G4Media.ro

Liderul regiunii separatiste Transnistria cere recunoașterea independenței

Foto: Eugen Tomac / Facebook

Liderul regiunii separatiste Transnistria cere recunoașterea independenței

Liderul regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski, a susținut vineri că singura soluție pentru rezolvarea conflictului cu Moldova este recunoașterea independenței Transnistriei, potrivit portalului msn.com.

„Ce ne privește pe noi, Pridnestrovia?”, a întrebat Krasnoselski, folosind numele rusesc al regiunii. „Independența și dorința de recunoaștere internațională. Pentru asta luptăm. Nu văd alte opțiuni pentru rezolvarea conflictului”, a indicat el într-un discurs rostit cu ocazia celei de-a 30-a aniversări a prezenței trupelor rusești în regiune.

În 29 iulie 2022 se împlinesc 30 de ani de la începerea operațiunii de „menținere a păcii” în Transnistria, care se desfășoară în conformitate cu acordul din 21 iulie 1992, semnat de președinții Rusiei și Republicii Moldova, Boris Elțîn și Mircea Snegur.

În acest context, Krasnoselski a calificat drept „periculoase și ipocrite” declarațiile politicienilor moldoveni potrivit cărora acordul din 1992 cu Rusia a fost semnat sub presiunea Kremlinului. „Armata rusă a oprit războiul din Nistru și a salvat viețile nu doar ale pridnestrovenilor, ci și ale moldovenilor, ale oamenilor de mai multe naționalități”, a adăugat el în comentarii preluate de Interfax.

În urmă cu o săptămână, „ministrul de externe” al regiunii separatiste a declarat că Transnistria este hotărâtă să obțină independența și o posibilă unificare cu Rusia și că faptul că Moldova a devenit candidat la aderarea la Uniunea Europeană pune capăt oricărei posibilități de cooperare.

Reamintim că Parlamentul moldovean a aprobat joi prelungirea cu 60 de zile a stării de urgență în țară, decretată la scurt timp după izbucnirea războiului din Ucraina vecină.

Autoritățile moldovenești au dat ordinul de închidere a spațiului aerian după începutul invaziei rusești în Ucraina, având în vedere riscurile generate de războiul din țara cu care Republica Moldova are o parte din graniță, zonă în care se află și teritoriul separatist.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Ok…cu doua conditii!!!!transnistria sau rusia sa ia pe teritoriul lor toti distrusii rusi din moldova si sa le ofere cetatenie iar moldova sa le-o retraga …si rusia sa-si retraga complet militarii si armamentul din regiune…✊✊✊✊

  2. dar car e conflictul intre cele doua parti? cumva rusul nu poate convietui cu alte natii daca nu e el la butoane?

  3. Cedati transnistria ucrainei si cereti bucovina si cetatea alba la scimb, plus insulita. Acesta e adevarul istoric si viitorul unei romanii violata de prea multe ori

  4. Bâlciul prost pe nume transnistria va dura atâta timp cât toți se vor complace sa facă afaceri cu clanul mafiot al bașca ului tiraspolean. Ia blocați-le accesul importurilor, furnizarea de bunuri, plata pensiilor, gaze și tot ce mai vor ei. Veți fi surprinși de cât de mulțumiți vor fi de „independenta” lor. Sa nu uitam ca cei 1600 de soldați rusi cantonat acolo, consumă. Dacă fac pe nebunii, „o racheta ruseasca de fabricație sovietica ce și-a pierdut traiectoria” a lovit depozitul de muniție din transnistria. Le trece mintenaș.