Liderul cartelului OPEC+ avertizează că prețurile petrolului vor continua să rămână ridicate, după ce Rusia și Arabia Saudită au redus producția
Prețul petrolului va continua să rămână ridicat, pe măsură ce cererea de energie va crește, afirmă secretarul general al Opec+.
Opec+ este un grup de 23 de țări exportatoare de petrol care decide ce cantitate de țiței se vinde pe piața mondială.
„Vedem o creștere a cererii de aproximativ 2,4 milioane de barili pe zi”, a declarat Haitham Al Ghais pentru BBC.
Arabia Saudită a declarat că își va reduce producția de țiței cu un milion de barili pe zi pentru a stimula prețurile.
Agenția Internațională pentru Energie (AIE) a declarat că decizia Arabiei Saudite și a Rusiei – doi mari producători de petrol și membri ai Opec+ – de a reduce producția ar putea provoca un „deficit semnificativ de aprovizionare” până la sfârșitul acestui an.
Al Ghais a declarat: „Aceasta este o decizie voluntară luată de două națiuni suverane, Arabia Saudită și Rusia. Această decizie poate fi descrisă ca fiind de precauție sau preventivă din cauza incertitudinilor”.
În urma invaziei Rusiei în Ucraina în februarie 2022, prețul petrolului a crescut vertiginos, ajungând la peste 120 de dolari pe baril în iunie anul trecut. Cotațiile au scăzut la puțin peste 70 de dolari pe baril în luna mai a acestui an, dar au crescut constant de atunci, deoarece producătorii au încercat să limiteze producția pentru a susține piața.
Marți, petrolul Brent, care reprezintă un punct de referință pentru prețuri, a depășit 95 de dolari pe baril, pe fondul previziunilor privind reducerea ofertelor, existând temeri că prețul ar putea depăși 100 de dolari pe baril. Creșterea a alimentat temerile că inflația în economiile cheie s-ar putea prelungi.
Însă Al Ghais a declarat că OPEC este mai îngrijorată de „investițiile insuficiente” în sectorul petrolier.
„Unii au cerut oprirea investițiilor în petrol. Noi credem că acest lucru este la fel de periculos. Va duce la volatilitate în viitor, la posibile penurii de aprovizionare. Și, prin urmare, noi, cei de la OPEC, am susținut întotdeauna importanța continuării investițiilor în industria petrolieră, în timp ce investim, de asemenea, în decarbonizarea industriei și trecem la adăugarea altor forme de energie alternativă, cum ar fi energiile regenerabile”.
Întrebat dacă este îngrijorat de faptul că majorarea prețului petrolului ar putea afecta inflația în întreaga lume dacă prețul barilului depășește 100 de dolari, Al Ghais a spus că este „important să nu privim lucrurile cu o viziune pe termen scurt”.
Al Ghais a declarat că industria petrolieră va avea nevoie de investiții de aproape 14 miliarde de dolari până în anul 2045.
„Cererea de energie va crește cu aproape 25% până în anul 2045, comparativ cu cea de astăzi – și vor fi necesare toate formele de energie”, a spus el.
Comentariile sale au fost făcute înaintea unei reuniuni a principalilor actori din sectorul petrolier, care va avea loc miercuri la Abu Dhabi, cu ocazia Expoziției și Conferinței Internaționale a Petrolului (ADIPEC).
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu