Linia fină dintre narcisism si stima de sine. Două fețe ale aceleiași monede?
De câte ori ai întâlnit pe cineva care emană siguranță, dar îți lasă un gust amar? Monopolizează discuțiile, caută constant atenție sau nu pierde nicio ocazie să-și arate superioritatea și te întrebi: ce o fi asta, stimă de sine autentică sau narcisism? Este interesant că până și în grupurile de copii foarte mici, lăudăroșii și cei care caută atenția excesiv sunt respinși.
Cum facem deosebirea între stima de sine autentică și narcisism ?
Deși par a fi două fețe ale aceleași monede, între cele două există diferențe semnificative în ceea ce privește modul prin care o persoană ajunge să se aprecieze și să se accepte așa cum este. Stima de sine este mai mult decât o simplă opinie despre noi înșine – este temelia modului în care ne raportăm la lume. Termenul de narcisism este folosit excesiv în ultima vreme, ca etichetă ce omite unele distincții importante: persoanele cu stimă de sine sănătoasă se simt confortabil în pielea lor și în relații, pe când narcisismul este alimentat de nevoia constantă de aprobare din exterior, iar relațiile sunt lipsite de conținut.
Cum recunoști comportamentele narcisice
Pentru a deosebi linia fină dintre narcisism și stimă de sine putem face apel la două surse importante de informație: comportamentul cuiva și modul în care ne simțim în preajma acelei persoane. Cum o persoană cu narcisism ridicat va folosi relațiile pentru a-și valida imaginea de sine grandioasă, vom observa în mod repetat următoarele comportamente: caută insistent ocazii de a ieși în evidență, monopolizează discuțiile, nu ascultă, îi întrerupe pe ceilalți, dar devine iritat când e întrerupt sau contrazis, își impune punctele de vedere, nu își poate recunoaște greșelile.
Adeseori, persoanele cu narcisism pot fi deosebit de fermecătoare. Având un simț acut al imaginii și al felului în care vor să fie percepute, știu instinctiv cum să se adapteze pentru a câștiga simpatia celorlalți. Pot fi îmbrăcați impecabil, își pun în lumină talentele și realizările, creând o impresie de excelență, se exprimă clar și convingător, iar acestea îi fac capabili să capteze atenția. Oamenii sunt atrași de cei care par siguri pe ei, interpretând această atitudine ca pe un semn al succesului și al valorii personale. Dar șarmul lor este doar unul de suprafață.
În preajma persoanelor cu narcisism ridicat simțim disconfort emoțional și fiziologic, semnale esențiale care ne informează despre calitatea relaționării cu acestea. Dacă din senin începem să ne simțim inferiori, judecați sau ne trezim că suntem de acord cu lucruri pe care inițial le-am refuzat, când ne simțim frustrați și epuizați, cel mai probabil avem în față o persoană cu trăsături narcisice. Aceste semne ne arată că în relație cu un narcisic nu există reciprocitate, nu avem spațiu să fim cine suntem, întrucât acesta e ocupat în totalitate de cealaltă persoană.
Încredere autentică sau nevoie de aprobare?
Narcisismul ascunde o stima de sine extrem de fragilă, mascată sub o aparență de încredere exagerată. Deci, data viitoare când vei observa semnalele de mai sus, întreabă-te: este această persoană cu adevărat încrezătoare sau este într-o disperată căutare de aprobare? Și amintește-ți: cea mai solidă stimă de sine nu vine din aplauzele mulțimii, ci din liniștea cu care te privești în oglindă.
web: www.themind.ro | mail: office@themind.ro | tel: 021.781.22.59
social: facebook | instagram | linkedin
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.