Liderul sindicatelor din silvicultură: Concluzia discuţiilor de azi vizavi de ordonanţa trenuleţ a fost că avem nişte probleme de interpretare de către angajator
Concluzia discuţiilor cu reprezentanţii Guvernului referitoare la „ordonanţa trenuleţ” a fost că există nişte probleme de interpretare de către angajator şi că sunt lucruri care se pot face, însă o abrogare nu a fost agreată nici măcar la nivel de discuţie, a declarat, vineri, pentru Agerpres, Silviu Geană preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Silvicultură „Silva”.
„La întâlnire au participat şeful Cancelariei prim ministrului, domnul Ştefan Radu Oprea. Au mai participat, de la Ministerul de Finanţe, secretarul de stat Mihai Diaconu şi un consilier de stat Cristian Văcaru, (…) Discuţiile s-au purtat cu fiecare dintre noi în parte, cu CFR- ştii, cu silvicultorii, cu colegii de la administraţia publică, cu colegii de la aeroporturi, cu pensionarii şi concluzia a fost că vizavi de „ordonanţa trenuleţ”, noi, ca şi activi, avem nişte probleme în interpretarea de către angajator. Adică angajatorul, după ce a intrat în vigoare „ordonanţa trenuleţ” a zis: nu se mai aplică contractele colective de muncă, nu mai putem face angajări, nu mai facem nimic, ne-am blocat. Ori, secretarul de stat Dianconu (…) a zis că nu e chiar aşa. Sunt lucruri care se pot face şi care ţin de nişte interpretări şi că ne aşteaptă, începând de luni, pe cei interesaţi, de aşa manieră încât, pe sectoare, cu angajator sau fără angajator, să încercăm să rezolvăm punctual problemele considerate că ar putea fi de interpretare legislativă, în sensul favorabil. Îngrădirile din lege rămân, cu siguranţă. O modificare în sensul cerut de noi, o abrogare, nu a fost agreată nici măcar la nivel de discuţie, date fiind problemele de natură financiară, bugetară pe care le are statul în momentul de faţă”, a explicat Geană..
Acesta a adăugat că Ştefan Oprea a preluat a preluat toate temele discuţiilor şi a promis că le duce mai departe către prim-ministru.
Pe zona de păduri, preşedintele Silva a subliniat că există nişte probleme care ţin de Guvern, precum plata unor compensaţii pentru serviciile de pază pe care le fac administratorii, numai din trimestru IV al anului trecut adunându-se peste 30 de milioane de lei. „Noi am plătit salarii, am înregistrat cheltuieli şi dacă Guvernul nu ne dă bani, suntem într-o mare dificultate”, a punctat Silviu Geană.
De asemenea, potrivit acestuia mai sunt nişte aspecte legate de „o decizie politică” privind desfiinţarea direcţiilor silvice judeţene care nu sunt de profit.
„Prin contextul administrării pădurilor nu cred că obiectivul principal care se doreşte de la pădure este profitul, pentru că profitul de la pădure nu poate veni decât dacă exploatăm, recoltăm şi valorificăm mai mult lemn. Există nişte nişte paşi care trebuie urmaţi, există nişte cote de tăiere, există din urmă nişte indicatori de creştere a pădurilor care nu pot fi depăşiţi, indiferent cât de mare este foamea în bugetul României. Experimente de felul ăsta cu desfiinţarea de direcţii silvice au mai fost făcute în istoria recentă”, a afirmat Geană.
El a menţionat că în întâlnirea de vineri a pus toate problemele pe agenda Guvernului şi urmează, ca, probabil într-o săptămână, să aibă loc o serie de întâlniri la nivel de Secretariat General al Guvernului, sau la nivel de ministru sau de Cancelarie a prim ministrului pentru a se vedea „ce se doreşte a se face şi ceea ce se poate face din ceea ce se doreşte, de aşa manieră încât să nu stricăm şi mai mult lucrurile”.
„În linii mari, acestea ar fi rezultatele întâlnirii de astăzi. Nu sunt rezultate spectaculoase. Sincer, nici nu ne aşteptam să batem din palme şi să rezolvăm lucruri de maniera aceasta. Dar cu siguranţă, dacă în perioada următoare vom continua dialogul cu decidenţii şi nu vom ajunge la un compromis rezonabil, vom relua protestele”, a concluzionat preşedintele Federaţiei Silva.
Ceferişti, militari în rezervă, poliţişti, mineri, silvicultori, siderurgişti şi alte categorii profesionale, dar şi pensionari s-au adunat vineri, începând cu ora 13:00, în Piaţa Victoriei, unde au protestat timp de aproape trei ore, nemulţumiţi de legislaţia în domeniul pensiilor, al salarizării şi de legislaţia echivalentă pentru sistemul de apărare, siguranţă şi ordine publică, precum şi de măsurile luate prin recenta „ordonanţă a austerităţii”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.