Liderii Poloniei și Cehiei îl critică public pe Viktor Orban pentru poziția față de războiul din Ucraina / Fiala: Grupul de la Visegrad va discuta joi despre apariția lui Orban cu un fular inscripționat cu harta „Ungariei Mari”
Unitatea în cadrul Grupului de la Vișegrad, înființat în 1991, când regiunea a ieșit din decenii de regim comunist, a fost pusă la grea încercare de război, Orban opunându-se unor sancțiuni europene mai dure împotriva Rusiei, inclusiv în ceea ce privește aprovizionarea cu energie, relatează Reuters, citată de The Guardian.
În schimb, cei trei vecini ai Ungariei din Grupul de la Visegrad – care include și Slovacia – se numără printre cei mai duri critici ai UE față de acțiunile președintelui rus Vladimir Putin în Ucraina.
„Nu este cel mai bun moment pentru formatul (Visegrad), iar atitudinile diferite ale Ungariei influențează și complică semnificativ situația.
Nu fac un secret din faptul că opiniile premierului ungar, unele dintre ele putând fi descrise chiar ca fiind provocatoare, nu ajută ca această cooperare să se desfășoare la fel de bine ca în trecut”, a declarat premierul ceh Petr Fiala în timp ce se îndrepta joi spre o reuniune a liderilor de la Visegrad în Slovacia .
Săptămâna aceasta, Orban și-a enervat și mai mult vecinii, purtând la un meci de fotbal un fular inscripționat cu harta „Ungariei Mari”, care înfățișa o parte din teritoriul ucrainean ca făcând parte din Ungaria, ceea ce a determinat Kievul să îl convoace pe ambasadorul ungar pentru a depune un protest.
Fiala a declarat miercuri că fularul cu „Ungaria Mare” – care arăta, de asemenea, teritoriile aflate acum în Austria, Slovacia, România, Croația și Serbia ca făcând parte din Ungaria – va fi un subiect de discuție la reuniunea la nivel înalt de joi din orașul slovac Kosice.
Polonia, un aliat al Ungariei în disputele lor din trecut cu UE cu privire la statul de drept și drepturile omului, a devenit, de asemenea, mai critică față de Orban din cauza poziției sale față de Ucraina.
Premierul polonez Mateusz Morawiecki a criticat faptul că Ungaria nu a ratificat până acum cererea Suediei și Finlandei de aderare la NATO.
„Îi voi spune direct (lui Orban) că pentru Polonia aceasta este una dintre cele mai importante schimbări în dreptul internațional, și anume aderarea Finlandei și Suediei.
Nu putem permite ca Grupul de la Vișegrad să se destrame. Este o structură care protejează interesele țărilor noastre împotriva altor grupuri de interese din Europa de Vest”, a afirmat Morawiecki.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
6 comentarii