pe care tu o consideri imorala. Si, odata ce faci pasul constient catre etatism, esti cam ipocrit sa mai sustii vehement ca statul e un monstru. Ca socialist intr-o ordine capitalista, nu prea ai cum sa scapi de aceasta ordine. Fie ca esti carciumar, fie ca esti ospatar, contribui cumva la supravietuurea capitalismului. Deci nu esti la fel de ipocrit. Bibe, acum depinde si de situatie. Nu poti sa pretinzi ca esti socialist cand esti milionar si lucrezi oe Wall-Street. Dar, in genere, socialistii antreprenori au firmulite, nu corporarii. Iar aia care se dau socialisti si au imperii financiar nu sunt socialisti, ci profitori. La fel cum aia care se dau libertarieni si au sinecuri la stat, nu sunt libertarieni, ci profitori.

  10. Gata s-au dus principiile ,ciocu mic acum noi suntem la putere.