Lipsa forţei de muncă, principala problemă a firmelor din High-Tech Industry Park Craiova / Doar 700 de persoane sunt angajate din 2.500 de locuri de muncă disponibile
Lipsa forţei de muncă este principala problemă a firmelor care îşi desfăşoară activitatea în High-Tech Industry Park Craiova, unul din cele două parcuri industriale ale Consiliului Judeţean Dolj, care se întinde pe circa 3 ha şi unde 45 de agenţi economici au ridicat fabrici şi alte construcţii pentru desfăşurarea activităţii, relatează Agerpres.
Potrivit primarului municipiului Craiova, Lia Olguţa Vasilescu, în ciuda şomajului destul de mare în judeţul Dolj, Craiova are deja probleme cu forţa de muncă, iar în acest parc industrial, gândit pentru o capacitate de absorbţie de 2.500 de angajaţi, la ora actuală aici sunt doar 700 de angajaţi.
„În ciuda şomajului destul de mare în judeţul Dolj, Craiova are deja probleme cu forţa de muncă. Mai precis, în Craiova, la ora actuală este 0,7% şomajul, deci sub 1%, iar în acest parc industrial avem nevoie de forţă de muncă, pentru că a fost gândit la o capacitate de absorbţie de 2.500 de muncitori, iar la ora actuală sunt doar 700 de angajaţi aici. Toţi angajatorii caută în continuare forţă de muncă. I-am ţinut mai bine de un an în suspans, în sensul că le-am spus că ar fi bine să nu angajeze oameni din Sri Lanka sau Bangladesh sau din alte ţări, că ar fi bine ca pentru facilităţile pe care le-au obţinut de la municipalitate şi de la Consiliul Judeţean în acest parc industrial să angajeze totuşi cetăţeni ai judeţului Dolj sau măcar din zonele limitrofe judeţului. În mare parte s-a întâmplat, dar angajatorii au nevoie de forţă de muncă. Ministrul Economiei trebuie să gândească împreună cu ministrul Muncii câteva programe pentru a acoperi această necesitate”, a spus, luni, primarul municipiului Craiova, după o vizită în High-Tech Industry Park Craiova, împreună cu ministrul Economiei, Florin Spătaru, şi preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Cosmin Vasile.
Olguţa Vasilescu susţine că angajatorii nu cunosc toate programele de sprijin pe care le oferă Ministerul Muncii, cum ar fi programul de ucenicie sau decontarea transportului.
„La ora actuală, noi avem un şomaj foarte mic la nivel naţional, un şomaj într-adevăr ridicat, aproximativ 5%, pe judeţul Dolj. Asta poate şi din cauza faptului că în sudul judeţului, cel puţin, se trăieşte din agricultură, deci este forţă de muncă neocupată. Dar în ceea ce priveşte Craiova, situaţia este alta, aproape de 1% şomajul, deci foarte, foarte mic. Dar nu se cunosc toate programele pe care le oferă Ministerul Muncii. Doar marile companii le ştiu. În momentul în care am iniţiat programul de ucenicie şi de stagiu, când nu aveai nevoie de nicio calificare pentru că te calificai la locul de muncă, singura companie care a accesat aceşti bani din judeţul Dolj a fost Fortul, care a şi angajat atunci peste 1.000 de oameni. De asemenea, nu s-a cunoscut facilitatea pe care au avut-o cu 900 lei pentru transport, pentru chirie şi utilităţi. Practic, dacă stai la Calafat şi voiai să vii să te angajezi în Craiova, primeai 900 lei de la statul român pentru cheltuielile de chirie şi de utilităţi”, a mai declarat Olguţa Vasilescu, fost ministru al Muncii.
Ministrul Economiei, Florin Spătaru, a afirmat că o soluţie pentru atragerea forţei de muncă ar fi o schemă de ajutor de stat pentru asigurarea locuinţelor, prin care să se aloce 10.000 euro pentru achiziţia unei garsoniere şi 20.000 euro pentru un apartament cu două camere, iar această schemă se va regăsi în programul de guvernare următor.
