G4Media.ro

Lista cărților suplimentare care îi nemulțumește pe părinți: “E musai ca toți…

Lista cărților suplimentare care îi nemulțumește pe părinți: “E musai ca toți autorii recomandați pentru vacanță să fie decedați?”

Odată cu vacanța mare, numeroși părinți au început să caute recomandări de cărți pentru copiii aflați mai ales în clasele primare. O listă cu sugestii de lectură întocmită pentru elevi de clasa a III-a și distribuită pe Facebook a generat o adevărată dezbatere online. “E musai ca toți autorii români recomandați pentru vacanță să fie decedați și îngropați?”, întreabă Alex Donovici, autorul seriei de cărți “Țup”.

 

 

Photo by Rahul Shah from Pexels

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

16 comentarii

  1. Domnul Țup-Țup, sa-mi fie cu iertare ca-mi permit sa comentez, dar in opinia mea elevii ar trebui sa citeasca in primul rand clasicii care inteadevar sunt morti si ingropati. Mie nu mi se pare deloc normal ca un elev sa nu stie cine a fost Creanga, Eminescu sau Caragiale.
    Recunosc ca nu stiu si nici nu ma intrereseaza ce contine acea lista, dar este inadmisibil sa nu-l citesti pe Creanga.

    • Tup este chiar o poveste foarte bine facuta, asadar nenea. poate ar fi bine sa ne scutesti pretioasele dumitale perle.

    • Si din ce criteriu decurge normalitatea la care te referi? Ca sa ne dam si noi seama de alte implicatii ale criteriului tau, care nu-ti convin – doar ca le treci cu vederea … sa ti le prezentam spre studiu. 💡

      Mie asa mi se pare normal. 😆

  2. Lista e de bun simț …. părinți aștia or fi citit mai mult de 3 cărți la viața lor???

  3. Păi dacă e musai sa-i citească pe autorii morti si îngropați, adică „clasicii”, pot începe cu Letopisețul Țării Moldovei scris de Grigore Ureche

  4. Pai si ce sa citeasca, „Suge-o Ramona”? Lasa ca au vazut filmul!
    Acum serios vorbind, Cartarescu, de exemplu, nu e accesibil unui adolescent!

  5. Comentariile de până acum demonstrează clar că problema nu e la minister, la „centru”, ci problema o reprezintă românii, poporul, neamul.
    – Eminescu, Creangă, Caragiale and Co nu reprezintă absolut nimic pentru un copil de clasa a 3-a, nu-i înțelege, sunt texte ramolite, cu limbaj care poate însemna ceva acum 100 de ani dar, sorry, alea nu-s cuvinte folosite acum;
    – la cât e lumea asta de mare, la câți au scris și scriu în lumea asta, e stupid să crezi că fix niște morți români sunt de vreo referință, e cretin să limitezi copiii la texte românești;
    – că morții ăia puși în programă au însemnat ceva pentru voi, niște moși și babe, nu înseamnă automat că trebuie să insemne ceva pentru un tânăr;
    – cum concurența la citit o reprezintă YouTube, seriale cu dragoni, Xbox 1 și Nintendo, e total greșit să încerci să atragi un copil cu Creangă sau Eminescu. Dacă Eminescu ar fi fost macar 3D, mai ziceam, dar așa…

    • Ceva marijuana, cocaina, ca LSD e ste perimat.

    • Cara-te, bai cumetre xbox, da-i drumul de-aici cu stiinta de 2 bani pe care-o ai! Nesimtitule, n-ai citit nimic la viata ta, si vrei sa fie toti prosti ca tine, postac idiot!

    • Io-te-te, doamna prefesoara Constantinescu, ca eu am mai citit cate ceva la viata mea, ba am si colorat cateva carti … si sunt de acord cu ideea lui Ureche (nu si cu tonul).

      Bine, cu profesori care vorbesc asa, ca domnia voastra, e de mirare ca nu se opresc toti la colorat … :mrgreen:

      Ah, sa se noteze: dna profesoara si-a uitat argumentele, la scoală, in bancă. A ramas cu ce a reusit sa retina: „Huo, băăă!”

  6. Lista e ok. Copii ar trebui sa o citească. De fapt, copii ar trebui sa citeasca. Cu cat vor citi mai mult cu atat isi vor stabili baza de selecție legat de ce e bun si ce nu.
    Si in (foarte) multe cazuri, sa isi educe părinții care n-au făcut-o!

  7. La literatura universală as mai adauga un „decedat” care chiar trebuie citit: Jules Verne.

  8. “E musai ca toți autorii români recomandați pentru vacanță să fie decedați și îngropați?”, întreabă Alex Donovici, autorul seriei de cărți “Țup”.

    Ca să înțeleg și eu.
    Problema e că toți autorii recomandați pentru citire au murit, spune un părinte. Dacă era recomandat și un autor încă în viață (sau mai mulți), cu ce diferea lista de lecturi recomandate? Era mai mică? Citea cineva mai cu spor? Sau era un apropo referitor la cărțile scrise de dumnealui?

    Cine nu vrea să citească, nu citește nimic, indiferent că autorii sunt sau nu în viață.

  9. Drumeș? Eusebiu Camilar?? Dumitru Almaș??? Istorie falsificată și romanțată, cu iz de național-comunism ceaușist. Plus oroarea absolută, „Puiul” lui Brătescu-Voinești.

  10. Dincolo de sintagma, cam neinspirată, a domnului Donovici – “E musai ca toți autorii români recomandați pentru vacanță să fie decedați și îngropați?”- , la care, ironic, se poate răspunde scurt: Nu, pot să fie decedați și ne-ngropați!, problema în sine e prost pusă. Nu interesează dacă sunt decedați sau nu, ci contează textele literare, dacă sunt potrivite, frumoase, menite a stimula sensibilitatea, imaginația, etc. Lecturile recomandate le găsesc potrivite. Acestea au trecut proba timpului, a criticii literare, altfel spus s-au clasicizat. Dacă ar fi să adaug ceva ar fi Basmele și Poveștile, românești și străine. Și, de asemenea, câteva cărți, potrivite vârstei lor, de genul Întrebări și răspunsuri, captivante despre lumea înconjurătoare, ca prime lecturi dedicate științelor. Și apoi să nu ne fie frică, ba din contră, să stimulăm acele lecturi, frumoase și echilibrate, care povestesc despre istoria noastră, eroii neamului românesc, faptele lor de vitejie, etc.