G4Media.ro

Lider UDMR contestă noile reguli privind predarea limbii române în clasele pentru…

Lider UDMR contestă noile reguli privind predarea limbii române în clasele pentru minorități: ”Îngreunează învățatul, s-ar crea un haos”

Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, transmite într-un comunicat de presă că noile prevederi privind predarea limbii române în clasele cu predare în limba minorităților îngreunează de fapt învățarea limbii române.

Liderul UDMR cere o audiență la Ministerul Educației pentru a rezolva această problemă.

Comunicatul integral al lui Borboly Csaba:

S-ar crea un haos în procesul de predare a limbii române dacă intră în vigoare prevederile Ordonanței nr. 9/2018 privind modificarea și completarea unor acte normative în domeniul educației. Astfel, articolul 263, alineatul 7 din legea învățământului se completează cu un nou alineat care prevede că: „În învățământul primar, la clasele cu predare în limbile minorităților naționale, orele de Limba și literatura română prevăzute în planurile de învățământ sunt predate de profesori cu studii superioare de specialitate.”

Aceasta nu va reprezenta o rezolvare la problemele predării și învățării limbii române, din contra va genera noi obstacole, fiind nevoie de angajarea de personal specializat ceea ce implică și asigurarea de surse financiare suplimentare.

„Elevilor din ciclu primar trebuie să li se învețe lucruri de bază într-o limbă care pentru ei este nematernă, astfel nu este nevoie ca predarea limbii române să fie făcută doar profesorii de specialitate. Ministerul a optat pentru modelul predării limbii române după modelul altor limbi străine – acestea sunt predate într-un mod mai diferit, bazat pe joc – de către profesori de specialitate. Însă aspectele sunt mult mai complexe și nu se pot rezolva printr-o simplă semnătură și propoziție de lege”, afirmă Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita. Acesta a completat și a spus că speră că această modificare nu s-a făcut în această formă cu gândul că în acest mod se va face o economie în cazul salariilor învățătorilor din județul Harghita.

Reprezentanții autorităților publice din județul Harghita au solicitat anterior implementarea programelor specifice începând de la ciclu primar până la cel liceal, formarea complexă și completă a cadrelor didactice, și evaluarea de final de ciclu să fie implementată cât mai devreme și conform programelor specifice.

Borboly Csaba azi, 31 august a înaintat o scrisoare ministerului învățământului prin care solicită ca delegația județului Harghita să fie primită luni la consultări în acest sens. În continuare se solicită ca ordonanța să nu fie publicată în Monitorul Oficial, deoarece nu aceste modificări au fost solicitate anterior, respectiv această schimbare nu va conduce la rezolvarea problemelor.

Totodată, Borboly Csaba face apel către ministrul educației naționale, Valentin Popa, să solicite punctul de vedere a politicienilor UDMR, deoarece Uniunea are atât în Senat, cât și în Camera Deputaților reprezentanți bine pregătiți care cunosc aspectele acestei teme. De asemenea, a atras atenția ca în viitor astfel de decizii să nu fie luate sau adoptate fără consultarea parlamentarilor UDMR și solicită să se acționeze în conformitate cu propunerile de modificare a legii educației naționale propuse de UDMR, iar modificările incluse în ordonanța în cauză nu sunt în concordanță cu acestea.

Foto: Borboly Csaba (Sursa: Facebook)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

  1. pai daca maghiarii nu vor sti romaneste, cum se vor mai intelege in viitor la smenuri cu parlamentarii psd?
    problema maghiarilor este coruptia, indiferent de limbă!

  2. Propun in felul urmator. 1h-2h de limba materna si 6h de limba romana. Mortii lor, oricum vorbesc toata ziua acasa.

    • Acasa fiecare vorbeste in ce limba vrea. In rest…sambata nu se merge la scoala. De unde 6 ore de romana???

  3. Pentru o limba straina e ok ca profesorul sa aiba studii superioare, dar pentru limba romana nu. Care dintre cele e mai relevanta? Care dintre cele doua va fi necesara pentru activitatile cotidiane? Care dintre cele doua va fi necesara viitorului adult pentru a conduce o viata „normala” in Romania?

    Este clara enclavizarea minoritatii maghiare si crearea cu orice mijloace a unor premise pt conflict / autonomie / alte mijloace cu efecte negativa asupra integritatii teritoriale a Romaniei.

    Este un proces inceput acum foarte multi ani pe care clasa politica nu il opreste si deseori il agraveaza.

    • Cu totul de acord la ce ai scris!

    • Limba romana nu poate fi predata ca o limba straina decat pe teritoriul altui stat. In Romania, limba romana este limba oficiala. Si atat. Cine nu cunoaste limba romana nu are dreptul la cetatenia romana, este ceva normal si in alte state, chiar si in Ungaria. Sunt doua variante: Ori pune cineva piciorul in prag cu toate bull-shiturile astea ale udmr si sa se faca ordine, ori ii lasa in plata domnului sa invete doar ungureste pana la moarte si sa se autolimiteze si autoexcluda ei cu mana lor. Adevarul e ca sunt cam antitalent la orice limba straina. Ati auzit cum vorbesc orice limba straina? Ingrozitor!

  4. Problema lui Borboly Csaba si a altora ca el este aceea ca profesori de limba romana cu studii superioare nu se gasesc in secuime. Ar trebui sa vina din restul tarii. Si ei exact asta nu vor. Nu vor elemente alogene care sa strice puritatea sangelui maghiar, care sa se stabileasca in secuime, care sa mearga la alte biserici, sa voteze alte partide in afara de udmr sau Doamne fereste , sa le bage cine stie ce gargauni in cap copiilor. In conceptia lor, ca profesor de limba romana e suficient un personaj de genul Geaninei din Las Fierbinti, dar de origine maghiara.