G4Media.ro

Liga Studenţilor din Iaşi, despre accesul în sălile de examen doar în…

sursa foto: Facebook / RO Vaccinare

Liga Studenţilor din Iaşi, despre accesul în sălile de examen doar în baza testelor sau vaccinurilor: O astfel de ingerinţă este total extra legală, creează un precedent foarte periculos 

Reprezentanţii Ligii Studenţilor din Iaşi au anunţat, joi, că au lansat o scrisoare deschisă prin care cer suspendarea deciziei Consiliului de Administraţie a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Gr.T.Popa” privind accesul studenţilor în sălile de examen doar în baza testelor sau vaccinurilor împotriva COVID-19, transmite Agerpres.

„Dorim să depunem o acţiune de suspendare a hotărârii Consiliului de Administraţie, pentru că în momentul de faţă UMF Iaşi se află într-un exces de putere, neexistând bază legală prin care să oblige studenţii şi cadrele didactice să participe la sesiunea de examene exclusiv pe baza testelor sau certificatului de vaccinare.

O astfel de ingerinţă este total extra legală, creează un precedent foarte periculos pentru tot sistemul public de învăţământ din România. Trebuie să facem pe toate căile posibile astfel încât să îi ajutăm pe studenţii din UMF să aibă mai mult curaj. Au existat foarte multe presiuni asupra lor în ceea ce priveşte această chestiune.

Dialogurile sunt inexistente pentru că UMF alege să discute numai cu organizaţiile studenţeşti din cadrul UMF care în momentul de faţă susţin poziţia universităţii. Mai mult, au fost lideri ai acestor asociaţii care i-au ridiculizat pe cei peste 2.000 de studenţi care se opun acestei decizii. Este un fapt absolut îngrijorător că cei care se numesc reprezentanţi ai studenţilor calcă în picioare dorinţa colegilor lor”, a declarat jurnaliştilor Emanuel Man, reprezentant al Ligii Studenţilor Iaşi.

De cealaltă parte, rectorul UMF Iaşi, Viorel Scripcariu, a afirmat că accesul studenţilor cât şi a profesorilor examinatori şi supraveghetori în sala de examen se va face conform deciziei emise în cursul zilei de miercuri.

„Studentul va putea să intre la examen dacă va face dovada vaccinării, chiar şi numai cu prima doză, sau dacă va aduce un test RT-PCR anticovid care să aibă o valabilitate de 72 de ore, la momentul intrării în examen, sau dacă nu, un test antigen negativ care să aibă valabilitate de 24 de ore, sau să facă dovada faptului că a trecut prin boală, având o perioadă cuprinsă între 14 şi 90 de zile de la momentul în care a fost diagnosticat cu infecţia cu COVID-19, sau să nu se prezinte la examen şi va da examenul în altă sesiune programată conform calendarului anului universitar.(…)

Aceste criterii pe care le-am enumerat sunt aplicabile atât studenţilor cât şi cadrelor didactice la momentul sesiunii, pentru că există şi cadre didactice care nu sunt vaccinate”, a declarat rectorul UMF Iaşi.

Acesta a spus că iniţial ar fi dorit ca universitatea să suporte cheltuielile cu testarea, însă suma ar fi fost mult prea mare pentru bugetul instituţiei. Astfel, studenţii vor fi cei care vor trebui să suporte cheltuielile pentru testele medicale.

Potrivit rectorului, din cei 9.003 de studenţi la studii de licenţă mai puţin de jumătate s-au imunizat faţă de noul coronavirus.

„Referitor la costuri avem 5 opţiuni: vaccinarea, care este gratuită, testarea RT PCR, care este mai scumpă, avem testul antigen care costă aproape nesemnificativ încât iniţial universitatea când am mers pe ideea de a merge pe alternativă un test PCR am luat în calcul să suportăm noi toate costurile.

Însă după estimarea noastră avem aproximativ 4.000 de studenţi care nu sunt vaccinaţi, o medie de 5 examene pe sesiune, ceea ce înseamnă nişte costuri care înseamnă aproape 1 milion de euro pentru o sesiune, ceea ce mi se pare inadmisibil şi nu aş fi fost de acord. Avem mai multe alternative, ei sunt liberi să aleagă ceea ce vor dori.

Este de neconceput ca un student la Medicină sau la o facultate cu profil medical să nu conştientizeze faptul că tot personalul medical ar trebui să fie vaccinat. Există nişte contraindicaţii, dar ele sunt punctuale, pot fi dovedite prin acte medicale, şi atunci nu putem fi absurzi”, a declarat rectorul UMF Iaşi.

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

20 comentarii

  1. Sa speram ca astfel de indivizi vor disparea de la conducerea universitatilor romane.

    • Toți marii dobitoci care acționează pe principiul comunist și își bat joc de libertatea individuală, să fie blestemați în veci! E o inepție să obligi oamenii la un act medical în urma căruia pot avea de suferit. Sistemul imunitar are de suferit în urma stresului sau din cauza unei alimentații precare, știm că nu toți cetățenii sunt bine hrăniți. IDe ce numeroase persoane au renunțat la rapel? S-au simțit foarte rău după prima doză!

  2. eu imi doresc un medic care sa iasa dintr-un student vaccinat

    un sudent la medicina nevaccinat are creierul prajit de FB si teoritile conspiratiei si o sa dea retete dupa ce ghiceste mama omida

  3. Nici macar nu e vorba de tefelism si pupat bocancul hegemonului, injecta-m-as eu cu apica lui. Profesorii sunt in majoritate batrani si cacaciosi, asa ca ar vaccina si pisicile ca sa nu il ia pe hapciu. Unu la suta sansa de deces printre proesorii cu varsta de pensionare inseamna cateva babatii decedate.

    Studentii sa fie multumiti ca nu a venit inca pandemia aceea, in care sa li se ceara sa se castreze.

    • pe vremea lui draknea mancai din urma lui, ai ramas fara stapan
      aur scrie pe tine

  4. In primul rand au optiunea unui test PCR. In al doilea rand ce cauta la medicina daca nu cred in vaccin?!

    • Poae cred doar in vaccinurile dovedite stiintific si aprobate pe baza unei certitudini in privinta eficientei?

      Nici unul din vaccinurile occidentale nu a fost aprobat defintiv, exista doar autorizatii de folosire in virtutea urgentei. Iar urgenta nu e eficienta, chiar daca rimeaza.

    • Dacian e idiot.

    • In primul rand studentii UMF nu au incredere pentru ca acest „vaccin” se afla in studii clinice experimentale ca vad ca se incearca a se uita acest lucru

      In al doilea rand vaccinarea nu a fost si nu este obligatorie fiind un act medical ce nu poate fi niciodata impus obligatoriu si tine de responsabilitatea pe care si-o asuma fiecare dintre noi

      In al treilea rand si eu activez in cadrul UMF si am participat la lucrari practice in scenariul rosu cand rata de infectare era peste 4 la mia de locuitori si nu s-a respectat nicio regula in privinta carantinarii si a cazarii la camin

      In al patrulea rand nu exista o alegere intre testul PCR si vaccin deoarece sunt studenti care nu isi permit costurile unui test PCR care trebuie repetat de „n” ori si de ce si-ar face acest test daca sunt persoane perfect sanatoase

    • Cineva: „In al treilea rand si eu activez in cadrul UMF”

      Da-ti si numele, daca ai cojones, si sa te vedem „neactivand” in cadrul UMF cat de curand.
      Nu vreau un medic care sa ma trateze dupa cum scrie doctorita oftalm-oloaga pe fatzibuci.

  5. Dacă vrei să mergi pe drum cu auto, îți trebuie permis. Dacă vrei să fii medic, primești vaccin…Nu vrei? Parlamentar, politruc, tenor, popă… sunt multe variante.

    • Daca schimb regulile in timpul jocului in functie de cum imi convine este ok? Cam asta se imtampla la UMF, dar esti prea prost sa realizezi.

  6. Si de ce trebuie sa se aplice aceleasi reguli la toti din UMF? Farmacistii, tehnicienii denatri, nutritionistii, cei de la bioinginerie nu calca in spitale. Lor de ce acelasi tratament? Ca sa vrea acest imbecil de rector? Ca asa vrea Catu si ministrul educatiei? Doi dementi!

  7. Tzin sa le spun studentilor (care s au vaccinat 90%) ca pe vremuri studentii reprezentau crema, varful de lance impotriva dictaturilor si a discrimanilor! Dar se pare ca astazi nu mai reprezinta decat niste jenibili! Rusine carbatzilor!

    • Tineretul s-a înmuiat. Ce erau grevele din anii ’90… Acum băieții sunt mult mai obedienți decât fetele. Mă îngrozesc când văd, pe alee fără pietoni, tineri de mână, ea fără mască și el cu mască – romantism curat… Jenant.

  8. Saracutii de ei… Siktir! Eu nu te-am făcut prost pe tine.” Mămica ta a făcut un prost: nu pe tine…

    • Cand compari un permis auto pe care-l faci benevol, cu un vaccin care ti se impune, cum crezi ca te numesti?

  9. Dacă criteriul după care sunt primiți la examene este dovada vaccinării, atunci pentru cadrele didactice care evaluează studenții, sa fie : înălțimea 1,80, maxim 60 de kg, parul negru natural🙃