Liderii Chinei, în frunte cu Xi Jinping, recunosc că economia se confruntă cu noi „probleme”
Liderii Chinei, inclusiv președintele Xi Jinping, au recunoscut joi că creșterea economică a gigantului asiatic se confruntă cu noi „probleme”, după anunțarea în această săptămână a unei serii de măsuri de susținere a activității economice, potrivit AFP.
Aceste remarci au fost raportate la finalul unei reuniuni a Biroului Politic al Partidului Comunist aflat la putere.
Mulți analiști și investitori consideră că este nevoie de mai mult sprijin guvernamental pentru ca a doua mare economie a lumii să își atingă obiectivul de creștere de aproximativ 5% pentru 2024.
„Reuniunea a subliniat că elementele fundamentale ale economiei nu s-au schimbat”, în special «o piață vastă și un potențial mare». „În același timp, au apărut noi situații și probleme” pentru economia chineză, se arată într-un raport publicat de agenția China Nouă.
Documentul nu precizează care sunt aceste noi probleme.
China se confruntă cu o criză fără precedent în vastul său sector imobiliar, cu o scădere a încrederii gospodăriilor și a întreprinderilor, care penalizează consumul, în timp ce tensiunile geopolitice cu Washingtonul și Uniunea Europeană îi amenință comerțul exterior.
La jumătatea lunii septembrie, țara a decis să crească treptat vârsta legală de pensionare începând de anul viitor, pentru prima dată în ultimele decenii.
Această reuniune are loc după ce Beijingul a anunțat săptămâna aceasta o serie de măsuri menite să stimuleze economia, cele mai importante din ultimii ani, inclusiv reduceri ale ratelor dobânzilor și credite imobiliare mai ieftine.
„Trebuie să privim situația economică actuală în mod cuprinzător, obiectiv și calm, să înfruntăm dificultățile cu fermitate și să consolidăm încrederea” în economie, au subliniat liderii chinezi.
China se va „strădui să atingă obiectivele anuale” pentru economie, se arată în procesul-verbal, în ceea ce pare a fi o referire la obiectivul de creștere stabilit de guvern în acest an.
Mulți economiști consideră că cifra de 5% este extrem de optimistă, având în vedere climatul economic actual.
Această rată ar fi de vis pentru multe națiuni dezvoltate, dar pentru China rămâne departe de expansiunea fulgerătoare care a făcut din țară a doua cea mai mare economie mondială.
China urmează să își prezinte cifrele privind creșterea economică pentru al treilea trimestru la jumătatea lunii octombrie.
Joi, liderii chinezi au făcut, de asemenea, apel la „o mai mare eficiență” în politica economică și la mai multe reduceri ale ratelor, precum și la „abordarea preocupărilor populației” cu privire la economie și proprietate.
„Trebuie să răspundem preocupărilor oamenilor, să ajustăm restricțiile privind achiziția de locuințe, să reducem ratele dobânzilor la ipotecile existente (…) și să promovăm construirea unui nou model de dezvoltare imobiliară”, a relatat China News.
China intenționează să injecteze aproape 130 de miliarde de euro în băncile sale de stat pentru a revigora o economie aflată în dificultate, o premieră de la criza financiară din 2008, a relatat joi Bloomberg, care nu a precizat însă sursele.
Finanțarea va proveni în principal din emiterea de noi obligațiuni de stat. Detaliile nu au fost finalizate și pot suferi modificări, precizează Bloomberg.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank