Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, acuză Occidentul că se află în spatele unei mișcări a femeilor iraniene activiste care contestă vălul islamic obligatoriu
„Recent, sub pretextul hijabului (vălul islamic, n.r.), au ridicat din nou cazul femeilor… Dintr-o dată, mașina de propagandă și… mass-media din Statele Unite și Marea Britanie și din alte câteva locuri, precum și mercenarii și adepții lor, trec la atac”, a declarat ayatollahul Ali Khamenei în remarci preluate de mass-media de stat, potrivit Reuters.
„Scopul dușmanilor este de a răspândi îndoiala în rândul oamenilor… și de a le zdruncina credința, care este principalul factor de menținere a țării și a sistemului islamic”, a declarat Khamenei într-un discurs adresat imamilor pentru rugăciunea de vineri.
Pe 12 iulie, activistele iraniene pentru drepturile omului au îndemnat femeile să își dea jos vălul în mod public cu ocazia „Zilei naționale a Hijabului și a castității”, riscând să fie arestate pentru sfidarea codului vestimentar islamic, în condițiile în care conducătorii dogmatici ai țării iau măsuri mai dure împotriva „comportamentului imoral”.
În urma apelurilor la proteste anti-hijab, videoclipuri postate pe rețelele de socializare au arătat cazuri de ceea ce părea a fi o acțiune dură a unităților de „poliție a moralității” împotriva femeilor care și-au dat jos hijab-ul.
O înregistrare video devenită virală a arătat o mamă care implora poliția „moralității” să o elibereze pe fiica sa din cauza bolii sale și care încerca să oprească o dubă a poliției stând în fața ei. Imaginile au determinat autoritățile iraniene să anunțe că echipa de poliție în cauză va fi sancționată disciplinar.
Dar nouă acțiune de reprimare a autorităților iraniene împotriva femeilor care încalcă legea țării privind „hijab-ul și castitatea” a fost criticată pe scară largă, chiar și de către personalități din cadrul clerului, relatează Radio Europa Liberă/Libertatea.
Abdolhadi Mar’ashi, un cleric influent din orașul sfânt Mashhad, a demisionat din funcția sa provincială pentru a protesta împotriva comportamentului necorespunzător al patrulelor poliției moralității. În scrisoarea sa de demisie, Mar’ashi a declarat că „înțelegerea noastră a ceea ce este corect și ceea ce este greșit în cadrul islamului a fost limitată doar la hijab”.
În loc să se concentreze pe aplicarea legii hijabului, Mar’ashi a sugerat că autoritățile ar trebui să acorde prioritate altor probleme cheie precum „corupția guvernamentală, justiția socială, securitatea economică, disparitățile de clasă, dependența de droguri, sărăcia națională [și] libertatea de exprimare”.
Jalal Rashidi Koochi, un deputat care este șeful unei comisii parlamentare pentru afaceri interne, a declarat că poliția moralității „nu a obligat pe nimeni să respecte hijab-ul”, sugerând că folosirea forței a avut efecte contraproductive.
Noua aplicare a legii hijabului a scos la iveală diviziunile din Republica Islamică, opunând cetățenii împotriva susținătorilor regimului clerical. Confruntările au avut loc pe străzile multor orașe din Iran.
Ministerul iranian al Orientării a transmis agențiilor de publicitate că de acum înainte femeilor le este interzis să apară în reclame. Ministerul a trimis o scrisoare agențiilor la sfârșitul săptămânii trecute, în urma difuzării unui videoclip promoțional al companiei de înghețată Domino, în care apare o actriță purtând un pulover care continuă să îmbrace alte straturi de haine, în timp ce pe ecran apar imagini cu un baton de înghețată. La finalul spotului publicitar, actrița poartă o pufoaică și o căciulă de iarnă în timp ce gustă din batonul de înghețată.
Ulterior, o agenție guvernamentală a calificat reclama drept „un delict” și a condamnat utilizarea unei actrițe, afirmând că astfel de reclame duc la „promovarea imoralității” în societate.
Rudele lui Nazanin Bahrami spun că actrița iraniană a fost arestată de poliția sub acoperire în centrul Teheranului. Bahrami a fost una dintre cele aproximativ 800 de femei care au semnat recent o declarație prin care denunță hărțuirea sexuală și violența „sistematică” împotriva femeilor în industria cinematografică iraniană și a cerut un mecanism care să asigure că cei responsabili sunt trași la răspundere.
Potrivit rudelor ei, Bahrami se întorcea acasă în capitală de la serviciu când a fost înconjurată de polițiști în civil și reținută. Nu se știe unde se află aceasta, iar oficialii nu au comentat situația.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
5 comentarii