G4Media.ro

Lipsa cadrelor medicale în şcoli, mai ales în mediul rural, reduce posibilitatea…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Lipsa cadrelor medicale în şcoli, mai ales în mediul rural, reduce posibilitatea testării rapide a elevilor

Secretarul de stat pentru învăţământ preuniversitar din Ministerul Educaţiei, Sorin Ion, a declarat, miercuri, că una dintre cele mai mari probleme în judeţul Timiş, dar şi în restul ţării, este lipsa cadrelor medicale în şcoli, mai ales în mediul rural, ceea ce face inclusiv ca utilizarea testelor rapide de depistare a virusului SARS-CoV-2 să fie foarte redusă, relatează Agerpres.

Oficialul a afirmat că, în acest sens, statul român ar trebui să ia măsuri şi fiecare unitate şcolară să ştie cărui medic şi asistent medical i se poate adresa.

Sorin Ion a participat, la Timişoara, la lansarea campaniei naţionale de informare „Vaccinare şi testare pentru învăţare”, coordonată de Ministerul Educaţiei, având ca scop ca la începutul lunii mai să fie cât mai mulţi elevi în bănci.

„Una din cele mai importante probleme ridicate la întâlnirea de astăzi (…) a fost cea a cadrelor medicale şcolare. Este o problemă la nivel naţional care se confirmă şi aici. În principiu, unităţile şcolare din mediul rural nu au şi este aproape imposibil să prevadă într-un viitor apropiat resursa umană, ceea ce face aproape imposibilă activitatea de testare a elevilor. În acest moment, în ţară sunt distribuite peste 1 milion de teste rapide, utilizate în proporţie de 2-3%, una din cauze fiind lipsa personalului medical. Aceasta înseamnă că în viitorul apropiat, statul român ar trebui să ia măsuri în acest sens şi fiecare unitate şcolară să ştie cărui medic şi asistent medical i se poate adresa”, a declarat Sorin Ion, într-o conferinţă de presă.

În opinia sa, problema nu se poate rezolva foarte rapid, pentru că lipsa personalului medical este una generală, nu doar în sistemul de educaţie.

„Există bază legală ca în fiecare localitate unul din medicii de familie să preia sarcina de medic şcolar, încheind un contract cu primăria. Dacă există dorinţă, problema aceasta s-ar putea rezolva în multe situaţii. Ştiu însă că există şi localităţi din ţară unde nu există niciun medic de familie, iar acolo nu ştiu ce soluţii am putea găsi. Ne-am bucura dacă în urma campaniei noastre am putea obţine un rezultat şi în această zonă”, a spus Sorin Ion.

Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş, Marin Popescu, declara în urmă cu două luni că există un deficit foarte mare de personal medical în şcoli, care se limitează la 85 de persoane angajate în municipiile Timişoara şi Lugoj, în timp ce mediile urban mic şi rural nu au deloc astfel de personal în şcoli.

„În Timişoara avem 77 de medici şi asistente în reţeaua medicală şcolară iar în Lugoj, vreo opt, deci 85 maxim la nivelul judeţului. Este o problemă legată de personalul medical din şcoli, pentru că avem un deficit foarte mare şi este o problemă de sistem, nu doar în judeţul nostru”, spunea Marin Popescu, conform Agerpres.

Sursa: INQUAM_Photos/Octav_Ganea

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Am trei copii la școală. Nu sunt de acord cu testarea. La ce bun sa stresam copiii? Nu mai bine sa_i lăsăm sa facă boala și sa_si vadă de treaba?
    Cui e frică de covid sa se vaccineze sau sa stea în beci. Nu înțeleg de ce unii oamenii sunt atât de lipsiti de empatie, vor sa transfere fricile și fobiile lor în rândul copiilor. Luați mana de pe copii.

    • Esti unul dintre cei mai toxici oameni in comentarii….
      Cum adica sa ii lasam sa faca boala?!?!
      Daca tu esti dispus sa ii lasi pe ai tai asta nu inseamna ca si eu trebuie sa ii las pe ai mei…
      Urasc sistemul de invatamant online si daca in scenariul prezentei fizice se solicita teste atunci sunt de acord cu aceste teste.
      Unii copii mai au si bunici ….poate tu vrei sa scapi de parintii sau socrii tai dar altii nu doresc acest lucru….
      Si ar mai fi multe de spus dar sunt convins ca degeaba le spun…

  2. Pătrățel, întâmplător stam 3 generații sub același acoperiș. Testele elevilor nu_i feresc pe copii de boala și nici pe bunicii lor. E doar un stres aplicat fără rost asupra elevilor. Nu există măsură de prevenție, toți copiii au făcut și vor face viroze. Este aberant sa_ti imaginezi ca, copiii tai nu vor face covid. Ca atare, bătrânii, dacă se știu bolnavi, n_au decât sa se vaccineze, sau sa_si asume boala. Întâmplător am aflat astăzi ca cineva din familie are covid. Dumnezeu cu dansa.

    • Tu gandesti numai strict din punctul tau de vedere si strict numai la familia ta aici este problema.Este logic ca testele nu ii feresc de boala DAR daca este depistat un copil eu zic ca e mai bine ca acel copil sa nu ma raspandeasca virusul la intreg colectivul de copii !
      Pe langa faptul ca se evita prin testare si raspandirea virusului ,te ajuta pe tine in calitate de parinte sa stii ce ai de facut si sa apelezi la medic mai rpd decat ai fi apelat daca ai fi crezut ca e o banala raceala…
      Eu am semnat hartia de la inceputul anului ca sunt de acord cu testarea in prezenta mea si intamplarea a facut ca un coleg sa fie gasit pozitiv si automat l am testat si eu in ziua in care am fost anuntat de la scoala deoarece era in proximitatea respectivului si spre norocul meu a iesit negativ dar a trebuit sa stea 2 sapt in carantina oricum iar clasa a trecut la online…
      Ideea este ca traim intr o societate si trebuie sa ne comportam ca atare,sa respectam si sa protejam si pe ceilalti membri ai societatii.

    • ai de-a face cu un cap patrat. Daca e sa fie gripa, nu va dispare, cum nu au disparut nici celelatte gripe. E inevitabil, cu cit amini, cu atit e mai rau, ca organismul imbatrineste si apar alte probleme si nu mai face fata la gripa