Lider de sindicat din Poliție: Guvernul simulează dialogul social. Miniştrii PNL spun că PSD nu vrea să dea bani şi invers / Protest la Ministerul de Finanțe
Principalele partide de guvernământ joacă un ping-pong cu noi şi simulează dialogul social, pentru că dacă mergem să discutăm la un minister din PNL, ni se spune că PSD nu vrea să dea şi invers, a declarat, marţi, pentru Agerpres, preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC), Vasile Zelca.
„Începem protestele la Ministerul Finanţelor, pentru că Ministerul Finanţelor este cheia în aplicarea a orice înseamnă ban public pentru bugetari. Adică Legea 153/2017 privind salarizarea bugetarilor, Legea 223 din 2015 privind pensiile militare de stat şi orice calculare a sporurilor, care, chiar dacă stau în semnătura ministrului de resort, domnului Bode, îşi au resursa tot din Ministerul Finanţelor. Am observat că, din păcate, în ultimul timp, cele două principale partide de guvernământ joacă un ping-pong, simulează efectiv dialogul social. Ne-a invitat la discuţii, într-adevăr, există acum un dialog social, ca să zic aşa, cu ghilimelele de rigoare, faţă de guvernul de tristă amintire, Cîţu. Numai că dacă mergem la un minister care aparţine PSD, ni se spune că PNL nu vrea să ne dea. Dacă mergem să discutăm la un minister din PNL, ni se spune că PSD nu vrea să dea. Noi, din martie, ne-am prins un pic de acest joc murdar şi am solicitat celor trei partide de guvernământ, respectiv PNL, PSD, UDMR, să accepte o întâlnire la nivel de preşedinţi cu noi, să discutăm cu cărţile pe masă, să vedem cine nu este de acord sau de ce nu este de acord cu aplicarea legii”, a subliniat Zelca.
Acesta a adăugat că de aproximativ 8 luni Guvernul Ciucă „se târâie” să acorde nişte majorări care însumează undeva la 130-140 de lei net în buzunarul fiecărui poliţist.
„Nu comentăm politica financiară a Guvernului, dar criticăm faptul că de aproximativ 8 luni de zile Guvernul Ciucă efectiv se târâie să ne acorde nişte mizerii de aşa-zise majorări care însumează undeva la 130-140 de lei net în buzunarul fiecărui poliţist, de parcă ne-ar da luna de pe cer sau jumătate din planeta Marte. Din păcate, noi suntem în mijlocul unui război politic între PSD şi PNL, pentru că, după cum foarte bine ştiţi, cele două partide şi-au împărţit ministerele de forţă, ministerele care dau aviz pe orice înseamnă salarizare. Şi anume PNL are Ministerul de Interne şi Ministerul Justiţiei, iar PSD are Ministerul Finanţelor şi Ministerul Muncii. Am observat că, de câte ori ne-am întâlnit, nu sunt bani, ba sunt bani. Noi mai am făcut şi proteste în februarie dacă ţineţi minte, la Ministerul de Finanţe. Am vorbit de atunci cu ministrul Câciu şi ni s-a spus «Domne, haideţi să vedem cum vom sta cu banii în iunie – iulie». S-au lăudat că merge economia, că se mişcă. Văd că nu se mişcă nimic”, a subliniat liderul sindical.
Potrivit sursei citate, între timp a apărut un proiect de Ordonanţă de la Ministerul Muncii prin care Guvenul doreşte să acorde majorarea de 1 pe 4 din ce mai este de luat, în cursul lunii august.
„Joi este şedinţa de Guvern. Noi vom protesta, astăzi, la Ministerul de Finanţe pentru a atrage atenţia, în primă fază, că suntem sătui de manipulare, suntem sătui de minciuni, suntem sătui de acest joc cu zăhărelul. Cred că e nevoie de maturitate politică la nivel de arc guvernamental. Nu ne putem juca cu familia ocupaţională de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională. Ne uităm ce se întâmplă şi la graniţele ţării şi dacă ne batem joc de această familie ocupaţională exact în momentele în care este foarte posibil să fie nevoie de ea, ne merităm soarta. Dacă vor continua în acest registru, cu siguranţă că dacă se va întâmpla ceva rău, nu ştiu cine va apăra ţara. Nu putem să ne batem joc de militari, de poliţişti. Dacă nici acum, când avem acest război la graniţă, nu realizăm importanţa acestei familii ocupaţionale, înseamnă că cineva are interes ca România să nu se poată apăra. Să fie impotentă din punct de vedere al apărării. Nu se poate să acţionezi aşa în distrugerea acestei familii ocupaţionale de lansare până la finanţare, dotare etc”, a spus Vasile Zelca.
Preşedintele SNPPC a amintit, totodată, de contestarea la Curtea Constituţională a României (CCR) a „Ordonanţei Trenuleţul”.
„(…) la finalul lunii mai 2022 a fost un proiect în Camera Deputaţilor Plx 21 care a fost votat – modificarea Ordonanţei «Trenuleţul» şi s-a acordat această «majorare», de 1 pe 4 din ce mai este de luat, adică jumătate dintr-o tranşă anuală. Numai că unul dintre partidele de guvernământ a introdus nişte amendamente privind demnitarii, astfel încât demnitarii să primească şi ei nişte bani funcţie de demnitate publică – primari, consilieri locali, consilieri judeţeni, preşedinţi de Consiliu Judeţean. Un partid din Opoziţie a atacat la CCR această găselniţă a Guvernului, a arcului guvernamental şi iată că CCR nu a dat o soluţie, numai că a amânat o decizie pentru 21 septembrie 2022. Noi sperăm din tot sufletul ca CCR să nu intre în jocul politic al PSD-PNL, adică în sensul de a face acest joc de a amâna acordarea unor majorări care se cuvin poliţiştilor şi personalului contractual”, a precizat sindicalistul.
În ceea ce priveşte protestul organizat marţi, Zelca a punctat că aşteaptă o invitaţie la discuţii din partea ministrului Finanţelor pentru a afla dacă există un calendar de aplicare a Legii 153 până la finalul anului. Totodată, acesta consideră că nu educaţia este principala cauză a corupţiei, ci veniturile salariale.
„Îmi este foarte teamă de faptul că actul guvernamental, văzându-se cu sacii în căruţă, pentru că demnitarii de la nivel de Guvern, Parlament şi-au luat toate drepturile salariale, toate veniturile, e posibil să gândească o altă lege a salarizării, de la care să se plece de la zero, numai că îşi vor acorda iarăşi lor anumite beneficii financiare de natură salarială. Şi atunci noi ne dorim aşa: aplicaţi Legea 153/2017 aşa cum aţi votat-o în Parlament. Nu poţi să ceri unui cetăţean din orice ţară să respecte legea, dar tu să nu o respecţi ca legiuitor. Inflaţia ne omoară, preţurile la carburant ne omoară, preţurile la energie ne omoară, preţurile la gaze ne omoară… Principala cauză a corupţiei nu sunt educaţia, instruirea, ci sunt veniturile salariale. Dacă nu asiguri unui funcţionar public cu statut special, aşa cum este poliţistul, personalul contractual, un venit decent nu poţi avea pretenţia să ai un serviciu poliţienesc de calitate”, a subliniat reprezentantul SNPPC.
Întrebat care este salariul mediu net al unui poliţist, liderul sindical a indicat valoarea de 3.000 de lei, în care sunt incluse şi sporurile.
„Noi, dacă stăm şi judecăm drept, în momentul de faţă în România nicio pensie nu este de contributivitate, pentru că încă nu a realizat nimeni stadiul de cotizare conform Legii pensiilor. Atunci se merge cu nişte calcule făcute pe viitor. Salariul mediu al unui poliţist este de 3.000 de lei în mână, cu tot cu sporuri. Un poliţist debutant câştigă net 2.000 de lei, maximum 2.500 de lei dacă munceşte în weekend sau noaptea. Trebuie să vedem faptul că cel care îmi asigură mie liniştea publică e plătit cu puţin mai mult de salariul minim pe economie. E o ruşine deja”, a apreciat Zelca.
Câteva zeci de sindicaliştii din Poliţie, alături de cei ai Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP), protestează, marţi, între orele 10:00 – 12:00, la sediul Ministerului Finanţelor din Bucureşti, şi cer aplicarea Legii-cadru a salarizării, acordarea unor sporuri prevăzute de lege, actualizarea şi recalcularea pensiilor militare de stat.
Reprezentanţii FSNPPC susţin că dacă nu vor avea un răspuns pozitiv din partea Guvernului, cât mai urgent, vor extinde manifestările, în mod legal, la nivel naţional, recurgând la acţiuni de protest inedite.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
10 comentarii