Limitele libertății de exprimare: Poate sau nu activistul Ceaușescu să hărțuiască pe stradă persoane intrate în atenția publică? Cazul Pavel Abraham
Avocatul Pavel Abraham – 76 de ani, general (r) cu 3 stele, fost șef al IGP, ex-prorector al Academiei de Poliție și fost decan al Facultății de Poliție în anii ’90 – a solicitat în instanță, în noiembrie acest an, emiterea unui ordin de restricție față de activistul civic Marian Tivilic Moroșanu zis Ceaușescu, potrivit portalului instanțelor.
Motivul? Ceaușescu îl hărțuiește pe stradă, îl filmează și îi adresează injurii de tipul ”criminalule”, ”torționarule”, ”milițian criminal”, ”jigodie”, ”comunist”, ”securist”.
Abraham a prezentat în instanță 8 astfel de episoade din acest an și filmările aferente (live-urile pe social media ale lui Ceaușescu).
Totul a culminat – a explicat Abraham – pe 29 octombrie 2024 când a ieșit din clădirea Tribunalului București, împreună cu clienții lui, iar Ceaușescu l-a urmărit în jur de 50 de metri până la mașină, filmând și adresându-i injurii. Pe fondul stării de iritare stârnite de Ceaușescu și încercând să iasă cu mașina din parcarea îngustă, Abraham a lovit ușor mașina unei colege avocat.
Un episod similar relatat de Abraham a fost din 14 octombrie 2024 de la Curtea de Apel București. Atunci, Ceaușescu l-ar fi lovit, ”cu intenție sau nu”, cu prelungitorul (stickul) telefonului, iar telefonul activistului a căzut pe jos.
Abraham a relatat și că în martie, după ce a ieșit din studioul B1Tv și s-a îndreptat spre mașină, a fost urmărit de Ceaușescu care, profitând de faptul că era întuneric și erau singuri pe stradă, l-ar fi amenințat: ”Poate îți dau una peste ochi (…) asta ai fi meritat, să fii bătut, băi, cum ne-ai bătut tu, băi, criminalule, torționarule!”
În fața instanței, Ceaușescu a negat că l-ar fi amenințat vreodată pe Pavel Abraham, că l-ar fi lovit sau că s-ar fi apropiat prea mult de el (de teamă să nu fie chiar el lovit).
Ceaușescu a susținut că nu are ceva în mod special cu Pavel Abraham, ci îi aplică și acestuia același tratament pe care îl aplică altor persoane publice sau intrate în atenția publică, fie politicieni, fie inculpați în diverse dosare penale mediatizate.
În ce-l privește pe Pavel Abraham, Ceaușescu a relatat în fața instanței că la Mineriada din 13-15 iunie 1990 a fost reținut și dus la Școala de Poliție de la Băneasa. În timp ce era anchetat de un elev, ar fi venit Pavel Abraham, care era șef adjunct la acea vreme, și i-ar fi dat două palme ”înjurându-mă, pentru că din cauza mea nu ar fi dormit noaptea”.
Activistul a mai explicat faptul că are calitatea de parte vătămată în dosarele Revoluției și Mineriadei, iar Pavel Abraham ar fi făcut parte din aparatul de represiune comunistă.
Ceaușescu a explicat faptul că apelativele adresale lui Abraham se bazează pe informații publice din mass-media și a invocat articolul 10 din Convenția EDO care apără libertatea de exprimare.
Ce a susținut reprezentantul Ministerului Public (procurorul)
Atât la fond, cât și la apel, procurorul a solicitat emiterea unui ordin de protecție pe o durată de 3 luni, cu o distanță minimă de 10 metri sub care Ceaușescu să nu se poată apropia de avocatul Pavel Abraham.
<< Cu privire la comportamentul pârâtului (Ceaușescu n.r.), dovedit de către reclamant (Pavel Abraham – n.r.), reprezentantul Ministerului Public apreciază că acesta este, fără îndoială, unul hărțuitor, șicanator și denigrator, de natură să îi provoace reclamantului o stare de tulburare, care s-a manifestat prin producerea unui eveniment rutier, cu prilejul ieșirii din parcare cu autoturismul.
În continuare, apreciază că atitudinea pârâtului comportă și o latură agresivă, care reiese din spusele pârâtului ”Îți dau una peste ochi!” și ”Ai merita să fii bătut!”, apreciind că aceste fapte depășesc limitele libertății de exprimare pe care o invocă pârâtul >>, se arată în motivarea Judecătoriei Sectorului 4.
Ce au decis instanțele
Pe 4 noiembrie 2024, judecătoria Sectorului 4 a respins cererea lui Pavel Abraham de emitere a unui ordin de protecție împotriva lui Ceaușescu. Ba mai mult, judecătorul l-a obligat pe Abraham să îi plătească cheltuilelile de judecată în valoare de 5.000 de lei lui Ceaușescu.
Cum a motivat judecătoria
Judecătorul Eugen Teodor Anton de la judecătoria Sectoului 4 a înlăturat proba video din martie 2024 în care admite că Ceaușescu l-ar fi amenințat pe Abraham că îl lovește peste ochi.
Magistratul a argumentat că, potrivit noii legi privind ordinul de protecție nr. 26/2024, doar faptele de după 31 august 2024 pot fi luate în seamă.
Apoi, magistratul a concluzionat că nu poate aprecia faptul că Ceaușescu i-ar fi creat o stare de temere lui Abraham, mai ales tinând cont de experiența acestuia, ci mai degrabă o stare de iritare.
”Instanța reiterează că atitudinea pe care pârâtul (Marian Ceaușescu – n.r.) a manifestat-o față de reclamant (Pavel Abraham – n.r.) este una reprobabilă, însă singura probă care atestă evidența unei stări de temere este chiar declarația reclamantului care însă înainte de a pretinde că se teme de pârât a învederat instanței că, pe datele de 29.10.2024 și 14.10.2024, pârâtul i-a provocat o stare de iritare și rușine, sentimente care în opinia instanței sunt veridice și care sunt în realitate motivele reale ale acestei cereri”, a argumentat instanța.
”Instanța reține că emiterea unui ordin de protecție presupunse intervenția brutală a autorităților (instanța de judecată și alte autorități ale statului) în dreptul la viață privată a persoanelor, prin îngrădirea extremă a unor drepturi, până la suprimarea temporară a acestora, care nu poate avea loc decât în condiții absolut excepționale, când, în lipsa intervenției, se poate intui existența unei stări de pericol pentru desfășurarea normală a vieții persoanei/persoanelor agresate, generate de violența agresorului, manifestată în diferitele modalități descrise de lege.
Or, în cauza de față (…), judecătorul apreciază că ordinul de protecție nu reprezintă un remediu pentru disconfortul pe care pârâtul (Ceaușescu – n.r.) i-l aduce reclamantului (Abraham – n.r.) și nici un mijloc prin care conduita pârâtului să fie corectată în vreun fel.”
Magistratul a argumentat că Abraham are la îndemnână Codul Civil dacă apreciază că a suferit daune de imagine prin injuriile aduse de Ceaușescu sau chiar Codul penal dacă apreciază că a fost lovit sau amenințat de activist.
Prin urmare, a apreciat magistratul, nu se impune emiterea unui ordin de protecție. ”Reclamantul (Abraham – n.r.) nu a făcut dovada săvârșirii de către pârât (Ceaușescu – n.r.) a unor acte de violență fizică ori a unor amenințări în sensul art. 1 din Legea nr. 26/2024, exercitate asupra sa, violențe care să fi generat o stare de temere ori conform art. 12 din aceeași lege, o stare de pericol pentru viața, integritatea fizică sau psihică a pârâtului”, a concluzionat judecătorul de la JS4.
Ce a decis Tribunalul Capitalei
Avocatul Pavel Abraham a formulat apel la Tribunalul București față de decizia Judecătoriei Sectorului 4 și, pe 22 noiembrie 2024, a avut câștig de cauză. Tribunalul a emis un ordin de protecție față de Ceaușescu pentru o perioadă de 3 luni, timp în care activistul nu are voie să se apropie la mai mult de 50 de metri de avocat.
Cum a motivat Tribunalul
Judecătorii Alexandra-Diana Olteanu și Adrian Bănică-Tudor au argumentat decizia prin faptul că << faptele intimatului (Ceaușescu – n.r.) se încadrează în noțiunea de ”acte de violență” astfel cum este aceasta definită de art. 1 alin. (1) din Legea nr. 26/2024.
Se poate observa că pârâtul (Ceaușescu – n.r.) se poziționează ”în mod oportun” la sediile instanțelor sau chiar sălilor de judecată unde apelantul-reclamant (Pavel Abraham – n.r.) are termene, or aceasta constituie o faptă repetată de supraveghere a unor locuri frecventate de către apelant, față de profesia acestuia.
De asemenea, frecvența și conținutul acțiunilor sale creează temere. Chiar dacă reclamantul poate fi catalogată ca fiind o persoană cu experiență, așa cum a reținut prima instanță, nu se poate concluziona că, pe cale de consecință, nu îi este creată o stare de temere >>, a motivat instanța.
Judecătorii au conchis că libertatea de mișcare a avocatului Pavel Abraham a fost îngrădită de acțiunile activistului Marian Ceaușescu.
”Se impune a fi subliniat că toate aceste acțiuni ale intimatului (Ceaușescu – n.r.) sunt realizate în contextul în care față de apelant (Abraham – n.r.) nu există o condamnare definitivă pentru implicarea sa în evenimentele din timpul Revoluției din 1989 sau din timpul Mineriadei. Față de acesta nu este în curs nici măcar o anchetă penală, calitatea sa fiind ceea de martor.
Or, prin modul în care pârâtul acționează se aduce o gravă atingere drepturilor apelantului, generând un discurs axat pe ură și instigare la violență față de acesta”.
Prin urmare, instanța a emis un ordin de restricție față de Ceaușescu pentru o perioadă de 3 luni.
”Instanța de control judiciar consideră că o distanță de 50 m este suficientă la acest moment, în speranța că intimatul – pârât (CEaușescu – n.r.) va înțelege că modalitatea în care acesta înțelege să solicite tragerea la răspundere a celor considerați ca fiind vinovați pentru infracțiunile comise în 1989 – 1990 nu este cea corectă”.
Cine e activistul civic Marian Tivilic Moroșanu zis Ceaușescu
Marian Ceaușescu a fost participant la Revoluția din 1989, a fost chiar la Baricada de la Inter pe 21 decembrie 1989, moment în care a fos rănit la picior. A participat și la protestele anticomuniste din Piața Universității din 1990 (Golaniada) când a fost reținut și arestat abuziv timp de câteva luni.
În ultimii ani, Ceaușescu s-a remarcat prin prezența la sediile partidelor politice, ale instanțelor sau parchetelor atunci când sunt audiați politicieni sau inculpați intrați în atenția publică. El a strigat inclusiv la președintele Klaus Iohannis: ”Borfașule! Dă, bă, banii înapoi! Instanța a spus!” în contextul deciziilor instanțelor privind spațiul comercial al președintelui din Sibiu.
Activistul îi urmărește pe stradă pe politicieni sau inculpați, fiind în live pe social media, și le adresează întrebări, diverse apelative sau injurii.
I se spune Ceaușescu pentru că îl imită foarte bine pe Nicolae Ceaușescu.
El a declarat pentru G4media.ro că a formulat deja o cerere de revizuire a deciziei Tribunalului București prin care a fost emis un ordin de restricție față de el și a fost obligat să nu se apropie la mai mult de 50 de metri de avocatul Pavel Abraham timp de 3 luni. Ceaușescu susține că se va adresa și CEDO.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
21 comentarii