G4Media.ro

Liderul regiunii nerecunoscute Transnistria a discutat cu ambasadorul UE la Chișinău despre…

Sursa Foto: Captură Știrile PROTV

Liderul regiunii nerecunoscute Transnistria a discutat cu ambasadorul UE la Chișinău despre securitatea regională

Șeful Delegației UE în Moldova, Janis Mazeiks, a declarat că în cadrul unei întrevederi recente cu liderul transnistrean Vadim Krasnoselski a discutat despre securitatea regiunii și problemele energetice, potrivit Rador Radio România. Mazeiks a declarat că Transnistria joacă un rol important în tabloul energetic al regiunii.

Regiunea separatistă Transnistria, nerecunoscută pe plan global, se află sub influența politică a Moscovei. Cu toate acestea, în ultimii ani și-a reorientat economia spre Vest, 80% din exporturi mergând în UE. De asemenea, Tiraspolul s-a abținut de la orice implicare în războiul hibrid dus de Moscova împotriva Republicii Moldova.

„UE încearcă să ia legătura cu regiunea transnistreană, deoarece este important pentru UE să dezvolte toate părțile Moldovei. Nu pot dezvălui toate detaliile întâlnirii, dar întotdeauna discutăm despre problemele de securitate ale regiunii, energie, drepturile omului, a căror respectare o monitorizăm îndeaproape”, a declarat ambasadorul.

Mazeiks a adăugat că la întâlnirile cu liderii transnistreni se discută și despre relațiile cu Uniunea Europeană, deoarece „afacerile din regiunea transnistreană sunt și un participant al comerțului liber cu UE”.

„Și acum vedem că 80% din exporturile regiunii merg către țările UE. Cred că acesta este un punct de plecare foarte bun pentru a dezvolta în continuare aceste relații”, a mai spus diplomatul european.

Întrebat de ce Chișinăul a refuzat să semneze declarația propusă de Tiraspol privind asigurarea păcii, Mazeiks a spus că malul drept a pregătit propria sa versiune a unei astfel de declarații.

„În diplomație se întâmplă lucruri diferite. Există două evoluții posibile: fie va exista disponibilitatea pentru o anumită formulare de compromis, fie uneori se dovedește că un astfel de document nu este încheiat”, a spus Mazeiks, menționând că ceea ce este important pentru el nu este semnarea unei astfel de declarații, ci soluționarea pașnică a conflictului.

De asemenea, el a subliniat că este important pentru UE ca Moldova să se alăture comunității europene deja reintegrată. Dar, în același timp, a spus Mazeiks, UE nu dorește ca republica să devină ostatica soluționării conflictului transnistrean.

„Și de aceea nu excludem posibilitatea ca inițial malul drept să adere la UE, iar mai târziu malul stâng”, a rezumat șeful Delegației UE în Moldova.

La începutul lunii iulie, liderul DMR nerecunoscute, Vadim Krasnoselski, în cadrul unei întâlniri la Tiraspol cu ambasadorul UE în Moldova, Janis Mazeiks, s-a plâns că Chișinăul a refuzat să semneze o declarație care să confirme că conflictul transnistrean va fi soluționat exclusiv prin mijloace pașnice. Biroul pentru Reintegrare, comentând această declarație a lui Krasnoselski, a spus că „Tiraspolul prezintă în mod deliberat inițiative provocatoare cu obiective de rea-credință.
Sursa: INFOTAG / Rador Radio România

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Cred că și rușii din Transnistria ar trăi mai bine in UE decât in Rusia! Nu stiu de ce se încăpățânează să susțină o dictatură sângeroasă!