Liderul unei grupări neo-naziste americane, extrădat din România / Robert Paul Rundo ar fi membru al mișcării Rise Above Movement (RAM) / A participat la mai multe acțiuni în Bulgaria, Ungaria, Serbia și România
Robert Paul Rundo (foto), în vârstă de 33 de ani, din Huntington Beach, California, presupus membru fondator al mișcării Rise Above Movement (RAM), a fost transportat de agenți speciali ai FBI din România la Aeroportul Hollywood Burbank, unde a ajuns marți seara, anunță Departamentul de Justiție al SUA.
Rundo se află în custodie federală și se așteaptă ca în această după-amiază să aibă loc prima înfățișare și să fie pus sub acuzare la Tribunalul Districtual al SUA din Los Angeles.
Acesta, împreună cu Robert Boman, 30 de ani, din Torrance, California, și Tyler Laube, 27 de ani, din Redondo Beach, California, sunt acuzați de conspirație pentru încălcarea Legii antirevoltă pentru activitățile sale în legătură cu RAM, o organizație de supremație albă care s-a prezentat în mod public ca fiind ”un grup militant pregătit de luptă al unei noi mișcări naționaliste de supremație albă și de identitate”. Rundo și Boman sunt, de asemenea, acuzați de o acuzație de revoltă.
Potrivit documentelor instanței, inculpații au participat la conspirație în diferite moduri, inclusiv prin angajarea în recrutarea membrilor RAM, coordonarea și participarea la antrenamente de luptă corp la corp și alte tipuri de antrenamente de luptă, deplasarea la mitinguri politice pentru a ataca protestatari și alte persoane și publicarea de fotografii și videoclipuri cu acte violente pentru a recruta alți membri pentru evenimente viitoare.
În rechizitoriu se afirmă că diverși membri ai conspirației au participat direct la atacuri la mitinguri politice din Huntington Beach la 25 martie 2017, la Berkeley la 15 aprilie 2017 și la San Bernardino la 10 iunie 2017.
În lunile care au urmat acestor evenimente, inculpații s-ar fi antrenat pentru evenimente viitoare și ar fi sărbătorit atacurile lor, care au inclus postări online cu fotografii ale membrilor RAM atacând oameni.
În iunie 2019, o instanță districtuală federală a respins acuzația împotriva lui Rundo și a celorlalți inculpați, constatând că Legea federală antirevoltă a încălcat Primul Amendament.
Atât acuzațiile de conspirație, cât și cele de revoltă sunt prevăzute de lege cu pedepse maxime de cinci ani de închisoare.
Grupul operativ comun de combatere a terorismului al FBI investighează acest caz.
Poliția Națională Română, Direcția de Combatere a Crimei Organizate și Terorismului, Parchetul General al României și Poliția de Frontieră; Biroul Regional de Securitate și Secția Consulară/Serviciul pentru Cetățeni Americani al Ambasadei SUA la București, în coordonare cu Interpol România, au oferit asistență substanțială pentru a asigura arestarea și extrădarea lui Rundo, anunță Departamentul de Justiție al SUA.
În 2020, Bellingcat a dezvăluit că Robert Rundo se afla în Serbia, de unde publica pe Telegram videoclipuri în care, alături de alte persoane, scria cu graffiti mesaje de promovare a supremației albilor pe zidurile din Belgrad.
În februarie 2020, Rundo publica un articol pe un site naționalist în care scria că a participat la un marș organizat de extremiștii din Serbia, în fața ambasadei SUA din Belgrad.
Bellingcat a scris că Rundo a participat și la o comemorare neonazistă ce a avut loc la Budapesta, Ungaria, în februarie 2020. La marșul respectiv au participat 600 de neonaziști din Europa.
Ei s-au adunat în capitala Ungariei pentru ceea ce ei numesc „Ziua onoarei”, comemorarea unei tentative de evadare a forțelor naziste asediate în 1945.
Două săptămâni mai târziu după acel eveniment, Rundo a fost la Sofia, în Bulgaria, pentru un marș anual neonazist care a fost interzis de autoritățile locale.
Într-un interviu la un podcast neonazist din septembrie 2020 – unul în care Rundo folosește un limbaj antisemit și face referire la cartea Mein Kampf a lui Adolf Hitler – acesta a susținut că a părăsit Statele Unite din cauza „hărțuirii neîntrerupte” din partea forțelor de ordine americane.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank