G4Media.ro

Ligia Deca, la Odorheiu Secuiesc: Responsabilitatea pentru expertizare și punerea în siguranță…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Ligia Deca, la Odorheiu Secuiesc: Responsabilitatea pentru expertizare și punerea în siguranță a clădirii este partajată între proprietar și cei care o administrează / Clădirea internatului nu a fost expertizată tehnic

Ministrul Educației, Ligia Deca, a mers marți la Odorheiu Secuiesc, unde o parte din clădirea internatului unui liceu s-a prăbușit peste elevi. Ligia Deca le-a declarat jurnaliștilor că acea clădire nu era expertizată tehnic și de aceea nu era încadrată în nicio categorie de risc seismic. Ministrul a precizat că responsabilitatea pentru expertizare și punerea în siguranță a clădirii este partajată între proprietar și cei care o administrează, respectiv Arhiepiscopia Romano-Catolică și primărie.

„Clădirile aparțin Arhiepiscopiei Romano-Catolice Alba Iulia. Ele sunt închiriate către autoritatea publică locală. Asta înseamnă că responsabilitatea pentru punerea în siguranță e partajată între proprietar și cei care o administrează”, a afirmat Ligia Deca.

Ligia Deca a anunțat că va fi demarată și o anchetă a Corpului de control al Ministerului Educației pentru a vedea dacă sunt prevederi ale legislației din educație care nu au fost respectate.

„Oricine este vinovat va fi tras la răspundere. (…) În astfel de cazuri trebuie să ne asumăm cu toții responsabilitatea de a afla cine este responsabil și apoi să se aplice sancțiunile”, a mai declarat ministra Educației.

O parte a clădirii internatului Liceului „Tamași Aron” din Odorheiu Secuiesc, județul Harghita, s-a prăbușit luni seara, chiar în momentul în care copiii intrau în camere după orele de curs. Trei fete și un băiat au fost prinși sub dărâmături. Salvatorii au reușit să scoată victimele, dintre care o fată este în stare foarte gravă, iar băiatul a decedat. Echipele de salvare au încercat resuscitarea acestuia, însă copilul nu a răspuns manevrelor. Victimele au vârste între 15-17 ani. Potrivit reprezentanților primăriei, clădirea aparține Bisericii Catolice, iar primăria plătește o chirie de 330.000 de lei pe an. Liceul a fost construit la începutul anilor 1900.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Cu alte cuvinte, s-a dus acolo ca sa se dezvinovateasca. Nici un cuvant despre victime, nici o empatie, nimic. Doar scaunul pe care sta conteaza, atat.

  2. Ham, ham, ham, spune Deca

  3. Nu va păți nimeni nimic, nici proprietarul, nici cine a pus copiii acolo, nici cine nu a făcut expertizarea, nici autoritatea care nu a solicitat-o, nici cine a dat autorizație, nici, nici, nici…

  4. Ca de obicei, pe dinafara. S-a sapat prea mult si prea aproape de cladire. Asadar, cine a dat autorizatia? Nem?

  5. Ce vină are proprietarul că executoprul lucrării a săpat șanțul chiar pe lângă zidul clădirii ? Ca să știi că nu se face așa ceva pe lângă o clădire veche, pătrunsă de ani de zile de ape pluviale, nu-ți trebuie nici o diplomă în domeniu. Doar minte normală de om cu cap.

  6. Ca sa consolidezi -corect si in conditii de ceva , ceva, siguranta-asa ceva iti trebuie mai multi bani decat sa construiesti de la zero acelasi spatiu ! Cei care administreaza educatia sunt vinovati caci si daca le-a fost cerut, nu au bani nici macar pentru expertizare ! Adica era nevoie de expertiza ca sa afli ca trebuie sa opresti intrarea copiilor in un spoatiu construit la 1900 -chiar si pentru o vizita?!