G4Media.ro

Licitația pentru manuale. Care sunt problemele din noile reguli despre care editorii…

Licitația pentru manuale. Care sunt problemele din noile reguli despre care editorii spun că sabotează calitatea și lasă loc arbitrariului

Noile reguli de evaluare a manualelor școlare, puse în dezbatere publică de Ministerul Educației, ridică cu 10 puncte pragul de calitate și permit declararea a cel mult 3 manuale câștigătoare pe disciplină, față de ultima licitație care îi lăsa direct pe profesori să aleagă ce manual comandă dintre toate cele care trecuseră evaluarea Ministerului. Ordinul nu a fost aprobat, însă, nici până la această oră de ministrul Educației, avertizează editorii, care spun că demararea cât mai rapidă a licitației limitează posibilitatea întârzierii manualelor la clasă. Aceștia atrag atenția că deși principiul calității este recunoscut și cerut de toți, stabilirea limitei de admitere la minimum 95 de puncte din 100 face ca arbitrariul și întâmplarea să decidă câștigătorii.

De semnalat că Ministerul Educației nu a anunțat pentru ce clase organizează licitația anul acesta. Pentru a cumpăra manuale doar pentru clasa a VII-a (acolo unde ajunge modificarea anuală a programelor școlare)? Potrivit surselor Edupedu.ro, Ministerul Educației întârzie să anunțe pentru ce clase va organiza licitațiile, din cauza lipsei bugetului. Amintim că nici până acum Guvernul nu a lansat în dezbatere Legea bugetului de stat pe 2019.

Motivul instalării subiectivismului, la un prag atât de ridicat pe calitate? Ca să atingă cele 100 de puncte de calitate, proiectele de manuale trebuie să respecte mai multe criterii, printre care se numără și cele de mai jos, identificate de editori ca fiind cel mai greu de verificat în mod obiectiv.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează