Lidera partidului Reunirea Națională (RN, dreapta populistă), Marine Le Pen, își trăiește momentul de glorie după succesul din alegerile parlamentare
După 11 ani în fruntea RN, Le Pen savurează un succes fenomenal: de la opt deputați în 2017, partidul va avea 89 de deputați în Adunarea Națională. Este a a doua oară în istorie când RN va avea un grup parlamentar (peste 15 deputați). Prima oară s-a întâmplat în 1986, singura dată în istoria RN când alegerile au avut loc pe baza reprezentării proporționale.
În pofida unui mod de scrutin defavorabil – majoritar uninominal cu două tururi – RN a infirmat toate sondajele, obținând de două ori mai mulți deputați decât se estima.
“Această victorie este cea a poporului francez. În această seară, ei și-au luat destinul înapoi în propriile mâini, făcându-l pe Emmanuel Macron președinte minoritar. Această victorie este a voastră!” spunea duminică seara Le Pen, după publicarea primelor estimări ale rezultatelor celui de-al doilea tur de scrutin.
Învinsă de Macron în alegerile prezidențiale din aprilie, Le Pen nu s-a descurajat și a făcut o campanie nu întotdeauna vizibilă, dar foarte eficace pe teren, ajutând numeroși candidați în circumscripțiile lor.
De 11 ani de când a preluat conducerea partidului de la tatăl ei, Jean Marie Le Pen, Marine a schimbat treptat imaginea partidului, schimbându-i numele din Frontul Național (etichetat ca extrema dreaptă) în Reunirea Națională.
Ea a atenuat asperitățile de limbaj caracteristice tatălui ei, pe care la un moment dat l-a și exclus din partid și a reușit să facă din RN un partid mult mai frecventabil sau oricum mai acceptabil.
După eșecul din alegerile prezidențiale din 2017, Le Pen a renunțat la intenția explicită de retragere a Franței din Uniunea Europeană, deși multe din politicile sale, cu precădere preferința națională pe piața muncii sau locativă încalcă clar legislația UE.
Nici relația sa apropiată cu Rusia lui Vladimir Putin, prin intermediul căruia RN a obținut un împrumut de nouă milioane de euro, ca și poziția relativ rezervată față de agresiunea Kremlinului împotriva Ucrainei nu pare să îi fi dăunat.
Acum, în fruntea unui grup parlamentar foarte mare – al doilea după cel al partidului pro-prezidențial Renaissance (Renaștere, centru) – Marine Le Pen (53 de ani) se pregătește să facă o opoziție dură în cu totul alte condiții decât în trecut, când era o voce izolată în hemiciclul de la Palais Bourbon. Și cum președintele Macron și-a pierdut majoritatea în Adunarea Națională, influența lui Le Pen în politica franceză va fi cu atât mai importantă.
„Concluzia pe care o trag de aici este că, peste cinci ani, Frontul Național va fi formidabil, după ce și-a schimbat părul, dacă nu am prezidat bine, dacă nu am guvernat bine.” spunea Emmanuel Macron într-un interviu pe 12 mai 2017 pentru emisiunea TV Envoye Special. Nici că se putea mai profetic.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii