G4Media.ro

Lideri mafioți din închisorile de maximă siguranță din Italia, plasați în arest…

Sursa: corrieretneo.it

Lideri mafioți din închisorile de maximă siguranță din Italia, plasați în arest la domiciliu pe motiv că riscă infectarea cu coronavirus / Magistrat: Statul pare să cedeze în fața șantajului revoltelor

În Italia încep să se deschidă porțile închisorilor pentru mafioții reținuți în regimul 41 bis – penitenciare de maximă siguranță. Alarma de coronavirus riscă să îi plaseze în arest la domiciliu nu numai pe deținuții obișnuiți, ci și pe liderii mafioți cu rang.

Ca de exemplu Francesco Bonura, condamnat definitiv în 2012 pentru asociere mafiotă și șantaj la 18 ani și 8 luni de închisoare. Născut în 1942, la Palermo, constructor bogat, figură importantă din cartierul Uditore, era deținut în închisoarea Opera din Milano. De luni, Bonura a fost eliberat și se poate întoarce la Palermo, potrivit publicației „L’Espresso”.

Mafiotului palermitan i-a fost acordat arestul la domiciliu din motive de sănătate: „O astfel de situație îi permite magistratului să amâne urgent executarea pedepsei”, scrie judecătorul Tribunalului de Supraveghere din Milano, referindu-se la urgența coronavirusului.

„Ținând cont de situația de urgență sanitară actuală și de riscul de infectare aferent, fără îndoială mai ridicat într-un mediu cu o densitate mare de populație precum închisoarea, care expune persoanele în vârstă cu boli anterioare grave la consecințe deosebit de grave”, sunt cuvintele folosite de magistrat pentru motivarea deciziei sale.

Într-o dispoziție de trei pagini, semnată pe 20 aprilie, judecătorul explică că Bonura va petrece arestul la domiciliu în casa soției sale din Palermo, unde „nu va putea să se întâlnească, fără niciun motiv, cu infractori cu antecedente penale”. Șeful mafiei poate ieși din casă din motive de sănătate, inclusiv ale membrilor familiei sale, și din „necesități familiare semnificative”. Care? Nunți, botezuri, prânzuri de Crăciun și de Paște.

„Statul lasă impresia că s-a supus logicilor șantajului care au inspirat revoltele”, spune magistratul Nino Di Matteo, comentând știrea eliberării lui Bonura. „Și pare că a uitat și a arhivat pentru totdeauna sezonul masacrelor și al negocierii dintre Stat și mafie”, mai adaugă fostul procuror din Palermo, acum consilier la Consiliul Superior al Magistraturii.

Bonura, de fapt, nu este un „naș” de plan secund. Împreună cu liderul mafiot Nino Rotolo și cu medicul Antonino Cinà, a făcut parte din triada care din cartierele Pagliarelli, Uditore și San Lorenzo conducea Cosa Nostra imediat după arestarea lui Bernardo Provenzano. Constructorul mafiot Bonura era unul dintre cei mai de încredere „colonei” ai liderul din Corleone. Ultima dată a fost arestat în iunie 2006 în cadrul anchetei Gotha, care a blocat un nou război mafiot între membrii clanurilor Rotolo și Salvatore Lo Piccolo, care s-au disputat pentru succesiunea lui Provenzano în fruntea caracatiței.

Eliberarea lui Bonura ar putea fi prima dintr-o serie lungă. De fapt, există mai mulți mafioți de nivel înalt care speră acum să obțină arest la domiciliu pentru a evita infectarea în închisoare. În ultimele săptămâni, porțile penitenciarului s-au deschis deja pentru calabrezul Rocco Filippone (care era deținut în regim de Înaltă Siguranță, puțin mai lejer decât 41 bis), acuzat împreună cu Giuseppe Graviano în procesul ‘Ndrangheta Stragista.

Acasă s-a întors și Vincenzino Iannazzo, considerat liderul ‘Ndrangheta din Lamezia Terme. Sunt toate eliberări succesive comunicatului transmis de Departamentul Administrației Penitenciarelor (DAP) tuturor închisorilor pe 21 martie, la patru zile de la aprobarea decretului „Cura Italia”. În prevederea emisă de Guvern au existat, de asemenea, câteva reguli pentru combaterea infecției cu coronavirus în închisori, reducând supraaglomerația acestora. În practică, s-a stabilit că deținuții condamnați pentru infracțiuni minore și cu mai puțin de 18 luni de ispășit puteau să o facă în arest la domiciliu.

Totuși, comunicatul transmis de DAP nu făcea nicio referire la situația judiciară a deținuților, ci se limita să enumere zece condiții, „care este posibil să ducă la un risc ridicat de complicații”: nouă sunt patologii, ultima este să aibă o vârstă de „peste 70 de ani”.

Un document care a băgat în fibrilație mediile judiciare legate de administrarea penitenciarelor. Motivul? Acesta nu face distincția între deținuți și, prin urmare, pe listele celor de peste 70 de ani îi include și pe cei aproximativ 750 de infractori din regimul 41 bis și pe miile de deținuți care se află, în schimb, în departamentele de Înaltă Siguranță.

Adică, așa-numita „închisoare grea”, unde era deținut Bonura și unde încă sunt închiși liderii mafioți de prim rang, care acum au ca obiectiv arestul la domiciliu: lideri mafioți precum Leoluca Bagarella și Nitto Santapaola, inventatorul clanului Noua Camorra organizată, Raffaele Cutolo, fondatorul ‘Ndrangheta Umberto Bellocco.

Toți au peste 70 de ani și câteva patologii și, prin urmare, au fost incluși cu toții pe listele furnizate de penitenciare „cu diligență față de autoritatea judiciară, pentru eventuale stabiliri de competență”, după cum a ordonat DAP.

Chiar în ziua eliberării lui Bonura din închisoare, DAP a transmis un comunicat de presă pentru a sublinia că „nu a emis nicio dispoziție cu privire la prizonierii aparținând circuitului de înaltă securitate sau supuși regimului prevăzut de art. 41bis din Ordinul Penitenciar”.

Departamentul definește circulara trimisă pe 21 martie (exact acum o lună) drept „o simplă monitorizare cu informații pentru magistrați cu privire la numărul de deținuți în anumite condiții de sănătate și de vârstă, inclusiv eventuale rapoarte privind pericolul subiecților, care nu au și nu ar putea avea niciodată vreun automatism în ceea ce privește eliberarea.

Evaluările magistraturii cu privire la starea de sănătate a acelor deținuți și compatibilitatea lor cu detenția are loc, evident, în totală autonomie și independență față de activitatea administrației penitenciare”. Pe scurt, DAP ține să specifice că arestările la domiciliu pentru liderii mafioți sunt alegeri care revin doar magistraților. Între timp, Ministerul Justiției și-a activat birourile pentru „a face toate verificările și investigațiile necesare”.

Sursa: ilfattoquotidiano/ Rador/ Traducerea: Oana Avram

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. ce rost mai are un astfel de stat, care prin masurile sale justificabile sau nu pericliteaza siguranta vietii cetatenilor?

  2. Te cred si eu ca e mai simplu sa stai pe banii Germaniei acasa!
    Au dreptate si olandezii.

  3. sonno tutti di spicco, gli capi mafia ,stragisti che hanno sanguinato Italia negli ultimi decenni.dopo la covid tornerano negli patrie gallere tranquili…..sconteranno tutti gli ergastoli infliti dalla giustizia sicuramente.