Liderul USR București, despre inițiativa de îngrădire a accesului la informațiile de interes public: „Care e urgenţa? Să nu mai aflam noi ce se întâmplă la stat”
Deputatul USR Claudiu Năsui apreciază că proiectul conform căruia instituţiile publice pot să refuze motivat comunicarea informaţiilor cerute, dacă acestea „sunt solicitate cu rea-credinţă”, reprezintă „încă o lovitură pe final de mandat” prin care parlamentarii vor să îngreuneze accesul la informaţii publice.
„Încă o lovitură pe final de mandat şi pe repede înainte, parlamentarii vor să ne îngreuneze accesul la informaţii publice. Se pare că românii nu sunt buni decât să muncească şi să plătească taxe şi impozite, nu şi să afle ce se întâmplă cu banii după ce îi ia statul. Cel mai tare este, însă, justificarea din expunerea de motive. Oamenii sunt disperaţi că li se cer informaţii de către ‘diverse ONG-uri’ şi, ţineţi-vă bine, ‘postaci pe Facebook’. Efectiv aşa au scris în expunerea de motive. Zic că informaţiile publice sunt cerute pentru a ‘şantaja’, a ‘ameninţa’, a ‘hărţui’ şi a ‘provoca scandaluri publice’. Deci scandalul nu este că ei fură şi îşi bat joc de banii contribuabililor. Scandalul este că se află”, scrie Năsui, pe Facebook.
Potrivit acestuia, proiectul instituie o taxă pentru cererile de informaţii „fără o grilă sau praguri minime sau maxime”, taxă care ar urma să se stabilească prin act administrativ.
„Practic, instituţiile statului pot pune o taxă mare ca să descurajeze cererile de informaţii. Dar legea nu se opreşte aici. Mai instituie şi cazuri generalizate de refuz, ambigue şi largi, astfel încât să se poată refuza uşor accesul la informaţii. Adevărul este că, la cât se fură şi se risipeşte la stat, cred şi eu că le e frică să aflăm uşor informaţii”, menţionează deputatul.
Năsui atrage atenţia asupra faptului că proiectul a fost depus joi în procedură de urgenţă şi apreciază că acest lucru este nejustificat.
„Care e urgenţa? Să nu mai aflam noi ce se întâmplă la stat”, adaugă el.
O inițiativă legislativă înregistrată săptămâna aceasta la Parlament vizează modificarea legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public în sensul restrângerii tocmai a accesului la aceste informații prin impunerea de taxe ce pot fi stabilite arbitrar, dar și prin posibilitatea autorităților publice de a refuza oferirea de informații, lucru nepermis potrivit legii în vigoare. Printre motivele pe care autoritățile publlice le pot invoca în refuzul lor de a oferi informațiile de interes public solicitate, inițiatorii modificărilor au introdus inclusiv ”reaua-credință” a solicitantului.
Propunerea de modificare a legii 544/2001 îi aparține deputatei PSD de Dolj Eliza Mădălina Peța Ștefănescu și a fost semnată de alți trei parlamentari social-democrați, dar și de liderul deputaților PNL, Florin Roman, care a anunțat însă vineri că îşi retrage semnătura de pe proiect.
Foto: Claudiu Năsui, liderul deputaților USR. Sursa: Inquam Photos / Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
15 comentarii