Liderul PMP, Cristian Diaconescu: „Dacă nu poate asigura o majoritate, nominalizarea lui Ciucă nu își are rostul” / PMP solicită un program național de testare gratuită și convocarea CSAT pentru un plan de urgență
Liderul PMP, Cristian Diaconescu, a declarat, joi, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Iaşi, că un guvern condus de Nicolae Ciucă, ministru al Apărării în guvernele Orban şi Cîţu, poate fi o bună variantă atâta vreme cât poate asigura o majoritate parlamentară.
„Dacă nu-şi poate asigura o majoritate, nominalizarea nu-şi are rostul. Reamintesc, există decizia 85 a Curţii Constituţionale care spune foarte clar că în această nominalizare trebuie să existe spirit de loialitate constituţională. Adică să aplici norma de drept în aşa fel încât să produci efecte. Nominalizarea în sine nu are valoare atât timp cât nu are majoritate pe primul ministru, guvern şi programul de guvernare. Rămâne de văzut dacă se va întâmpla, altfel problema devine din ce în ce mai gravă”, a afirmat preşedintele PMP, răspunzând unei întrebări a jurnaliştilor.
El a spus în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă că era de aşteptat ca guvernul propus de USR PLUS să cadă la votul din Parlament.
„Guvernul Cioloş a căzut în Parlament. Era de aşteptat. Practic s-au pierdut două săptămâni pentru un rezultat anticipat în Parlamentul României”, a susţinut Diaconescu.
În opinia liderului PMP, România se confruntă în prezent cu un paradox politic fără precedent.
„Este dificil în acest moment de stabilit dacă vreun partid politic din România este capabil să coaguleze majoritatea fie la putere, fie în opoziţie. Este un paradox politic aproape fără precedent. Această lipsă de disponibilitate, ca să fiu amabil, în ceea e priveşte asumarea este de-a dreptul jenant pentru o clasă politică ce ar trebui să aibă soluţii pentru orice situaţie de criză. În propunerile, ideile care se vehiculează public, este conţinut practic un singur mesaj: ‘nu suntem capabili şi nu dorim să preluăm administrarea României în acest moment’. Restul sunt teme de comunicare prin care se încearcă cosmetizarea a unei atitudini laşe care nu are absolut niciun fel de raţionalitate în condiţiile în care nimeni altcineva decât o clasă politică nu-şi poate asuma gestiunea situaţiei societăţii româneşti”, a mai spus Cristian Diaconescu.
În opinia sa, consecinţele crizei politice pot fi devastatoare în continuare, dincolo de aspectele care ţin de sănătate. În acest sens, el cataloghează această criză politică drept cea mai gravă problemă cu care ne confruntăm.
„Aş vrea să amintesc că un guvern de administrare nu poate adopta un buget. În egală măsură, un guvern de administrare nu poate da un mandat miniştrilor să intre în proiectele de prefinanţare prin PNRR. Din acest punct de vedere, nu numai că riscăm să pierdem proprii bani, dar riscăm în egală măsură să compromitem finanţările din fondurile europene. Este inadmisibil, dacă ar fi să privim doar spre aceste zone”, a mai spus liderul PMP.
Program național de testare gratuită și convocarea CSAT pentru un plan de urgență, printre cerințele PMP
Totodată, Cristian Diaconescu a mai precizat că PMP solicită de urgenţă implementarea unui program naţional de testare gratuită cu prioritate pentru grupele vulnerabile, care sunt mult mai expuse la infectarea cu SARS-CoV2, şi cere convocarea CSAT pentru elaborarea unui plan de urgenţă.
Acesta a criticat situaţia în care se află România din punct de vedere al numărului mare de infectări cu SARS-CoV2, dar şi a faptului că spitalele şi autorităţile sunt depăşite de situaţie.
„Este o situaţie dramatică cea prin care trecem. Practic suntem în situaţia ca în România să facem medicină de dezastre. În acest moment, priorităţile autorităţilor prin voinţa politică a unor oameni de stat trebuie să fie orientată spre tot ceea ce înseamnă strategie. Acum nu există un plan coerent privind prevenirea îmbolnăvirilor şi modului în care se exercită o presiune extraordinar de mare pe spitale”, a declarat Diaconescu.
Liderul PMP a subliniat necesitatea implementării unor programe naţionale gratuite pentru categoriile defavorizate şi cele vulnerabile.
„Solicităm de urgenţă implementarea unui program naţional de testare gratuită cu prioritate pentru grupele vulnerabile, precum şi reluarea caravanelor şi campaniilor de vaccinare, cu prioritate pe categoriile vulnerabile. Există disponibilitate, mai ales în rândul partenerilor tradiţionali strategici ai României, pentru a se coopera cu Bucureştiul în vederea asigurării unui sprijin material, funcţional, în ceea ce priveşte stabilizarea situaţiei critice în care ne aflăm acum. Medici specializaţi în ATI, echipe medicale sunt la dispoziţia României prin voinţa politică a partenerilor noştri. Este nevoie decât de disponibilitate şi de solicitare structurată, planificată, în relaţia cu aceşti parteneri”, a afirmat Cristian Diaconescu.
Acesta solicită convocarea CSAT, „dar nu întâmplător” pentru că „în această situaţie care reprezintă o ameninţare la siguranţa naţională, deci implicit atrage competenţa Consiliului Naţional de Apărare a ţării, este nevoie de toate instituţiile care asigură şi au menirea legală de a apăra siguranţa cetăţeanului, împreună cu un comitet de medici la nivelul CSAT, să implementeze un plan de urgenţă în următoarele două săptămâni”.
„Din această perspectivă, discuţiile mai mult sau mai puţin conturate, organizate în diverse zone administrative, după părerea noastră nu mai sunt suficiente”, a afirmat liderul PMP.
În opinia acestuia, „de o parte şi de alta a mesei trebuie să se aşeze expertiza medicală de cea mai bună calitate care există în România şi instituţiile responsabile care să apere drepturile cetăţeanului român, şi toate acestea în forma organizată a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării”.
Cristian Diaconescu solicită şi cooptarea sistemului de sănătate privat din România în lupta pandemiei de COVID-19.
„Nu văd niciun fel de problemă ca statul să deconteze nişte tratamente, iar cazurile să fie preluate într-o formă organizată, planificată, şi de spitalele private”, a mai spus Diaconescu, în timpul conferinţei de presă susţinută la Iaşi.
Sursa Foto: Facebook / Cristian Diaconescu
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
24 comentarii