G4Media.ro

Limba irlandeză devine, din 2022, limbă oficială de lucru la nivelul Uniunii…

sursa foto: Pexels

Limba irlandeză devine, din 2022, limbă oficială de lucru la nivelul Uniunii Europene

Limba irlandeză a fost inclusă în tratatele Uniunii Europene din 2007, dar numai începând de anul acesta a fost promovată la statutul de limbă oficială de lucru la Bruxelles, relatează Agerpres, conform dpa.

Până acum, se aplica o excepţie care nu permitea traducerea în irlandeză a documentelor UE.

Ministrul de stat irlandez pentru Europa, Thomas Byrne, a declarat că schimbarea dă speranţe pentru o posibilă renaştere a limbii irlandeze.

Statutul deplin de limbă oficială a UE ar fi un avantaj uriaş pentru irlandeză, apreciază dpa.

Ziarul Irish Times a comentat vineri că noua situaţie reprezintă încununarea unor ani de eforturi pentru acumularea la Bruxelles de cunoştinţe lingvistice privind irlandeza. Numărul de vorbitori ai acestei limbi în instituţiile UE a crescut de la 58 în urmă cu cinci ani la 170 în prezent şi va depăşi 200 anul acesta, arată publicaţia.

Costul volumului mai mare de traduceri şi de interpretări la reuniuni este acoperit din bugetul UE, la care Irlanda este contributoare netă. Conform Comisiei Europene, pentru care lucrează 2000 de traducători, costul total pentru cele 24 de limbi oficiale ale Uniunii este de 349 de milioane de euro pe an, adică aproximativ 0,2% din bugetul total.

Irlandeza este una din cele trei limbi celtice actuale, alături de cea din Scoţia şi cea din insula Man şi are statutul constituţional de „primă limbă oficială” în Republica Irlanda.

În prezent există circa 1,6 milioane de vorbitori de irlandeză, dintre care se estimează că numai 70.000 folosesc zilnic această limbă. cei mai mulţi trăiesc în vestul Irlandei, în regiunile denumite oficial Gaeltacht.

sursa foto: Pexels/Irlanda

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

  1. M ue englejilor!

  2. Urmeaza araba!

  3. Neclar cum va fi cu limba moldovenească.

    • Limba moldoveneasca exista pentru cei care vor sa nege romanitatea moldovenilor. La fel cum Transnistria, Osetia ei Abhazia exista doar pentru cei care vor vrajba si razboi.
      Asa ca e foarte clar cum va fi cu limba moldovenilor în UE.

    • Ce romanitate, oaie? Daca basina asta condusa de Iohannis si Ciuca are pretentii teritoriale peste Prut, de ce nu ar avea si Rusia, Ucraina sau Swaziland?

  4. Eu abia aștept să introducă limba farsi

  5. Doar trei limbi celtice actuale?? Cu bretona si cornish cum ramane?? De ce nu va puteti documenta, macar superficial, inainte de a scrie?

    • Dar în Țară Bascilor din Spania ce se vorbește?Nu tot ceva celto-gaelic?Dar portugheza?

  6. Si limba dac’a cand intra in circuit ? Sosoaca ce faci ? Dormi ? Nu lupti destul pentruu opincari tai , sãraco !

  7. Ar trebui introdusă și limba română!

  8. Dar în Țară Bascilor din Spania ce se vorbește?Nu tot ceva celto-gaelic?Dar portugheza?

  9. O mică corecţie: Irlandeza este una din cele trei limbi gaelice actuale, limbile gaelice sunt doar o ramură a limbilor celtice, care includ şi galeza şi bretona.