G4Media.ro

Libertatea: În primăvară, România avea mai puțin de jumătate din medicii ATI…

sursa foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu

Libertatea: În primăvară, România avea mai puțin de jumătate din medicii ATI necesari, iar acum avem de 3 ori mai puțini, pentru că a crescut numărul de paturi

În aprilie 2020, România avea mai puțin de jumătate din medicii ATI raportat la posturile de lucru existente, iar acum, pentru că a sporit numărul de paturi, avem de 3 ori mai puțini decât posturi de lucru. Acolo unde există un medic ATI, ne-ar trebui, în mod ideal, 3 pentru un raport 1:1 medic-post de lucru, arată Libertatea, citând dintr-un raport oficial realizat pentru Ministerul Sănătăţii de Societatea Română de Anestezie şi Terapie Intensivă (SRATI).

Analiza resurselor ATI disponibile la nivel naţional arată că a crescut substanţial dotarea din secţiile de Terapie Intensivă, de la începutul pandemiei până în prezent. Dar nu acelaşi lucru se poate spune despre personalul medical – în esenţă, acelaşi din punct de vedere numeric, ca în primăvară. Analiza a inclus rapoarte realizate cu sprijinul medicilor ATI din cele 191 de secţii ATI din România, iar documentul poartă semnătura profesorilor de ATI Şerban Bubenek şi Dorel Săndesc.

În sistemul public de sănătate, ceea ce s-a dublat nu este nici numărul paturilor, nici al medicilor, ci a crescut substanțial numărul paturilor dotate corespunzător – inclusiv cu ventilatoare mecanice – din totalul de aproximativ 4.000 de paturi de ATI. Aşa ar putea fi rezumat documentul, plin de cifre care radiografiază reţeaua de ATI, mai  notează jurnaliștii Libertatea.

Citește articolul complet pe Libertatea

sursa foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Nu licheaua Basescu cu infractoarea Elena Udrea a alungat medicii din Romania iar acum da vina pe guvernul PNL ca nu gestioneaza pandemia.

  2. Ce legătură este între numărul de paturi și numărul de medici, nătărăilor?

    • Postac putin spre deloc inteligent,este vorba de paturi ATI,nu de mobilier de la Ikea.Fara personal ATI puteau sa aduca si sezlongurile de la Mamaia ca aveau acelasi impact. Dar te inteleg, trebuie sa iti aperi stapanii care iti platesc biscuitii in fiecare zi.

  3. De vina e sistemul.

    Medicii care au terminat facultatea in Romania, trebuiau obligati sa lucreze cel putin 10 ani in sistemul romanesc, sau sa isi plateasca studiile, asa, ei fac facultatea gratuit si dupa pleaca linistiti pe un post bun in Europa, noi ramanem cu buza umflata.

    Ce vor face daca se introduce o astfel de lege? Vor merge la facultati in Franta, Germania unde nu sunt locuri? Vor merge in Elvetia, Austria si vor plati 50,000 de euro facultatea? Sa fim seriosi!

    Le-au dat salarii, si? Degeaba ii dai salariu daca n-are echipament!

    Trebuie bagati bani in infrastructura, cercetare si investit in oameni care merita (obligarea lor sa lucreze in sistem dupa facultate), nu in oportunisti care fac medicina si dupa ne spun adio ca au primit o oferta buna din alta tara. Banii astia nu ai de unde sa ii iei, pentru ca se plateste o suma foarte mica pentru sanatate, deci nu e buget.

    Oricum, asta nu se va intampla, asa ca singura sansa in Romania e sistemul privat, ar merge perfect un sistem ca in SUA, adica ‘scapa cine poate’, cei cu bani vor primi tratament bun, astia suntem, niste hiene disperate dupa bani, nu e vina noastra, e psihologic, majoritatea au fost niste parliti inainte de 89, si acum, ca au simtit mirosul de euro, trag tare sa isi cumpere apartamente, masini si telefoane mobile, iar aici sunt si medicii care majoritatea fac medicina (cum fac altii dreptul si arhitectura) ca se plateste bine, nu ca sunt pasionati sa salveze oameni, din discutii cu studenti la medicina am inteles ca multi vor la IML sa isi face specializarea ca acolo e riscul mic si se plateste cel mai bine, ca sa stiti si voi, e cel mai bine platit post din spital, cateodata iau mai mult ca managerul !

    Din pacate asta e tristul adevar, restul sunt povesti, cu medicii care au plecat saracii sa isi caute fericirea prin Europa, dupa ce au facut o facultate gratuit pe aici, facultate care in SUA i-ar fi costat o caruta de bani si un imprumut pe o perioada lunga de timp.

    • In SUA medicii au cele mai mari salarii, nu armata, nu judecatorii, nu parlamentarii, nu primarii, iar guvernul american subventioneaza unele cursuri pe criterii de venit si performanta la invatatura. Cineva spunea ca americanii sunt mai comunisti decat comunistii lui Ceausescu.

    • Nu ar fi constitutionala o masura de returnare a costurilor de scolarizare. Dar exista o solutie e mult mai simpla, sa renuntam la sistemul comunist de invatamant superior gratuit. Tot ce e facut pe gratis e facut prost. Toate sistemele de invatamant performante sunt private sau cel putin cu plata. Statul trebuie sa-ti asigure conditii pana la 18 ani, dupa esti pe cont propriu. Iar daca vrei bursa trebuie sa o meriti. Numarul de studenti s-ar reduce in prima instanta la 50%, dar calitatea absolventilor ar fi incomparabila. Cand inveti pe banii tai, nu-ti permiti sa faci facultate doar ca sa ai o diploma. Iar cand ai o diploma pe merit poti sa emiti si pretentii atunci cand te angajezi.

  4. Mai George, tu ai un dinte impotriva medicilor
    Altfel, esti prost informat