G4Media.ro

Liderul partidului german de opoziție CDU îi cere cancelarului Scholz să supună…

Sursa Foto: Facebook/ Friedrich Merz

Liderul partidului german de opoziție CDU îi cere cancelarului Scholz să supună la vot o moțiune de cenzură în Bundestag, cel târziu săptămâna viitoare

După prăbușirea coaliției „semafor”, Friedrich Merz, liderul CDU, a cerut cancelarului Olaf Scholz să solicite un vot de încredere imediat în Bundestag, cel târziu săptămâna viitoare, relatează Tagesschau.

CDU a decis în unanimitate să solicite moțiunea de cenzură. Dacă Scholz deschide acum calea pentru noi alegeri anticipat, grupul parlamentar al Uniunii va examina ce proiecte legislative mai poate adopta până atunci, a spus Merz.

După trecerea moțiunii de cenzură, președintele federal are la dispoziție 21 de zile pentru a dizolva Bundestagul. Există suficient timp în aceste 21 de zile pentru a afla dacă mai există chestiuni care trebuie să fie decise împreună. „Suntem bineînțeles pregătiți să purtăm discuții, bineînțeles pregătiți să ne asumăm responsabilitatea pentru țara noastră și aici”, a declarat Merz.

Merz: „Nu ne putem permite” un guvern fără majoritate

Nu există absolut niciun motiv pentru a aștepta până în primăvara anului 2025 pentru noi alegeri, așa cum intenționează Scholz să facă după demiterea ministrului de finanțe Christian Lindner, afirmat liderul din opoziție.

„Există, de asemenea, o serie întreagă de obligații internaționale, conferințe și decizii în Uniunea Europeană care necesită acum un guvern federal german capabil să ia măsuri

Pur și simplu nu ne putem permite să avem un guvern fără majoritate în Germania timp de mai multe luni și apoi să desfășurăm o campanie electorală timp de alte câteva luni și apoi, eventual, să purtăm negocieri de coaliție timp de câteva săptămâni”, a avertizat Merz.

Scholz, pe de altă parte, vrea să ceară votul de încredere în prima săptămână a sesiunii Bundestagului din noul an, pe 15 ianuarie, pentru a putea adopta legi în decembrie. El i-a cerut lui Merz să coopereze cu el în acest sens.

Ieri, apelurile pentru o moțiune de cenzură mai rapidă au crescut deja. Liderul CSU Markus Söder a scris pe rețeaua de socializare X că trebuie organizate noi alegeri cât mai curând posibil: „Nu trebuie să existe întârzieri tactice”. El consideră că data planificată pentru votul de încredere în Bundestag la mijlocul lunii ianuarie este prea târzie. „Votul de încredere trebuie cerut imediat și nu anul viitor. Acest lucru ar putea duce chiar la noi alegeri în ianuarie”.

Deputatul CDU Roderich Kiesewetter a reluat același sentiment. „Încrederea a fost pierdută astăzi, așa că moțiunea nu poate fi pusă în ianuarie.”

AfD solicită, de asemenea, un vot de încredere imediat

Și AfD din Bundestag a comentat ieri sfârșitul coaliției semafor. Alianța dintre SPD, Verzi și FDP a dus țara în pragul ruinei economice, au afirmat liderii grupului parlamentar Alice Weidel și Tino Chrupalla.

„După luni de stagnare și nenumărate ședințe de terapie egocentrică, avem acum nevoie de un nou început politic fundamental pentru a scoate economia și întreaga țară din criza gravă în care a căzut din cauza politicilor conduse de ideologie ale SPD, Verzilor și FDP”, au continuat Weidel și Chrupalla. Ei i-au cerut lui Scholz să facă țării „un ultim serviciu” și să pună imediat moțiunea de cenzură.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Germania nu are motiunea de cenzura ca instrument constituțional. Doar cancelarul poate veni in Parlament si sa ceara încă un vot de investitura, daca el crede ca nu mai are susținere iar in caz de vot negativ se pot face alegeri anticipate. Merz poate sa ceara alegeri anticipate, dar nu are niciun instrument pentru a da jos guvernul.

    Insa Scholz a anuntat ca va veni in Bundestag pentru un nou vor de încredere, insa nu cred ca era obligat, putea rămâne guvern minoritar pana la alegerile la termen.

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.