Liderul deputaților UDMR anunță că vor să participe în continuare la negocierile pentru formarea guvernului, după ce discuțiile vor fi reluate/ Dialogul coaliției despre rotativă a fost suspendat în urma grevei profesorilor
Liderul deputaţilor UDMR, Csoma Botond a declarat luni, la Parlament, că Uniunea a luat decizia de a participa în continuare la negocierile pentru formarea guvernului, transmite News.ro. Discuțiile despre rotativa guvernamentală au fost suspendate în urma declanșării grevei profesorilor.
Botond a mai spus că UDMR consideră că şi-a făcut bine treaba şi nu există niciun motiv justificat ca să scadă rolul în cadrul guvernării şi a confirmat că îşi doresc păstrarea portofoliilor pe care le deţin în Executiv. Nu poţi să faci guvernul să fie mai suplu şi numai un anumit partid politic să aibă mai puţine ministere, a mai arătat el.
”Negocierile sunt suspendate. Nu pot să vă dau detalii, că nu avem despre ce să discutăm, despre un nou mandat. (..) Negocierile au fost suspendate. Când se vor relua aceste negocieri, vom participa din nou la negocieri (…) Mandatul nostru este acelaşi, participăm la negocieri şi vom vedea. Nu s-a schimbat nimic”, a afirmat Csoma Botond.
Liderul deputaţilor UDMR a arătat că nu poate da detalii pe ministere pentru că nu s-a luat nicio decizie.
- ”Am luat decizia de a participa în continuare la aceste negocieri şi vom vedea”, a spus el.
Csoma Botond s-a referit şi la declaraţiile preşedintelui PSD Marcel Ciolacu, potrivit căruia negocierile trebuie suspendate până la rezolvarea problemelor legate de greva din educaţia şi reforma pensiilor şi a salarizării.
- „În principiu, suntem de acord cu această declaraţie, pentru că nu poate să aibă coaliţia alte priorităţi decât acele priorităţi care există şi în societate şi trebuie să luăm anumite măsuri. Deci, din acest punct de vedere, nu pot să spun că nu pot să fiu de acord cu ce a declarat domnul Ciolacu. Sigur că am ştiut şi de salariile profesorilor şi de pensiile speciale, nu sunt nişte probleme noi, deja persistă de ceva timp, dar în principiu pot să fiu de acord că nu poate să existe alte priorităţi pentru coaliţia de guvernare, faţă de priorităţile pe care le are şi societatea în general”, a spus Botond.
Despre negocierile din coaliţie pe rotativă deputatul UDMR a arătat că s-a luat această decizie şi au avut un protocol privind rotativa, care nu e de ieri, de alaltăieri.
- ”Era vorba că până la sfârşitul lunii mai trebuie să se producă această rotativă. Eu nu aş vrea să intru în polemica între PSD şi PNL”, a completat el, arătând că nu au fost informaţi când vor fi reluate discuţiile pe schimbarea premierului.
- ”Sunt nişte probleme spinoase, atât salariile profesorilor şi pensiile speciale, nu pot fi rezolvate de pe o zi pe alta. Dacă mergem pe declaraţia dânsului şi negocierile sunt suspendate, până în momentul în care găsim o rezolvare la aceste probleme, poate că vor dura. Nu ştiu să vă spun exact, dar nu cred că vom reuşi să le rezolvăm foarte rapid”, a spus Csoma Botond privind afirmaţiile lui Miarcel Ciolacu.
Întrebat dacă UDMR a fost informat că PNL cere Ministerul Dezvoltării, el a spus: „Da, am fost informaţi”.
- „Vom sta la masă şi vom negocia şi vom vedea”, a mai arătat Csoma Botond, precizând că UDMR îşi doreşte în continuare păstrarea acestui portofoliu.
- ”Noi, am spus şi ne menţinem declaraţia că noi considerăm că ne-am făcut bine treaba şi nu există niciun motiv justificat, obiectiv, ca să scadă rolul nostru în această această guvernare. Sigur că dorim să păstrăm aceste ministere, dar nu vreau să mă ante-pronunţ pe anumite negocieri care în acest moment nu au loc”, a completat Csoma Botond, arătând că vor participa la toate negocierile, inclusiv cele privind programul de guvernare.
- „În acest moment, eu nu văd o criză guvernamentală. Problema principală e să găsim o rezolvare, totuşi, a acestor probleme pe care le avem, cu pensiile speciale, cu salariile profesorilor, cu salariile din sistemul public.”, a arătat el.
Despre numărul de miniştri din viitorul Guvern, Csoma Botond a afirmat:
- ”Sigur, dacă luăm o decizie să avem un guvern mai simplu, cu mai puţine ministere, sigur că putem discuta, dar asta nu înseamnă că numai UDMR pierde din chestia asta, că la nivel principal nu poţi să faci guvernul să fie mai suplu şi numai un anumit partid politic să aibă mai puţine ministere. Cred că şi alţi parteneri de coaliţie, dacă mergem pe această idee, să avem mai puţine ministere, fiecare trebuie să aibă mai puţin”, a mai afirmat el.
sursa: News.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii