G4Media.ro

Libertatea: Din primele 30 de site-uri de largă audiență din țară, doar…

Sursa Foto: Facebook

Libertatea: Din primele 30 de site-uri de largă audiență din țară, doar două au publicat informațiile investigației despre „vulnerabilitatea premierului Ciolacu” prezentate de G4Media

Sorina Stan Docuz (foto sus), om de afaceri care orbitează în zona politică Robert Negoiță, PSD, Marcel Ciolacu, se folosește economic de influența sa pe lângă premier, a scris G4Media. Informația a fost blocată public, semnalează ziarul Libertatea. Așa arată clasamentul proaspăt al site-urilor de știri din România, în funcție de numărul de utilizatori unici, pe întreaga lună noiembrie. Ierarhia este întocmită de BRAT, sursa unanim acceptată. Pe primele 6 locuri sunt site-urile publicațiilor și televiziunilor consacrate: Libertatea.ro, Digi24.ro, Stirileprotv.ro, Observatornews.ro (al Antenei 1), Digisport.ro și Adevarul.ro.

clasament site-uri

top site-uri, clasament site-uri
sursa foto:captura

În clasamentul BRAT nu se regăsesc site-uri valoroase, precum Recorder, RISE, Europa Liberă, PressOne, Spotmedia, Presshub și altele. Asta fie pentru că penetrarea audienței lor la nivelul populației României este mai mică, fie pentru că unele site-uri nu sunt membre BRAT. De ce audiența „presei alternative” este mai mică? Pentru că publică mai rar, cum sunt Recorder sau RISE, care adună uneori audiențe uriașe, dar nu în regim de știri frecvente. Sau pentru că, în cazurile altor publicații, site-urile sunt mai noi și se axează pe subiecte specifice.

O investigație a Recorder „rupe”, iar acestea au apărut astfel, în ultimele luni: una în iulie, niciuna în august, două în septembrie, niciuna în octombrie și trei în noiembrie.

Clasamentul TOP 30 al audienței arată cât de mare e iluzia că o țară poate fi informată doar cu „presa alternativă”. Oricât de curajoasă, inovativă și de necesară este, presa alternativă nu ajunge.  Știrile zilnice, din domenii variate, investigațiile repetate, care urmăresc subiectul zi de zi, reportaje, interviuri, analize, opinii, produse prin definiții ale „presei mainstream”, au rolul lor într-o democrație. Libertatea publică 100-120 de articole și știri în medie pe zi. Peste 3.000 pe lună. Nu toate sunt, desigur, cele mai reușite. Dar bob cu bob se adună informații pentru cele 41 de județe, sute de instituții și zeci de domenii ale vieții unei țări precum România. Oră de oră, 7 zile pe săptămână.

În acest moment, în toată lumea nu există alternativă reală și probată la presa mainstream, în materie de informare a cetățenilor. Acesta este motivul pentru care guvernul britanic a intervenit recent, când s-a aflat că o publicație reputată, The Telegraph, urmează să fie preluată de un grup străin.

„Vulnerabilitatea premierului Ciolacu” Joi la prânz, chiar înainte de Ziua Națională, G4Media a publicat o investigație. Cercetarea jurnalistică arată legătura dintre primarul Negoiță, premierul Ciolacu și antreprenoarea Sorina Stan Docuz.  Sorina Stan Docuz este fosta soție a lui Negoiță și „protejată a premierului Ciolacu”.

Din toată presa „mainstream”, în afară de G4Media, autorii investigației și cei care dețin meritul descoperirii, doar Libertatea a preluat pe larg informațiile expuse public. Altfel zis, din TOP 30, două site-uri s-au „pus rău” cu Marcel Ciolacu, cel mai puternic personaj politic nu doar al momentului, ci și, posibil, starul guvernării țării în următorii ani.  Nu ne referim la televiziuni (unde oricum rareori se preiau investigații), ci la „mediul cel mai liber”, așa cum este definit internetul.  Cu siguranță că blocada nu a fost, integral, impusă. Unele publicații nu au avut resurse, altele nu au considerat informațiile relevante, plaja posibilităților este largă. Și fiecare e liber să-și manifeste propria opțiune pentru ce e important și ce nu e.  Dar, din perspectiva accesului publicului, finalitatea contează. Efectul cumulat e ceea ce interesează, când analizăm sistemic situația dreptului fiecărui român la corecta informare. Iar efectul actual e negativ chiar și pentru Marcel Ciolacu. O reacție puternică l-ar fi pus pe gânduri. I-ar fi arătat posibilele lui greșeli.   „Zvonuri despre sfârșitul lumii” Exemplul de joi arată că starea știrilor critice pentru Putere, știri care ies din bule și ajung cu adevărat la o masă critică, este deplorabilă în România. Presa pentru publicul larg, care să se comporte independent și să aibă mijloace, s-a redus în ultimii ani.

Iar Google, Facebook, TikTok au schimbat ecosistemul. Zeii internetului au produs, nu intenționat ca efect nedemocratic, dar sistematic în materie de business lipsit de responsabilitate, o societate informațională precursoare a autocrației. Stelian Tănase descrie în cartea sa „Zvonuri despre sfârșitul lumii”, dedicată anilor 1944-1953, cum primele știri care au dispărut din presa bucureșteană odată cu apariția Armatei Roșii în România au fost știrile serioase, relatează Libertatea.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Restul au luat cașcavalul și au ținut ciocul mic.

  2. Daca nu investigatia, macar reactia defazata a lui Ciolacu, trebuia sa ajunga la cat mai multi romani, ca sa stie macar ce atitudine tolereaza.
    Nu asta este atitudinea pe care o astept de la un premier in discutiile sale cu presa, putere in stat, eu, proaspat platitoare de impozit, prejudiciata de bani de numeroase carti, lunar, chiar de actualul premier.
    Am pretentia sa raspunda cu detalii la intrebarile care i se adreseaza de catre orice jurnalist din orice trust, cu si mai multe detalii in cazul intrebarilor care se refera la modul de cheltuire a banului public.
    Consider ca eu trebuie sa fiu informata in privinta cheltuirii banului public, iar mister Ciolacu minimizeaza prin atitudinea lui importanta informarii publicului.

  3. Haaa, vreţi să insinuaţi dar aşa mai pe ocolite că DNA nu mai este ce a fost şi nu le plac decât sesizările partidelor preferate?
    Nu vrem să vă spunem că v-am spus noi dar când avem dreptate avem. V-am minţit noi vreodată?

  4. Vazand cum televiziuni cu pretentii tot bat apa in piua reluand si reluand subiecte rasuflate sau rasdiscutete, nu poti sa nu intelegi ca de fapt evita, fug de realitatea incomoda.
    Zilele astea s-au ocupat obsesiv de peripetiile lui Chereches si chiar m-am intrebat: oare ce subiect vor, de fapt, sa evite?
    Iata subiectul! Daca nu ar fi mituite, s-ar arunca asupra lui cu toata energia.

  5. A devenit o arta metoda abaterii atentiei de la subiectele incomode pentru cei de la guvernare. Adica mai ales PSD de N-spe mii de ani. Regizata de cei din umbra. Au ”stins”: azilele groazei, gravide nascand pe trotuar, explozii si firme ilegale, primari cu 14 case, 2 Mai. Asta numai in cateva luni. Sunt buni, nu-i asa? Premierul si protejata, o au la degetul mic sa o stinga, povestea. Felicitari G4Media si bravo Libertatea! O sa ma duc sa te ”vad”.