Liderii din Asia de Sud-Est se reunesc în Indonezia pentru un summit ASEAN, dominat de criza din Myanmar şi de agresivitatea Beijingului în Marea Chinei de Sud
Liderii din Asia de Sud-Est se reunesc marţi în Indonezia pentru un summit care este aşteptat să fie dominat de criza din Myanmar şi de agresivitatea reînnoită a Beijingului în Marea Chinei de Sud, comentează AFP, citată de Agerpres.
În absenţa preşedintelui Joe Biden, vicepreşedinta Statelor Unite Kamala Harris ar urma să caute la Jakarta să respingă veleităţile chineze în această zonă maritimă contestată care îngrijorează ţările din jur.
Summitul Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), ultima întâlnire majoră a preşedinţiei indoneziene, va fi urmat de reuniuni ale grupului regional cu China, Statele Unite şi alte puteri.
Blocul celor zece naţiuni a fost mult timp criticat ca fiind un forum de discuţii lipsit de reală putere, în contextul în care membrii săi divizaţi depun serioase eforturi pentru a găsi un numitor comun în privinţa crizei din Myanmar, ţară membră condusă de o juntă de la o lovitură de stat în 2021.
O serie de reuniuni bilaterale miercuri va fi urmată joi de summitul Asiei de Est, reunind 18 ţări, dar de la care vor lipsi figurile de primă mărime Joe Biden, preşedintele chinez Xi Jinping şi preşedintele rus Vladimir Putin. Premierul chinez Li Qiang şi ministrul rus de externe Serghei Lavrov sunt aşteptaţi să reprezinte Beijingul şi Moscova.
Un proiect de comunicat final al summitului ASEAN, consultat de AFP, arată o secţiune lăsată goală despre Myanmar, indicând lipsa de consens cu privire la criză.
Miniştrii de externe ai grupului regional urmau să efectueze luni „o examinare completă a aplicării planului de pace în cinci puncte” adoptat în 2021 şi să formuleze o recomandare liderilor lor, a indicat şefa diplomaţiei indoneziene, Retno Marsudi.
Deşi a semnat planul, junta l-a ignorat în mare măsură, rămânând insensibilă la criticile internaţionale şi refuzând să pună capăt violenţei şi să reia negocierile de pace cu opozanţii.
Thailanda a organizat unilateral reuniuni cu junta şi cu lidera aleasă democratic, Aung San Suu Kyi, adâncind diviziunile din cadrul ASEAN.
Unele ţări din grup fac presiuni pentru ca junta să fie invitată din nou la reuniuni, a declarat pentru AFP un diplomat din Asia de Sud-Est.
„În lipsa unei intervenţii directe şi energice, ASEAN chiar nu poate face mare lucru pentru a ajuta la rezolvarea crizei”, a subliniat Oh Ei Sun de la Centrul de Cercetare a regiunii Pacificului, cu sediul în Malaezia.
Veleităţile Beijingului în Marea Chinei de Sud – pe care o revendică aproape în întregime – au fost din nou scoase în evidenţă după ce Beijingul a publicat o nouă hartă „standard” în care zonele maritime revendicate se suprapun peste cele ale mai multor ţări din ASEAN.
Harta a stârnit reacţii puternice în mai multe ţări din regiunea Asia-Pacific, printre care India, Malaezia, Vietnam şi Filipine.
Liderii din Asia de Sud-Est ar urma să-şi exprime îngrijorarea cu privire la „terenurile luate pe mare, activităţile şi incidentele grave” din această mare, potrivit proiectului de text. El denunţă, de asemenea, o serie de acţiuni care „au sporit tensiunile şi ar putea pune în pericol pacea, securitatea şi stabilitatea în regiune”.
În cursul summitului Asiei de Est, la care vor participa joi Statele Unite, China, Japonia, India şi Rusia, Kamala Harris este de aşteptat să se confrunte cu veteranul diplomaţiei ruse Serghei Lavrov.
În timpul acestor reuniuni, Kamala Harris va acorda prioritate „crizei climatice, securităţii maritime (…) şi eforturilor de a susţine şi întări regulile şi normele internaţionale în regiune”, a declarat consilierul american pentru securitate naţională, Jake Sullivan.
Preşedintele chinez Xi Jinping, absent la Jakarta, nu va participa nici la summitul G20 din 9 şi 10 septembrie de la New Delhi, pierzând ocazia de a se întâlni omologul său Joe Biden. Beijingul a anunţat luni că premierul Li Qiang va participa la summitul G20.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank