Lipsa fondurilor de la buget a întârziat vaccinarea copiilor de 5-11 ani în România / Ministerul Sănătății anunță că primele 100.000 de doze sosesc în ianuarie
Lipsa fondurilor de la buget a întârziat vaccinarea anti-COVID a copiilor de 5-11 ani în România, potrivit unui răspuns transmis la solicitarea G4Media.ro de către Ministerul Sănătății, care anunță că primele 100.000 de doze vor sosi în țară în cursul acestei luni.
În această perioadă este în curs de semnare contractul de achiziție pentru vaccinul destinat imunizării copiilor din grupa de vârstă 5 -11 ani, a precizat marți Ministerul Sănătății în răspunsul către G4Media.ro.
În același timp, specialiștii Ministerului Sănătății lucrează la definitivarea materialelor de informare necesare părinților.
Răspunsul integral al Ministerului Sănătății:
Urmare a solicitării dumneavoastră, vă transmitem următoarele informații:
– Când va începe campania de informare la care faceți referire în răspunsul anterior? Care este data preconizată pentru începerea efectivă a vaccinării copiilor din grupa 5-11 ani? Câte doze de vaccin pentru această categorie de vârstă a comandat România? Care sunt motivele întârzierii acestei campanii în România, având în vedere că ea a început în celelalte state europene?
În această perioadă se semnează contractul de achiziție cu producătorul vaccinului destinat imunizării copiilor din grupa de vârstă 5 -11 ani, având în vedere că anul trecut nu a existat prevedere bugetară.
Prima tranșă de aprox. 100 000 doze va fi livrată în luna ianuarie a.c, urmând ca, în funcție de consum și solicitările părinților să fie dimensionate și livrate celelalte tranșe.
Specialiștii Ministerului Sănătății lucrează la definitivarea materialelor de informare necesare părinților.
Context.
Vaccinarea copiilor de 5-11 ani cu serul produs de Pfizer/BioNTech a fost aprobată de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) în 25 noiembrie 2021. Pentru această categorie, dozele de vaccin sunt speciale deoarece vaccinul reprezintă o treime din doza administrată adulților.
Campania de vaccinare a copiilor din această categorie de vârstă a început în Uniunea Europeană în 13 decembrie 2021.
G4Media.ro a scris încă din 20 decembrie că, deși majoritatea țărilor europene au început imunizarea copiilor, România este încă în așteptarea dozelor de vaccin. Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, spunea că „foarte probabil” dozele pediatrice de la Pfizer vor sosi „în luna ianuarie”, fără o dată precisă și fără o explicație clară privind decalajul față de alte țări din Uniunea Europeană.
La acel moment, Ministerul Sănătății preciza, într-un răspuns către G4Media.ro, că România a început pregătirile pentru vaccinarea copiilor și că, „având în vedere importanța acestui subiect sensibil, campania de vaccinare trebuie precedată de o campanie de informare și educare a părinților și copiilor”, iar calendarul de livrare este stabilit de către furnizor.
Așteptările autorităților în privința vaccinării copiilor
Având în vedere interesul scăzut pentru vaccinare în România, unde abia s-a ajuns la o rată de vaccinare de 40%, penultimul loc din Europa, așteptările în privința imunizării copiilor sunt și mai modeste.
Cel mult 20% din copiii de 5-11 ani vor primi vaccinul, adică circa 240.000 de copii.
„Aș spune că la nivelul Comitetului Național de Vaccinologie de la Ministerul Sănătății s-a evaluat care ar putea să fie rata reală de acoperire vaccinală la grupa de vârstă 5-11 ani, ținând cont de faptul că noi avem în momentul de față o evaluare pe grupa de vârstă 12-15 ani, unde știm că este în momentul de față de circa 16% rata de acoperire vaccinală cu cel puțin o doză undeva după cel puțin șase luni de la momentul la care a debutat această etapă. Drept pentru care rata de acoperire vaccinală pentru 5-11 ani care pare cât se poate de realistă este undeva la 20%, ceea ce înseamnă circa 240.000 de copii din această grupă de vârstă. (…) Acesta este motivul pentru care considerăm că în jur de 550.000 de doze pe an ar fi necesarul estimat pentru această grupă de vârstă, pentru a atinge o țintă de circa 20% rată de vaccinare. Sperăm să avem o rată crescută la cei mai vulnerabili dintre ei, care au cea mai mare nevoie să fie protejați, pentru că au nevoie să participe la activitățile școlare cu prezență fizică, să fie inserați social, să nu stea cu grija unei forme severe de îmbolnăvire și așa mai departe”, a declarat Valeriu Gheorghiță în 16 decembrie.
Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
75 comentarii