Liga Studenților Iași: CNATDCU îi apără mandatul de rector lui Tudorel Toader prin amânarea cazului Codruț Olaru
Liga Studenților Iași acuză Consiliul Național de Atestare a Titlurilor Universitare (CNATDCU) pentru „amânarea unei decizii în cazul plagiatului lui Codruț Olaru, coordonat de Tudorel Toader, și solicită urgentarea procedurii, precum și propunerea retragerii titlului de conducător de doctorat pentru Toader”. Consiliul urmează să ia o primă decizie abia pe 20 martie sau la o dată ulterioară, „pentru a nu-l afecta pe fostul ministru al Justiției în campania pentru obținerea celui de-al doilea mandat de rector al Universității ‘Alexandru Ioan Cuza’ din Iași”, spun studenții.
În ianuarie 2018, jurnalista de investigații Emilia Șercan publica în PressOne o analiză asupra cărții „Particularitățile criminalității organizate în România”, publicată la Editura Hamangiu în 2014, bazată pe teza de doctorat cu același nume, susținută cu un an înainte la Facultatea de Drept a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, sub coordonarea lui Tudorel Toader. Șercan arătase că Olaru și-a plagiat întreaga teză, din câteva cărți, articole și un referat on-line. După trei zile este înregistrată la CNATDCU o sesizare cu privire la teză, care îi solicită Universității să emită în termen de 30 de zile un punct de vedere asupra tezei.
Comisia de Etică de la „Cuza” a tergiversat timp de 596 de zile analizarea tezei și emiterea unui punct de vedere, până universitatea a fost somată de Consiliul de Etică și Management Universitar (CEMU) și amenințată cu retragerea acreditării pentru Școala Doctorală de Drept și chiar cu începerea procedurii de suspendare a rectorului, spune LS Iași, într-un comunicat remis Edupedu.ro.
„În august 2018, Liga Studenților (LS IAȘI) a depus o sesizare la Comisia de Etică a Universității „Cuza”, care cuprindea două dosare: unul cu teza fotocopiată, unul cu sursele din care a plagiat Olaru, legate printr-un tabel de corespondență. Comisia a declinat dosarul către CNATDCU, însă acolo nu a fost conexat cu sesizarea din ianuarie 2018. Ulterior, o serie de membri ai Comisiei de Științe Juridice au opiniat fie că sesizarea inițială nu poate fi valabilă, pentru că probele oferite fac trimitere la carte, nu direct la teză, fie că nu pot fi identificate sursele din care s-ar fi plagiat, ignorând cu totul documentele depuse”, se arată în comunicat.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
7 comentarii