„De asemenea discutam că un program care a avut succes în perioada anterioară, de susţinere a cheltuielilor de transport pentru aceşti angajaţi care sunt comutaţi dintr-o altă localitate, să fie revitalizat şi să putem să asigurăm aceste fonduri. Aşa vom reuşi să atragem persoane, unele în vârstă, dar şi tineri, către companii. Chiar discutam cu cei cu care m-am întâlnit azi că sunt potenţiali angajaţi care încă din păcate nu pot face această. Nu se pot angaja în aceste companii, pentru că ar avea nevoie de un sprijin în zona aceasta a transportului şi pentru cazare”, a spus ministrul Economiei.
Acesta susţine că pentru creşterea numărului persoanelor calificate, modelul învăţământului dual trebuie replicat şi susţinut corespunzător prin crearea campusurilor, cu colaborare din partea mai multor companii, pentru a putea să fie specializaţi tineri şi să obţină calificare.
„Sunt deja câteva exemple pe care le am, unul dintre ele este în judeţul Dâmboviţa, dar am fost şi în Braşov şi, sigur, acum toate discuţiile pe care le-am avut cu autorităţile locale din Dolj, cu siguranţă vom avea câteva proiecte de succes în acest judeţ, numai că ele trebuie finanţate corespunzător şi trebuie pus mediul de afaceri să lucreze împreună pentru a putea să oferim astfel de posibilităţi acestor tineri”, a subliniat ministrul Economiei.
O firmă care produce îmbrăcăminte, unul din brandurile româneşti actuale din domeniu, a construit o fabrică de confecţii în High-Tech Industry Park Craiova cu utilaje şi dotări moderne, iar din cele 200 de locuri de muncă a reuşit să ocupe numai 30.
„Sperăm să putem să creştem această industrie, care, din păcate, se duce în jos din multe puncte de vedere. De ce nu sunt motivaţi? Cred că în primul rând din cauza condiţiilor din trecut şi poate că nici nu cunosc că există o schimbare. Noi am făcut un pas important, am investit într-o fabrică, totul este nou şi încercăm să adaptăm şi mentalitatea noastră şi a clienţilor noştri. Avem 200 de locuri de muncă şi am reuşit să facem numai 30 de angajări”, a spus Denisa Niţa, reprezentanta fabricii de îmbrăcăminte.
Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Cosmin Vasile, a declarat că administraţia judeţeană a creat infrastructura de afaceri pentru a facilita crearea de locuri de muncă, însă acum paradoxul este că există locuri de muncă, dar nu există forţă de muncă, însă CJ va înfiinţa şi al treilea parc industrial care se va întinde pe 200 de hectare.
„High-Tech Industry Park Craiova este unul din cele două parcuri industriale care au fost dezvoltate în judeţul Dolj cu scopul principal de a crea locuri de muncă, chiar dacă acum suntem într-un paradox: începem să ducem grija forţei de muncă care nu există. Însă dorim să creăm un al treilea parc industrial în judeţul Dolj, pentru că dorim să atragem investiţii mari. Al treilea parc industrial dorim să fie dedicat unor mari firme şi va fi de aproximativ 200 de hectare. Ne bucurăm să aflăm că Ministerul Economiei doreşte să schimbe legea parcurilor industriale, pentru că nu este vorba doar de a câştiga timp cu ce înseamnă acreditare a unui parc industrial, ci şi cofinanţări. Noi dorim să finanţăm construirea unui parc industrial şi din fonduri europene”, a precizat el.
Cosmin Vasile a menţionat că Programul Tranziţie Justă este unul din programele prin care CJ Dolj ar dori să obţină cofinanţare europeană pentru cel de-al treilea parc industrial.
„Cofinanţarea este destul de costisitoare pentru administraţia publică. Şi nu vorbim doar de Consiliul Judeţean. Parc industrial pot face şi cei din Filiaşi, şi cei din Calafat, pe unităţi de producţie vechi şi platformele industriale care pot aduce investiţii. Dar o cofinanţare de 40 sau 50% este deja mare, având în vedere că noi le-am perceput rezidenţilor o chirie nu mică, ci infimă, de 0,10 euro pe metru pătrat în buza Craiovei. Este mai mare chiria pentru o garsonieră în Craiova”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Dolj.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii