Linia Surovikin: cum poate fi străpunsă de armata ucraineană și cum au fost depășite liniile Mannerheim, Maginot și Siegfried (analiză BBC)
Așa-numita Linie rusească Surovikin din sudul Ucrainei este deja comparată cu cele mai mari structuri de apărare inginerească din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Lungimea, minele, „dinții de dragon”, „găurile de vulpe”, șanțurile antitanc și mai multe linii de tranșee fortificate – toate acestea îi fac pe observatorii militari ucraineni și occidentali să amintească de linia Maginot, linia Mannerheim sau linia Siegfried, scrie BBC.
La un moment dat toate aceste structuri au fost considerate inexpugnabile, dar toate trei au fost în cele din urmă străpunse.
Ce este linia Surovikin și cum poate fi depășită?
- Linia Surovikin
Centrul american pentru Studii Strategice și Internaționale notează că „fortificațiile rusești din Ucraina sunt cele mai mari instalații defensive din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace”.
Rușii au început să le construiască în octombrie 2022, după o contraofensivă reușită a forțelor armate ucrainene în regiunile Harkov și Herson.
Ca urmare, în sudul Ucrainei au reușit să creeze o zonă defensivă de sute de kilometri.
„Rușii au abordat cu destulă competență echipamentele de inginerie și fortificare în direcția sudică”, a avertizat în luna mai a acestui an Anton Muraveinik, șeful departamentului analitic al Fundației Come Back Alive.
„Această linie de apărare cu mai multe componente constă într-un șanț antitanc mare care nu poate fi traversat de vehicule blindate. Apoi există o linie de așa-numiți „dinți de dragon”, formată din piramide de beton dispuse pe trei până la cinci rânduri. Iar între acestea există bariere explozive pentru mine. Și abia după aceea vine linia de tranșee și șanțuri”, a descris el în cadrul podcastului „Front Float”.
Tot ceea ce se află în fața liniei principale de tranșee armate (uneori din beton) se numește „forefield”. Acesta ar trebui să întârzie înaintarea forțelor ucrainene. „Forefield-urile” sunt minate la maximum – sunt zone imense impracticabile care trebuie depășite pentru a ajunge la liniile principale de apărare.
În același timp, există deja poziții rusești în această zonă, dar mai degrabă sub forma unor „găuri de vulpe” – sisteme de tranșee și adăposturi mici.
„Aceste găuri de vulpe și mici adăposturi pentru personal se transformă apoi în tranșee ramificate care pot înconjura un sat întreg”, spune analistul militar al Defense Express, Ivan Kirichevsky, pentru BBC Ukrainian Service.
Hărțile arată că rușii au săpat astfel de structuri, de exemplu, în satul Ocheretovatoye și în orașul Tokmak, care este una dintre țintele strategice ale ofensivei forțelor ucrainene.
Ofițerul de recunoaștere aeriană Alexander Solonko a descris cum este să avansezi în astfel de condiții: „Stepă, câmp, aterizări. Înălțimi minore și râpe, sate, râuri mici. Câmpuri minate. Indiferent cine ești – un grup de asalt blindat, de evacuare, de recunoaștere aeriană sau pe jos – mișcarea ta este vizibilă de la distanță. Inamicul se pregătește de mult timp pentru această întâlnire”.
Numărul de drumuri și de locuri pentru poziții stabilite este limitat – „aproape sigur există ceva în care să tragi”.
„Nu vorbim doar de tranșee – există un întreg sistem de tranșee, adăposturi și, în unele locuri, adevărate tuneluri”, notează ofițerul de recunoaștere aeriană.
Potrivit acestuia, fiecare tranșee este echipată cu poziții pentru diferite arme: lansatoare automate de grenade, mitraliere grele, sisteme de rachete antitanc. Iar câmpurile din jur sunt minate cu diverse mine – de la mine antitanc obișnuite până la „mine rafinate care așteaptă infanteria”.
„Pozițiile noastre pe teritoriul recucerit sunt înconjurate de mine și fire capcană. Se trasează căi spre vest, geniștii curăță treptat teritoriul”, adaugă ofițerul de recunoaștere aeriană.
La toate acestea se adaugă artileria și aviația rusească: „ATGM-urile inamicului instalează camere de luat vederi în zonele de desant din fața pozițiilor lor. În acest fel, ei fixează preliminar obiectivele (tehnici de toate felurile) pentru care se antrenează. Dacă funcționează, termină cu artileria [artileria]. Sau mai întâi aviația și apoi artileria”.
Dar, în ciuda tuturor acestor lucruri, armata ucraineană a reușit să treacă acest „forefield” în zona satului Rabotino și să străpungă prima linie de apărare a rușilor.
Cum au fost străpunse liniile de apărare în trecut
În istoria militară, există mai multe cazuri de străpungere a unor linii de apărare puternice, comparabile cu situația din jurul liniei Surovikin.
Acestea sunt linia finlandeză Mannerheim, linia franceză Maginot și linia germană Siegfried. Toate acestea sunt structuri inginerești din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
La acea vreme existau încă „Zidul Atlanticului” al germanilor și liniile sovietice ale lui Stalin și Molotov. Cu toate acestea, primul a fost creat în primul rând pentru apărarea coastei oceanice, iar ultimele două nu aveau o densitate suficientă pentru a le compara cu „Linia Surovikin”.
- Linia Mannerheim
Aceasta este o fâșie de structuri defensive create de finlandezi pe Istmul Karelian, nu departe de granița sovietică. Se întindea de la Golful Finlandei, în vest, până la Lacul Ladoga, în est, lungimea sa fiind de aproximativ 130 km.
Linia Mannerheim a fost construită în anii 1920 și 1930. în lumina ofensivei „inevitabile”, potrivit finlandezilor, a Uniunii Sovietice, care a avut loc efectiv în 1939 și a intrat în istorie sub numele de „Războiul de iarnă”.
În general, linia era formată din mai multe linii defensive.
În primul rând, existau obstacole din sârmă ghimpată, șanțuri antitanc, structuri din lemn și beton (acei „dinți de dragon”), care împreună formau „forefield-ul” liniei principale de apărare.
Tot în „forefield”, finlandezii au folosit în mod activ barajele, pe care le-au aruncat în aer înainte de atacul inamicului pentru a inunda teritoriile. Apa era acoperită cu gheață subțire și îngreunau înaintarea echipamentelor sovietice.
În unele zone, forțele sovietice au petrecut mai multe săptămâni doar pentru a trece prin „forefield-ul” minat.
Apoi a urmat linia principală de apărare, care era formată din buncăre din beton armat și granit (puncte de apărare pe termen lung), buncăre (puncte de apărare din lemn-pământ), tranșee, adăposturi și cuiburi de mitralieră.
Printre structurile defensive finlandeze se numărau și șapte dintre cele mai noi și mai mari buncăre, care au fost numite „milionarii”, deoarece costul lor depășea 1 milion de mărci finlandeze.
În spatele liniei principale de apărare se afla o alta – una de rezervă.
Întreaga fâșie principală a liniei Mannerheim a fost construită ținând cont de terenul dificil din Istmul Karelian. Buncărele și buncărele erau bine camuflate cu copaci și pietre, astfel încât puteau fi apărate cu forțe mici.
Serviciile secrete sovietice fie nu aveau nicio informație despre amplasarea structurilor defensive finlandeze, fie hărțile erau incorecte.
Prin urmare, în timpul primelor atacuri frontale asupra liniei Mannerheim, finlandezii au tăiat calea infanteriei față de tancurile sovietice cu focuri de mitralieră din nișe invizibile, iar apoi au distrus vehiculele blindate cu tunuri antitanc Bofors de 37 mm și cocktailuri Molotov.
Primele încercări ale Uniunii Sovietice de a străpunge rapid linia Mannerheim în decembrie 1939 s-au soldat cu un eșec și au fost însoțite de pierderi grele. Armata sovietică a lansat un nou asalt în februarie 1940 și a avut deja mai mult succes, deși la fel de sângeros.
Tactica a fost de a efectua o recunoaștere atentă după primul baraj de artilerie și de a identifica principalele buncăre de beton. Apoi, artileria grea a fost adusă în acțiune: tunuri de 152 mm, obuziere de 203 mm și mortiere de 280 mm cu obuze perforante pentru beton.
În plus, Armata Roșie a respins infanteria finlandeză cu focuri de mortier și artilerie, iar avioanele de atac, sprijinite de tancuri, au distrus structurile de beton cu explozibili.
Mai întâi, linia Mannerheim a fost străpunsă într-o zonă cunoscută sub numele de „Nodul Summa” (zona fortificată Summa-Khotinen), iar apoi finlandezii au fost forțați să lupte de pe pozițiile pregătite în spate.
În general, linia Mannerheim a frânat serios înaintarea trupelor sovietice mai adânc în Finlanda, în ciuda avantajului semnificativ al Uniunii Sovietice în oameni și artilerie și, de asemenea, în ciuda prezenței tancurilor și a avioanelor, pe care finlandezii practic nu le aveau.
Există însă o teorie conform căreia ambele părți au exagerat puterea liniei lui Mannerheim: finlandezii pentru a-și ridica moralul, iar Uniunea Sovietică pentru a justifica eșecurile.
Carl Gustav Mannerheim însuși a scris ulterior despre acest lucru în memoriile sale, la fel ca și aliatul lui Stalin, Anastas Mikoyan, în propriile sale memorii.
- Linia Maginot
Linie defensivă franceză construită în anii 1930 pentru a se proteja împotriva unui eventual avans german.
Aceasta se întindea de-a lungul frontierei estice a Franței, de la Italia și Elveția, în sud, până la Belgia, în nord, având o lungime totală de peste 1.000 km.
Șantierul din apropierea Belgiei a fost ultimul care a fost finalizat după ce belgienii au abandonat alianța cu Franța și și-au declarat neutralitatea. Din cauza lipsei de bani și a terenului mlăștinos, această „prelungire a Liniei Maginot” a fost mai puțin puternică.
Linia în sine era formată din forturi de beton eșalonate cu turete blindate retractabile care adăposteau mitraliere și arme antitanc. Avea, de asemenea, cazemate de mitraliere între forturi și o infrastructură subterană dezvoltată.
În partea din spate a liniei de forturi, au fost pregătite poziții de infanterie și o cale ferată cu ecartament îngust pentru transportul artileriei.
Garnizoana era formată din „trupe de fortăreață” specializate.
Scopul Liniei Maginot era de a întârzia înaintarea inamicului pentru a permite restului armatei franceze să se pregătească și să se mobilizeze.
Însă ofensiva germană rapidă și de succes prin Ardeni, în Belgia, în mai 1940, a dus la faptul că forțele de atac germane au ocolit cele mai bine apărate secțiuni ale Liniei Maginot și s-au apropiat de o secțiune mai slabă.
Cu ajutorul artileriei puternice, germanii au reușit să străpungă apărarea franceză în zona micului fort La Ferte, iar coloanele lor mecanizate au intrat în spațiul operațional aflat de fapt în spatele liniei principale Maginot.
- Ce s-a întâmplat cu adevărat la Dunkerque?
Unitățile franceze au început să se retragă pentru a evita să fie încercuite, lăsând fortărețele slăbite fără acoperire de infanterie și artilerie.
De asemenea, s-a dovedit că fortificațiile nu erau potrivite pentru respingerea atacurilor din spate – adică pentru o apărare completă.
Detașamentele germane de geniști de asalt, sub acoperirea obuzelor fumigene, s-au apropiat de forturi și au plantat explozibili. De partea lor se aflau, de asemenea, tunuri antiaeriene de 88 mm și avioane de bombardament care erau eficiente împotriva fortificațiilor.
Astfel, germanii au capturat secțiuni din linia Maginot și de la granița franco-germană. Fortificațiile rămase s-au predat ulterior sau au fost abandonate de garnizoane.
Principala problemă a Liniei Maginot a fost că a fost construită pentru „apărarea în tranșee” din Primul Război Mondial, în timp ce pătrunderile rapide ale grupurilor mecanizate germane necesitau răspunsuri care presupuneau manevre complicate.
- Linia Siegfried (Zidul de Vest)
Linia de apărare germană, construită în anii 1930 la granițele vestice ale țării. Se întindea pe o distanță de 630 km, de la Elveția, în sud, până în Olanda, în nord.
Linia Siegfried era compusă și dintr-un „forefield”, care includea mine, șanțuri antitanc, sârmă ghimpată, linii de „dinți de dragon” din beton de diferite înălțimi și dispozitive antitanc.
Urmau două linii de apărare formate din buncăre de beton de diferite dimensiuni și adâncimi, turete blindate, tranșee fortificate și amplasamente ascunse de mitraliere.
Adesea, cazematele erau deghizate în clădiri civile și se confundau cu terenul (în special în zonele împădurite).
Aceste buncăre aveau sectoare bine proiectate pentru a se acoperi reciproc cu foc și erau conectate prin cabluri telefonice.
În spatele a două benzi de fortificații, germanii plasau și o linie de apărare aeriană, ceea ce nu era cazul pe Linia Maginot.
În primele luni ale celui de-al Doilea Război Mondial (așa-numitul „Război fantomă”, când niciuna dintre părți nu a acționat activ), britanicii și francezii nu au îndrăznit să ia cu asalt Linia Siegfried cu forțe mari.
Iar mai târziu, frontul s-a mutat mult spre vest de granițele germane, astfel că armele și echipamentele au fost luate de pe Linia Siegfried.
După debarcarea aliaților în Normandia în 1944 și avansarea lor cu succes, „Zidul de Vest” a început să fie restaurat în grabă, dar atunci Reich-ul nu mai avea suficiente resurse.
În plus, linia Siegfried era învechită și nu a fost proiectată pentru a monta tunuri care să reziste noilor tancuri din anii 1940, cu un blindaj mai puternic.
Aliații au folosit avioane pentru recunoașteri de succes și au străpuns primele secțiuni ale liniei Siegfried în apropierea orașului Aachen în octombrie 1944. Ulterior, germanii au lansat un contraatac disperat prin Ardeni, care i-a întârziat pe Aliați.
Aceștia au efectuat un nou asalt asupra Zidului de Vest la începutul anului 1945.
Având un avantaj în ceea ce privește tancurile, artileria și avioanele, Aliații au reușit să depășească treptat întreaga Linie Siegfried.
Au reușit să distrugă cu succes „dinții dragonului” cu ajutorul artileriei și au depășit câmpurile de mine datorită geniștilor și vehiculelor de geniu pentru deminare.
Buncărele germane au fost distruse de artileria grea și de bombele aeriene.
Garnizoanele germane demoralizate, fără provizii, fără rezerve și în lipsa artileriei, nu au rezistat mult timp.
În același timp, forțele aliate au pierdut totuși zeci de mii de soldați în timpul asaltului asupra Zidului de Vest.
Dar, din punctul de vedere al duratei apărării, Linia Siegfried s-a dovedit a fi mai eficientă decât Linia Maginot.
Spargerea liniei Surovikin
După cel de-al Doilea Război Mondial și apariția armelor nucleare, s-a crezut că liniile de apărare pe scară largă și zonele fortificate de mari dimensiuni nu au sens.
„Conform doctrinei militare sovietice, se pregăteau să folosească arme nucleare tactice pentru a străpunge astfel de linii de apărare. Nu exista o altă modalitate de a le străpunge rapid”, notează Ivan Kirichevsky.
„Existau calcule conform cărora pentru o străpungere rapidă a unei divizii de tancuri (aceasta reprezintă aproximativ o secțiune frontală de până la 5 km), ar fi necesar să se tragă două salve din divizia Hyacinth cu obuze nucleare de 152 mm. 36 de astfel de obuze – și după un timp, când praful radioactiv se va diminua puțin – înainte”, adaugă analistul militar.
Dar războiul ruso-ucrainean a readus în mare parte vechile abordări ale războiului.
Dacă armata ucraineană în primele luni ale anului 2022 a folosit mai mult apărarea de manevră, ceea ce i-a permis să țină Kievul și Harkovul, atunci Rusia a recurs la strategia defensivă a celui de-al Doilea sau chiar a Primului Război Mondial.
„Se pare că rușii s-au inspirat din linia Maginot în ceea ce privește ingineria”, spune Ivan Kirichevsky.
Factorii care au contribuit la străpungerea liniilor Maginot, Mannerheim și Siegfried în secolul trecut au fost, în primul rând, superioritatea în materie de artilerie, vehicule blindate și aviație.
Recunoașterea de înaltă calitate a jucat, de asemenea, un rol, precum și antrenamentul și motivația grupurilor de infanterie de asalt – în opoziție cu demotivarea garnizoanelor de apărare.
Este puțin probabil ca armata ucraineană să aibă un avantaj în ceea ce privește aviația și artileria. De asemenea, este puțin probabil ca vehiculele blindate, chiar și cele occidentale, în stepele minate să fie un argument serios acum.
Prin urmare, pentru avansarea Forțelor Armate ale Ucrainei, principalul lucru rămâne eficacitatea infanteriei, care, inclusiv datorită aliaților occidentali, are o recunoaștere mai avansată din punct de vedere tehnologic.
„În primul rând, merg grupuri mici de infanterie de asalt, geniștii înlătură minele, iar apoi există un sprijin limitat din partea vehiculelor blindate. Bineînțeles, acest lucru afectează ritmul de avansare”, explică Ivan Kirichevsky.
La 21 septembrie, au apărut primele înregistrări video din partea rusă care indică faptul că vehiculele blindate ucrainene ar fi operat în spatele primei linii de apărare a liniei Surovikin.
Analistul Rob Lee, de la US Foreign Policy Research Institute, a fost primul care a descris descoperirea în acest fel: „După săptămâni de atacuri de infanterie în mare parte mici, fără blindate, se pare că Brigada 82 aeropurtată ucraineană conduce din nou un atac spre Verbovoy în spatele unei linii de bariere antitanc cu transportoare blindate Stryker. vehicule de luptă a infanteriei Marder și vehicule blindate MaxxPro.”
Aceste informații au fost confirmate ulterior de cotidianul american Wall Street Journal și de Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), potrivit cărora echipamentul ucrainean a reușit să treacă prin șanțurile antitanc și „dinții de dragon” ai liniei Surovikin din zonă.
Deminarea și proiectilele fumigene rămân foarte importante pentru ofensiva ucraineană. Și, deși sunt incluse în pachetele de ajutoare occidentale, de exemplu din partea Germaniei, „nu vor fi niciodată prea multe”, spune Ivan Kirichevsky.
Un alt factor important este timpul și vremea.
„Este de așteptat ca cele două luni de toamnă să fie încă calde și uscate, așa că mai este timp până la sfârșitul lunii octombrie”, sugerează Ivan Kirichevsky.
Șeful serviciilor de informații militare, Kirill Budanov, a declarat într-un interviu acordat revistei Economist la 17 septembrie că Ucraina mai are la dispoziție mai mult de o lună pentru o ofensivă de succes.
Dar cel mai important lucru sunt oamenii.
Rușii, potrivit lui Kirichevsky, au pierdut deja o parte semnificativă a apărătorilor lor – apărând prima linie cu „găuri de vulpe”. Această presupunere este confirmată de faptul că, în august, comandamentul rus a transferat unități ale Diviziei 76 de asalt aeropurtat în zona Rabotino.
În același timp, „corespondenții militari” ruși vorbesc încă din vară despre pierderile „uriașe” ale armatei ucrainene în timpul ofensivei, motiv pentru care, în opinia lor, aceasta nu a adus rezultate teritoriale semnificative.
Prin urmare, întrebările cheie pentru toate părțile în această toamnă sunt cine va fi primul care va rămâne fără rezerve și când vor veni ploile.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank