G4Media.ro

Lista dosarelor suspendate în aşteptarea aplicării prescrierii faptelor: Pendiuc, Chirica, Bogdan Olteanu,…

Lista dosarelor suspendate în aşteptarea aplicării prescrierii faptelor: Pendiuc, Chirica, Bogdan Olteanu, Nelu Iordache

Un complet pentru dezlegarea unor chestiuni de drept de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât marţi că decizia Curţii Constituţionale privind prescrierea faptelor se aplică retroactiv, pe principiul legii penale mai favorabile.

Surse judiciare au explicat pentru Agerpres că această decizie va afecta mii de dosare aflate pe rolul instanţelor sau în anchetă la procurori, iar inculpaţii vor scăpa de condamnare sau acuzaţii, ca urmare a prescrierii faptelor.

Există şi trei cazuri de condamnaţi definitiv care au fost eliberaţi din închisoare pe acelaşi motiv – faptele s-au prescris:

  • Bogdan Olteanu, fost preşedinte al Camerei Deputaţilor şi fost viceguvernator al BNR, condamnat definitiv în august 2020, a fost eliberat recent din penitenciar, după ce a executat doi ani din pedeapsa de cinci ani primită în dosarul în care este acuzat că a primit de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu un milion de euro în schimbul numirii lui Liviu Mihaiu în funcţia de guvernator al Deltei Dunării.
  • Vanessa Youness, iubita fostului şef al DGIPI Gelu Oltean, condamnată la trei ani de închisoare pentru că a luat mită un milion de euro, a fost eliberată din închisoare după doar cinci luni de detenţie.
  • Adrian Mititelu, patronul formaţiei de fotbal U Craiova 1948, a obţinut suspendarea executării unei pedepse de 3 ani închisoare pentru evaziune fiscală, el fiind eliberat din penitenciar.

Alte zeci de dosare aflate pe rolul instanţelor au fost suspendate de la judecată în aşteptarea deciziei Instanţei supreme privind prescrierea faptelor, acestea urmând cel mai probabil să se închidă:

  • Tudor Pendiuc, fost primar al municipiului Piteşti, are o condamnare în primă instanţă de 8 ani de închisoare într-un dosar în care a fost acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave. Dosarul se află în apel la Curtea de Apel Bucureşti.
  • Mihai Chirica, primarul din Iaşi, a fost trimis în judecată în ianuarie 2021 de DNA pentru abuz în serviciu cu privire la achiziţia de către municipalitate, prin leasing operaţional, a unor autoturisme Skoda, fapte săvârşite în anul 2013. Dosarul s-a plimbat pe la mai multe instanţe, în final ajungând la Judecătoria Bârlad.
  • Nelu Iordache are o condamnare de 12 ani şi jumătate închisoare primită la instanţa de fond pentru evaziune fiscală şi delapidare, într-un dosar în care este acuzat că a înregistrat în contabilitatea fostei companii de transport aerian Blue Air achiziţii fictive de materiale publicitare, prejudiciind statul român cu 2 milioane euro. Dosarul se află în faza de apel la Curtea de Apel Bucureşti.
  • Petru-Constantin Luhan, fost europarlamentar, este acuzat că a folosit şi prezentat cu rea-credinţă documente false pentru a obţine pe nedrept fonduri de aproximativ 50.000 de euro de la Parlamentul European. Dosarul se află la instanţa de fond – Tribunalul Bucureşti.
  • Marin Anton, fost deputat PNL, a fost condamnat în septembrie 2021 la cinci ani închisoare, fiind acuzat că a primit în anul 2009, pe când era secretar de stat în Ministerul Transporturilor, o mită de 5,3 milioane euro de la reprezentantul unei companii italiene pentru acordarea unui contract de realizare a noului terminal de la Aeroportul Otopeni. Dosarul se află la Curtea de Apel Bucureşti pentru judecarea apelului.

De această prevedere ar mai putea beneficia şi fostul ministru Elena Udrea, care are pe rolul instanţelor încă două dosare. Este vorba de dosarul privind finanţarea campaniei electorale a lui Traian Băsescu din 2009, în care Udrea a primit o condamnare de opt ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor de instigare la luare de mită şi spălare a banilor. Procesul se judecă în faza de apel la Instanţa supremă.

De asemenea, ea este judecată la Curtea de Apel Bucureşti în dosarul ‘Hidroelectrica’, în care este acuzată de trafic de influenţă şi spălare a banilor, în legătură cu suma de 5 milioane de dolari primită de la omul de afaceri Bogdan Buzăianu.

În prezent, Elena Udrea se află în penitenciarul Târgşor, unde execută o pedeapsă de 6 ani primită în dosarul „Gala Bute”, în care a epuizat toate căile de atac. În acest dosar, ea nu a invocat prescrierea faptelor.  (Sursa: Agerpres)

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Eact ce spuneam la precedentul articol pe acest subiect: PLEVUȘCĂ!
    Adevărații Masters of puppets nici măcar nu ajung la proces…

    Succesuri (!), DNA și ANI. Faceți-vă că lucrați. Ca și până acum.

    • Ce DNA? Nu va mai fofilati mă! Udrea și Dragnea au scăpat prima data când PSD și CCR au atacat completele „specializate”.
      Apoi au modificat legile de sute de ori de erau în stare sa elibereze toate pușcăriile ci OUG 13.
      Tot ce se întâmplă acum e opera PSD-PNL-UDMR-CCR.

    • SINGURUL PROIECT PENTRU romania EXECUTAT CU MAXIMA DTERMINARE, PRECIZIE SI UNIUNE ESTE: „SCAPAM TOTI, RAMANEM CU TOT CE AM FURAT, NE DAM LEGI SA NU MAI PUTEM FI PEDEPSITI SI NE LUMA ‘justitia’ ADICA TOATA PUTEREA”

      justitia ESTE IARASI CE A FOST SI MAI MULT DE ATAT ! O SCULA A PARTIDULUI.

  2. Cu binecuvantare de la cel mai inalt nivel al politicii, HOTZII au invins in Romania.
    Restul sunteti niste fraieri, platitori de biruri si exploatati de patroni.
    Romania lucrului bine facut! Pentru HOTZI.
    Sa le multumim judecatorilor CCR si ICCJ.
    Numai cu mana lor s-au putut face aceste nenorociri.

  3. Ministerul Public, Avocatul Poporului şi Ministerul Justiţiei sunt datoare să comunice publicului câţi deţinuţi vor fi eliberaţi din închisori, faţă de câţi inculpaţi va înceta procesul penal şi mai ales de ce acuzaţii vor fi scăpaţi de prescripţie. Să ştim statistica: x% sunt hoţi, y% corupţi, z% violatori şamd.

    Este în interesul cetăţenilor să cunoaştem câte sute, mii sau zeci de mii de infractori vor fi oameni nevinovaţi începând de astăzi. Şi mai ales câţi dintre ei vor reveni pe străzi să ne dea în cap şi în instituţii să ne oblige să le dăm şpăgi, că altfel nu se uită la noi.

    Se insistă foarte prost pe Udrea, Olteanu, Mititelu sau Băseasca, dar realitatea este mult mai gravă decât aceste cazuri. Ar putea scăpa unii, care au comis fapte mult mai periculoase. Bogdan Olteanu a achitat prejudiciul integral. Nu îl admir, dar fapta sa a creat un pericol mult mai mic, dacă a achitat prejudiciul. Nu de eliberarea lui Bogdan Olteanu ar trebui să fiţi preocupaţi. Violurile, tâlhăriile, traficul de fiinţe umane sau traficul de droguri sunt un pericol mult mai mare.

    Ne spuneţi şi nouă câţi vor scăpa?

    Şi nu prin ziare şi televiziuni-tonomat cu ieuro, arvunite să îşi pupe prietenii. Pe site-urile de „presă” interlope deja se sărbătoreşte acest atentat la statul de drept şi siguranţa cetăţeanului. Să se ţină o conferinţă de presă în care să se răspundă întrebărilor puţinilor jurnalişti reali, fără epoleţi. Să aflăm şi noi prin ce măsuri concrete a fost protejat cetăţeanul român de infracţiuni în această perioadă de prescripţie.

    CÂŢI INFRACTORI VOR SCĂPA?

    Dar date reale, nu falsuri cum mergeţi pe la Bruxelles, crezând că sunteţi la Teleorman.

  4. La puscarie cu infractorii!

  5. Multi dun cei cu dosare penale sau condamnati au fost scapati si albiti cu ajutorul CCR si ICCJ, iar multi dintre ei ii vom vedea inscrisi pe listele partidelor la alegerile din 2024.

  6. Justiția română!!!mai vreți shengenn???ura și la gară!!!

  7. Vine vine iarăși iarna
    Se așterne în toată țara
    Infractorii zbură pe câmpii
    Hai să-i amnistiem copii

  8. Vad ca jurnalistii nu se prea obosesc sa spuna totusi ca problema, de data asta, nu e la ICCJ cu aceasta decizie, nici macar la CCR cu decizia pe prescriptie din mai anul acesta, ci la ALESII NOSTRI din Parlament care nu au binevoit sa se conformeze si sa modifice articolul cu prescriptia nici dupa 3 ani de la decizia din 2018, desi trebuiau sa o faca in 30 (treizeci) de zile!!! Nu e decat un alt exemplu ce ne arata nivelul la care se afla oamenii din Parlamentul Romaniei. Si nu are rost sa construiti conspiratii…e vorba doar de lene, delasare, prostie, lipsa de orice respect pentru lege si obligatiile ce le incumba. Iar CCR-ul si ICCJ nu au avut alta optiune decat sa constate in deciziile lor SOMNUL LEGIUITORULUI.