G4Media.ro

Liderul PPE, cel mai mare grup europarlamentar, susține că UE trebuie să…

Sursa foto: Facebook/ Manfred Weber

Liderul PPE, cel mai mare grup europarlamentar, susține că UE trebuie să își accelereze eforturile pentru crearea propriilor capacități militare și să se bazeze mai puțin pe SUA

Liderul celui mai mare grup europarlamentar, Partidul Popular European (PPE), Manfred Weber, a declarat că Uniunea Europeană (UE) trebuie să își accelereze eforturile pentru crearea propriilor capacități militare și să se bazeze mai puțin pe Statele Unite ale Americii (SUA), relatează politico.eu.

Într-un interviu acordat grupului media Funke, Weber a explicat că, deşi ţările membre UE au sute de mii de trupe, ele nu au fost în poziţia de a securiza aeroportul din capitala afgană Kabul.

„Armatele naţionale, evident, rămân principalii piloni ai apărării. Dar, pas cu pas, trebuie să construim capacităţi europene, precum o forţă europeană de reacţie rapidă, compusă din câteva mii de oameni. Avem nevoie, de asemenea, de o brigadă de apărare cibernetică”, a spus Manfred Weber.

Uniunea Europeană a făcut deja mai mulţi paşi către o abordare militară comună. În 2017, blocul comunitar a lansat un pact pentru dezvoltarea unor proiecte militare comune, printre care supraveghere maritimă şi apărare cu drone. În acest an, 14 state membre au propus crearea unei unităţi de reacţie rapidă, formată din 5.000 de militari.

Însă, dependenţa de SUA pentru misiunea de evacuare din Afganistan a amplificat apelurile pentru o cooperare militară europeană mai intensă.

Preşedintele Consiliului European Charles Michel a subliniat, săptămâna trecută, că dezvoltarea capacităţilor militare ale UE este „de importanţă capitală pentru viitorul Europei”.

Totuşi, ţările membre UE sunt divizate pe acest subiect. Multe dintre ele, în special ţările baltice, se tem că eforturile UE s-ar putea suprapune cu cele al NATO şi le-ar putea dilua. Unele guverne sunt îngrijorate şi că asemenea măsuri ar putea afecta relaţiile cu SUA.

În ultimele săptămâni, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat de mai multe ori că iniţiativele UE în domeniul apărării ar putea slăbi Alianţa Nord-Atlantică.

Referitor la acest aspect, Weber a argumentat că o cooperare militară europeană mai strânsă ar economisi miliarde de euro şi ar spori autonomia blocului comunitar. „Belarus, Ucraina, Africa de Nord, Orientul Mijlociu – americanii nu vor rezolva aceste probleme pentru noi”, a explicat el.

Sursa foto: Facebook/ Manfred Weber

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Astept asta de multa vreme . nu mai e loc de intors germania sa isi asume impreunacu noi toti apararea

  2. UE ,ca entitate globalista, stie ca marea resetare a lui schwab se bazează pe detronarea SUA ca principal si unic hegemon în apărarea drepturilor si libertăților civile. În curând veti vedea preluarea datoriilor extrem de mari ale țărilor de către bănci care vor condiționa tot procesul cu o confiscare mondiala a proprietății private. Datoriile vor crește accelerat si bursele vor fi manipulate, vedeti pretul energiei! Energia electrică, mult dorita de resetarzi,
    va avea niste preturi mari în așa fel încât oamenii să fie împiedicați sa-si achiziționeze masini, sa pretinde bunăstare.
    Welcome to the Brave New World!
    Farsa sacrificii, libertatea se va duce in cap si oamenii in tarcuri ca vitele.

  3. Se trezesc comunistii la viata. O Europa de la Lisabona la Vladivostok, dupa cum visa Macron. Decuplarea de SUA va face UE tandari in secunda doi, asadar ar trebui sa se gandeasca de doua ori inainte sa -si doresca armata europeana germana. Al 4-lea Reich.

    • Cel mai probabil o sa fie state care o sa urmeze exemplul uk si o iasa din blocul ne_omar_xist, pana ce se face armata ue in ue o sa ramana germania, franta si italia, toate state totalitare care incalca drepturile omului.

    • este un lucru bun

  4. Fără AMERICANI Europa vorbea germana.Germania fără planul american de refacere era o sursa de insecuritate in Europa . Funcționarii de la Bruxelles au gânduri de mărire ,vor sa primească onoruri militare de la armata ue. Ăștia sunt rupți complet de realitate.

  5. Nu este un lucru rau in sine. Chiar este de dorit. Dar citi ani vor trebui pina sa ajungem macar la nivelul Turciei? Intre timp ce facem? Aaaa, facem o incruscrire cu Aliosa. Asta e planul. La rahat cu USA! Acuma este adevarat, ca mare pret pe ajutorul lor , mai ales dupa Afganistan, parca nu ai da.