G4Media.ro

Liceul din Odorheiu Secuiesc unde a fost desenată harta Ungariei Mari sfidează…

Informatiahr.ro

Liceul din Odorheiu Secuiesc unde a fost desenată harta Ungariei Mari sfidează Ministerul Educației și nu îi pedepseşte pe profesorii acuzaţi de organizarea unui eveniment separatist

Liceul de Artă „Palló Imre” din Odorheiu Secuiesc nu va lua măsuri disciplinare împotriva profesorilor sub coordonarea cărora elevii au desenat în curtea şcolii o hartă a Ungariei Mari – scrie în ediţia de joi cotidianul transilvănean Krónika, citat de MTI.

Decizia a fost luată în ciuda recomandărilor făcute de Corpul de Control al Ministerului Educaţiei Naţionale, care recomanda în 19 septembrie conducerii Inspectoratului Şcolar să ţină cont de faptul că desenarea hărţii a fost o “activitate cu aspect politic-separatist” atunci când face evaluarea directorului instituţiei şcolare. Corpul de control al ministerului mai ceruse Inspectoratului Școlar Județean să dispună Consiliului de Administraţie al liceului cercetarea disciplinară a profesorilor implicaţi.

Potrivit inspectorului şcolar general Harghita, Imre Görbe, şcoala a înfiinţat o comisie specială pentru investigarea evenimentelor de la 4 iunie, iar ca urmare a acesteia, consiliul director a constatat că participanţii la eveniment nu au încălcat articolul din Legea învăţământului, care interzice evenimentele politice şcolare, arată agenția maghiară de presă MTI.

Potrivit inspectorului, decizia consiliului director a fost transmisă ministerului. În opinia lui Imre Görbe, cazul poate fi închis, nu se cunoaşte însă care va fi poziţia ministerului.

Directorul şcolii, Éva Porsche, a declarat anterior că, de Ziua Solidarităţii Naţionale, în curtea şcolii a fost realizată o lucrare de artă cu tehnică land art. Elevii şcolii din Odorheiu Secuiesc şi ai şcolii înfrăţite din Ungaria au primit sarcina de a desena, pe asfalt, teritoriile în care trăiesc comunităţi maghiare numeroase. Astfel, în curte s-a creionat harta Ungariei Mari.

După o verificare la locul faptei, Corpul de Control al Ministerului Educaţiei Naţionale a constatat că profesorii implicaţi şi conducerea şcolii sunt responsabili pentru implicarea elevilor într-o manifestare politică separatistă, şi a considerat că evenimentul şcolar este inacceptabil din punct de vedere legal şi moral. Corpul de Control a recomandat Inspectoratului Şcolar Judeţean Harghita, ca la evaluarea performanţei directorului şi a directorului adjunct, să ia în considerare că aceştia au permis elevilor să participe la un eveniment cu caracter politic separatist. Acesta a mai propus ca inspectoratul să oblige consiliul director al liceului să ia măsuri disciplinare împotriva profesorilor implicaţi.

Săptămâna trecută, organizaţia UDMR Odorheiu Secuiesc şi-a exprimat solidaritatea cu profesorii liceului, afirmând că Ministerul Educaţiei Naţionale aplică standarde duble atunci când consideră cazul de la Odorheiu Secuiesc o manifestare politică separatistă, dar nu se opune hărţilor României Mari, care includ şi Basarabia, folosite de şcolile româneşti ca element vizual al Centenarului.

Context:

Corpul de Control al Ministerului Educaţiei a constatat pe 19 septembrie că desenarea hărţii fostelor teritorii ale Austro-Ungariei în cadrul unui proiect derulat de Liceul “Palló Imre” din Odorheiu Secuiesc şi un liceu de artă din Ungaria a fost o “activitate cu aspect politic-separatist” şi recomandă conducerii Inspectoratului Şcolar să ţină cont de acest lucru în evaluarea directorului instituţiei şcolare şi să dispună Consiliului de Administraţie al liceului cercetarea disciplinară a profesorilor implicaţi, potrivit Agerpres.

Inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Harghita, Petru Gârbea, a declarat miercuri că, potrivit raportului Corpului de Control al Ministerului Educaţiei, “conducerea liceului de artă “Palló Imre” a permis desfăşurarea unei activităţi susceptibil de a fi interpretată politic, poate în ideea că nu va fi vizibilă din exteriorul şcolii”, în condiţiile în care harta a fost realizată cu vopsea solubilă, care a fost spălată de ploi, iar albumul postat pe Facebook a fost şters.

În raport se mai precizează că nimeni nu a negat realizarea hărţii, dar, în acelaşi timp, nimeni nu a recunoscut că are legătură cu comemorarea semnării Tratatului de la Trianon, de pe 4 iunie, susţinând că singurul scop a fost cel artistic.

Corpul de Control al MEN consideră că atât cadrele didactice participante la proiect, cât şi conducerea liceului “sunt responsabile pentru implicarea elevilor în activităţi cu caracter politic” şi punctează că “desfăşurarea acestor activităţi într-o unitate de învăţământ preuniversitar din România nu este nici morală, nici legală”.

Membrii echipei de control recomandă conducerii ISJ Harghita ca, la evaluarea anuală a activităţii manageriale a directoarei şi a directorului adjunct, “să se ţină cont că au permis folosirea elevilor într-o actvitate cu aspect politic-separatist, fiind încălcate prevederile articolului 7 din Legea Educaţiei Naţionale”.

Totodată, se recomandă conducerii ISJ să dispună Consiliului de Administraţie al liceului, “cercetarea disciplinară a profesorilor participanţi la această activitate şi, în funcţie de rezultatele cercetării, să se ia măsuri care sunt prevăzute de lege”.

În urma acestor recomandări, Inspectoratului Şcolar Judeţean Harghita a cerut conducerii liceului “să facă cercetarea cerută de Corpul de Control” şi să raporteze până pe data de 24 septembrie rezultatele acesteia.

Foto: Harta Ungariei Mari desenată la liceul din Odorheiu Secuiesc (sursa: Informația de Harghita)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

  1. Cu ce să-i sancționeze?

    Rezoluția din 1918? Declarația de la Budapesta ’89?

  2. Cică ,,land art” … Frica și lașitatea de a sancționa astfel de ilegalități a dus Spania spre ruptură.

  3. E cam mult tamtam pe subiectul asta. E o tema pe care e mai sanatos sa nu se pronunte prea multa „opinie publica”, sa fie lasati copiii sa isi vada de scoala, la fel si profesorii, iar toate aceste anchete interne sa ramana interne.
    Altfel, in loc de amintirea unei banale activitati din curtea scolii, acei elevi se vor pomeni cu acuzatii deplasate care le vor afecta respectul pentru ” Centru” si anxietatea se va accentua.

  4. Tinerii maghiari care deseneaza astazi cu creta pe asfalt sunt viitorii parlamentari UDMR. Stim deja cum va arata politica romaneasca peste 10-20 de ani.

  5. În același spirit al solidarității, elevii și profesorii implicați în desenele rupestre pe asfalt, să facă un drum la Ip și Trezenea, unde să li se prezinte filmul căsăpirii românilor de către trupele hortiste.

  6. Trist. Au ajuns doua partide de nici 7% sa decida ce e mai important in tara asta: UDMR, in cazul asta, ALDE, in altele.
    Mare mizerie politica asta, insa la noi problema nu e politica in sine, ci oamenii care o fac, in cazul nostru niste terminati fara nicio viziune, decat a propriului ciolan.
    Daca oamenii care nu voteaza ar iesi la vot, nici UDMR si nici ALDE n-ar mai intra in Parlament.
    E total anormal ca niste copii ai oricarei minoritati sa fie sabotati in felul asta, sa nu poata vorbi limba tarii in care traiesc. Cred ca e unic in lume.

    • De acord cu comentariul tău, dar maghiarii ar face bine să învete limba română,limba țării in care trăiesc!